Anette Roos, ordförande i Folkets Hus-styrelsen, och Kenneth Bolinder, sammankallande i arbetsgruppen, utsågs av stämman till firmatecknare när försäljningen av Folkets Hus nu går in i sitt slutskede.
 
FOLKLIGT På torsdagskvällen beslutade den extrastämma som ägde rum i Bjuvs Folkets Hus att kommunen ska få köpa fastigheten för 1 804 500 kronor. Vägen fram till beslutet är inte lika lätt att redovisa men här är ett ärligt försök.
Minuterna före halv sju fylldes sammanträdeslokalen i Folkets Hus med folk. Idel ädel förväntade ansikten. Alla mer eller mindre del av den styrande politiska eliten i Bjuvs kommun.

Den arbetsgrupp som tidigare utsetts för att ta fram en lösning för husets framtid hade inför extrastämman lagt fram ett förslag som i korthet gick ut på att Bjuvs kommun skulle få köpa huset för 1 804 500 kronor.

Arbetsgruppen, som bestått av sammankallande Kenneth Bolinder, Liselott Ljung, Johan Ahlberg, Lisbeth Madsen och Anette Roos, var dock inte enig och de senaste dagarna beredde därför Lisbeth Madsen, ledamot i FH-föreningen och ersättaren Margit Johansson – båda från Moderaterna - ett eget förslag. Som gick ut på att 500 kvadratmeter mark skulle säljas till innehavaren av Sibylla-kiosken och resten på den öppna fastighetsmarknaden. Enligt Madsen och Johansson skulle denna affär vara gynnsammare för andelsägarna än den majoriteten stödde.

Nu hade det dock från start varit arbetsgruppens uppgift att ta fram ETT förslag så när det var dags för röstning var det alltså majoritetsförslaget andelsägarna skulle ta ställning till. Det vill säga: Skulle kommunen få köpa eller ej?

Det var nu kaoset utbröt. Redan i entrén hade alla fått uppge hur många andelar var och en har så det fanns redan en röstlängd. Trodde mötesordförande Magdalena Hasselquist från Folkets Hus och Parker centralt.

Överraskningens kväll
Men så reste sig Kenth Ahlgren från Livsmedelsarbetareförbundet upp och hävdade att det förhöll sig på ett helt annat sätt. Med hänvisning till föreningsstadgan, som han läste högt ur för publiken, propsade han på att hans och kollegornas antal röster var mycket högre än Hasselquist hävdade. Ahlgren fick medhåll av Byggnads och andra socialdemokrater i församlingen. Stadgar åkte hit och dit och det blev högläsning ur både äldre och nyare versioner.

När äntligen diskussionen var över och antalet röster fastställt gick frågan till omröstning. Arbetsgruppen förslag att sälja till Bjuvs kommun röstades ner. Vilket utlöste ny moteld från S!

Bert Roos, kommunfullmäktiges ordförande och stark S-profil i Bjuvspolitiken, ifrågasatte om alla närvarande som hade andelar i Folkets Husföreningen verkligen också kunde få vara med och rösta.

- Är deras andelar godkända av styrelsen? frågade han.

De flesta åhörarna såg ut som levande frågetecken. Vad menade Roos?

- Ska en andel vara giltig ska den enligt stadgarna vara godkänd av styrelsen, förtydligade han.

Ordförande i Folkets Hus-styrelsen Anette Roos svarade att så inte var fallet. Vilket innebar ett en rad personer som på sistone köpt andelar – både socialdemokrater och borgerliga – inte fick vara med och rösta. Mötesordförande Magdalena Hasselquist satte gränsen bakåt till 1,5 år och så fick rösträkningen göras om. Minus 5 där och minus 10 där. Rösträknare och ordförande hjälptes åt att summera.

Inom parentes
För att ytterligare komplicera berättelsen kan sägas att det fanns flera personer som sitter eller suttit i styrelsen och som hävdade att man aldrig varit med om att man fattade beslut om nya andelsägare. Vilket i så fall skulle kunna tolkas som att inga av de närvarande blivit godkända. Och därmed inte hade någon rösträtt heller. Men det vore kanske att dra historian lite väl långt?

Inte imponerad
Den här gången vann arbetsgruppens förslag. Bjuvs kommun köper Folkets Hus. Affären ska vara klar före årsskiftet vilket innebär att den måste godkännas i kommunfullmäktige den 10 december.

Magdalena Hasselquist var inte imponerad över vare sig utgången av omröstningen eller stämningen under mötet. Visserligen var hon ordförande också för den ordinarie stämman tidigare i år, och hade därmed redan stött på den ganska aggressiva attityd som präglar dessa möten, men hon uttryckte ändå nu förvåning och bestörtning över det hela.

- Det hade varit snyggare om ni kommit i förväg och berättat om er tolkning av stadgarna, sa hon med adress Livs och Byggnads. Istället för att ta upp det så här. Särskilt eftersom tolkningen var den rakt motsatta på förra mötet vi hade.

"Känns sorgligt"
Det är över huvud taget tydligt för den oinvigde att den styrande politiska majoriteten i Bjuvs kommun inte är van vid motgångar och att om något eller någon som inte anses passa in i den vedertagna mallen dyker upp, så väcker det ilska och irritation. Och när en ”utifrån” intar ordföranderollen och inte delar majoritetens uppfattning kommer brösttonerna fram.

- Jag hade önskat att det fanns ett bindande samverkansavtal med här ikväll, sa Margareta Hasselquist. För mig är det självklart att kommunen borde vilja ha ett sådant så att den idéburna verksamheten i Folkets Hus kan få fortsätta finnas. Nu är mina farhågor istället att föreningen inte kan bedriva sin verksamhet längre.

- Jag gör tolkningen att Bjuvs kommun inte över huvud taget är intresserad av att ha något Folkets Hus, sammanfattade Hasselquist. Med allt vad det innebär. Det känns sorgligt.

Intentionen som försvann
Inledningsvis var det faktiskt tal om att kommunen och de hittillsvarande fastighetsägarna, Folkets Hus-föreningen skulle samarbeta. Föreningen skulle få sitta kvar i huset på fördelaktiga premisser och driva verksamhet där. Och i samverkan med föreningen räknade kommunen med att få del av bidragspengar från Boverket.

Nu blev det av allt att döma inte så. Ledningen för Bjuv har enligt Kenneth Bolinder, sammankallande i arbetsgruppen, tydligt sagt ifrån att alla föreningar ska behandlas lika, att det finns en prislista vad gäller hyror och att inga undantag får göras från denna. Inte ens för arbetarnas egen rörelse – Folkets Hus.

Samverkan möjlig?
Efter kvällens i det närmaste farsartade sammanträde är det värt att fundera på om och hur alla inblandade i det här arbetet ska kunna hitta en gemensam väg framåt. Är en samverkan kommun - förening alls möjlig? Kan förtroendet parterna emellan repareras? Finns de krafter som kan se och arbeta framåt? Eller ska reviren upprätthållas och lurpassandet och tjyvnypen fortsätta? Det här misstroendet har gamla, djupa rötter.

Ska Folkets Hus alls överleva i sin ursprungliga form kräver det fortsatta arbetet hur som helst att de forna parhästarna Anette Roos och Kenneth Bolinder fortsätter samarbeta så att försäljningen kan bli av i tid. Mötet valde nämligen dessa två till att gemensamt vara firmatecknare för de avtal och dokument som måste upprättas för att försäljningen ska bli verklighet.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.