SKOLAN Meritvärdena för elever i årskurs nio fortsätter att stiga, meddelar Bjuvs kommun i ett pressmeddelande. Hösten 2013 har meritvärdet ökat från 179 poäng till 202 jämfört med hösten 2012.
- Utvecklingen av skolan fortsätter och det är glädjande, säger Bo Blixt, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Resultaten de senaste åren visar att vi fokuserar rätt. Både personal och elever gör ett mycket bra arbete.
En orsak till höjningen är enligt kommunen rektorernas medvetna satsning på kompetensutveckling för lärare och pedagoger gällande bedömning för lärande. Bjuvs kommun har sedan 2010 arbetat strategiskt för att, på alla nivåer, sätta eleven och lärandet i fokus. Nu börjar resultaten synas.
- Förändringar tar tid och det är viktigt att vi är målinriktade och uthålliga i processen, säger Carina Leffler, förvaltningchef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Kommunen meddelar också att behörigheten till gymnasiet fortsätter öka bland niondeklassarna.
Även till de högskoleförberedande programmen kan en svag ökning skönjas, från 77 till 79 procent. Med tanke på att det bland de på Arbetsförmedlingen inskrivna arbetslösa i åldersgruppen 18-24 år endast finns en person med eftergymnasial utbildning är nyheten om detta viktig på sikt. Även om ökningen är svag.
- Det kan ses som en svag ökning men det är ändå en markering om att vi är på väg åt rätt håll, säger Vera Wadströmer, kvalitetschef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Jämfört med förra hösten har behörigheten till de yrkesförberedande programmen ökat med hela 8 procent, dvs från 80 till 88 procent. Trenden håller i sig även när det gäller den totala måluppfyllelsen. Andelen elever som når målen i 16 ämnen har de senaste två åren ökat markant. Höstens betyg bekräftar detta.
Barn- och utbildningsförvaltningen fortsätter det strategiska arbetet med att höja skolresultaten.
- Vi har en hel del kvar att arbeta med, men jag är övertygad om att det finns både kraft och kompetens att ta detta vidare, säger Carina Leffler. Alla barn ska lyckas i Bjuvs kommuns skolor.
MRG