FOLKETS HUS Imorgon torsdag står slutstriden om Bjuvs Folkets Hus. Då avgörs det om Bjuvs kommun får köpa fastigheten för 1,8 mkr. Eller om den ska styckas av och säljas på öppna marknaden.
En arbetsgrupp har under en längre tid arbetat för att få fram ett för alla godtagbart förslag gällande anrika Folkets Hus i centrala Bjuv. Kenneth Bolinder har varit sammankallande i gruppen och övriga medlemmar är Anette Roos, Liselott Ljung, Lisbeth Madsen och Johan Ahlberg.
 

Den 22 oktober tillkännagav Kenneth Bolinder i ett pressmeddelande att arbetsgruppen enats om förslaget att låta Bjuvs kommun få köpa fastigheten för1 804 500 kronor. I praktiken innebär det att kommunen köper ut Folkets Hus lån på 1,5 miljoner och resterande summa tillfaller Folkets Hus föreningen. På torsdagen ska andelsägarna ta ställning till förslaget.

Men de borgerliga i styrelsen har under de senaste dagarna presenterat ytterligare ett förslag. De vill sälja 500 kvadratmeter av marken till innehavaren av Sibylla-kiosken, som ligger på Folkets Hus mark. Och resterande mark vill föreningen bjuda ut på den öppna fastighetsmarknaden. För att om möjligt försöka få mer betalt än den summa kommunen erbjuder. Ledamöterna som vill göra på detta sätt säger att deras ansvar är gentemot Folkets Hus andelsägare och inga andra och att de tror de kan få mer för fastigheten av någon annan köpare än kommunen.

Ett eller flera?
Kenneth Bolinder menar att det varit arbetsgruppens uppgift att ta fram ett förslag och presentera det för andelsägarna. Kommer ett andra förslag på bordet är det enligt honom andelsägarna som får ta ställning till om man ska tillåta att även detta tas i beaktande. Eftersom de flesta andelsägarna är identiska med de socialdemokrater som innehar befattningar inom Bjuvs kommun, som alltså vill köpa huset och marken, kan man väl ana svaret.

"Allt går"
Ordförande på torsdagens möte kommer Magdalena Hasselquist från riskorganisationen Folkets Hus och Parker centralt att vara. Enligt henne finns det inga hinder för att också det borgerliga förslaget om att försöka sälja på den öppna marknaden ska med i potten.

- Kallelsen till mötet omfattar endast en punkt, säger hon. Och det är ”Folkets Hus Framtid”. Ett brett begrepp som inte på något sätt begränsar antalet förslag som presenteras.

Vilken sida som vinner sista striden återstår att se. Mötet, som formellt är en extrastämma, hålls i Folkets Hus i Bjuv kl 18.30 torsdagen den 5 november.

Läs tidigare artikel om budet från Bjuvs kommun här.

Läs om de borgerligas debatt och motförslag här.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.