- Tack ska du ha för att du hjälpte mig att klippa av bandet, sa Anders Månsson till lilla blyga Hanna.Som dock inte var räddare än att hon höll ett stadigt grepp om saxen när det väl gällde.
 
JÄRNVÄG På tisdagen invigdes gång- och cykeltunneln vid Billesholms järnvägsstation. Trots surt väder var stämningen bland alla dem som kommit för att jubla och fira, i huvudsak god.

Invigningen pryddes framförallt av en mängd småbarn från förskolan som under en himmel av gröna och röda ballonger lyssnade på en trubadur samt tal från kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson.

Ansvariga i övrigt för tunnelns framtid var tjänstemän från tekniska enheten i Bjuvs kommun och kontaktpersonerna från Trafikverket, som bygger tunneln, perronger etc.

I publiken sågs i övrigt en rad ”gamla” billesholmare som är väldigt förväntansfulla på vad både bygget och så småningom både nya perronger och tåg som stannar ska föra med sig för samhället. Som t.ex. Ann-Christin Nilsson, Clary Warneryd och Yvonne Möller.

- Vi får göra det bästa av det vi nu får, sa de.

Ibland publiken fanns även en del skeptiker vad gäller användandet av tunneln. Exempelvis Ingrid Lundh, vars man i lördags slogs ner i trappan vid Eken. Ingrid, men också andra kvinnor uttryckte oro över att tunneln är mörk och området tomt kvälls- och nattetid. Kanske får de trots tunneln göra som t.ex. Ann-Britt Lord gjorde häromkvällen – ta vägen bort genom den gamla viadukten, där biltrafiken en gång gick från ena delen av byn till den andra.

- Eller så kommer nog folk att göra som tidigare. Ta vägen över spåren. Då har man i alla fall fri sikt, föll kommentarerna.

”Tar upp frågan”
Kerstin Wulff, chef för tekniska i Bjuvs kommun, sa att man skulle ta upp frågan om incidenten i lördags samt prata om eventuell övervakning med kameror osv. Särskilt hoppfullt lät detta dock inte eftersom hon i samma andetag påpekade att det är svårt att få tillstånd för kameror och att ”buset” i alla fall bara sprayar färg över kameralinserna.

Jag hänvisades av Wulff till de ansvariga hos Trafikverket och talade där med jobbledaren Maciej Zakrzewski samt hans kollega Jan-Fredrik Wahlin.

- Frågan om övervakning och säkerhet samt frågor som anpassning för funktionshindrade, belysning osv, det är kommunens ansvar, sa Maciej Zakrzewski. Vi färdigställer bygget men sedan övergår förvaltningen till Bjuvs kommun.

Tills vidare är tunneln i alla fall öppen för den som känner för att använda den. I övrigt byggs det vidare på perronger och det sägs också att stationsbyggnaden ska vara klar att inta rollen som ”Hälsans Hus” någon gång under våren 2016. Pågatågen beräknas börja stanna i Billesholm år 2020.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.