Elva av de 13 nattvandrarna i Bjuv. Från vänster Therese Nilsson, Glenn Karlsson, Carita Thor, Annika Rönnberg, Susanne Bakken, Annette Olsson, Mickaela Bäcklund, Nicole Herngren och Jari Turja. Övre rader fr.v. Janne Lundholm, Daniel Karlsson och Richard Lindahl.
PRISAT Bjuvs nattvandrare är bäst i Sverige! Det bekräftades på torsdagen när priset Årets Nattvandrare delades ut i vandrarnas lokal på Södra Ringgatan i Bjuv. Gruppens insats kommer också att utgöra modellen för riksorganisationens fortsatta arbete.
- Det här är STORT! sa ledaren för Nattvandrarna Bjuv, Susanne Bakken, när hon kläckte nyheten för bjuvsweek.se. Susanne Bakken som personligen 2018 vann organisationens pris som Årets nattvandrare.

- Det här är STORT, fortsatte hon. OCH nu är det ett pris till ALLA i hela vår grupp. Det är inte bara jag som ska stå i fokus!

Den som liksom jag på Facebook ofta ser Susannes återkommande inlägg med bilder före och efter varje vandring – inte minst på hembredda mackor och smaskiga kakor, fattar. Låt vara att Susanne är lite "mammig". Här är gänget som är som en stor familj. Något jag i och för sig även i tidigare intervjuer med dem förstått. Men jag tänker trots den vetskapen ofta:

- Hur orkar de? De är ju ute hela tiden! Ibland känns det som att inläggen om avslutade vandringar kommer varje dag!

Koll på helheten
Området de 13 personerna som gruppen idag utgörs av, bor i alla de tre byarna som Bjuvs kommun är byggd på; Bjuv, Billesholm och Ekeby. Tätorter med sinsemellan ett antal kilometers avstånd. Det betyder att vandrarna tillsammans har bra koll på hela kommunen. Men att de också har ett stort geografiskt område att täcka under sina nattvandringar.

För att underlätta för denna alltmer betydelsefulla frivilligkraft har kommunen de senaste åren bistått med en bil och en lokal. Nattvandrarna Bjuv har utan tvekan blivit ett viktigt komplement till kommunens egen verksamhet med tex trygghetsvärdar.

Lurades dit
På torsdagskvällen kom vandrarna till klubblokalen till ett snabbinkallat möte för att få träffa en "hemlig gäst". ”Som kommer för att inspirera”, sa Susanne Bakken som motivering till att de skulle komma.

Väl där slog nyheten om priset förstås ner i gruppen som en bomb. En glädjebomb!

På planen framför huset i vilket lokalen finns mötte jag också därför ett lyckligt, skojfriskt gäng tjejer och killar. I full färd med att posera för en kollega till mig som kommit till lokalen tidigare.

Därför nattvandrar man
Och visst förstår man deras glädje. Inte minst när de svarar på frågan:

- Varför nattvandrar man?

Jag ställer frågan rakt ut i luften och svaren kommer tillbaka från alla håll:

- För att göra skillnad.
- För att få energi.
- Jag var nyfiken och ville lära känna ungdomarna.
- Det är en investering i framtiden.

- Jag var fotbollstränare innan men slutade med det, berättar Daniel. Och när jag upptäckte att min käre kusin Glenn var engagerad i Nattvandrarna så tänkte jag att Okej! Då vill jag också engagera mig i det.

- Jag slutade också som fotbollstränare för tjejer, säger Mickaela Bäcklund. Och tyckte det här verkade som ett intressant engagemang istället.

Måste testa först
Anette Olsson från Billesholm berättar om att hon "praoade” 3 gånger med Nattvandrarna innan hon "släpptes in". Ett koncept som man i gruppen fattat beslut om att följa för att rätt människor ska finnas i gruppen.

- Vissa som kommit för att vara med har hamnat helt fel, förklarar Susanne Bakken. Så att börja med att "prova på" ger både den intresserade och oss chansen att upptäcka om det är en lyckad kombination.

Nattvandringens lokalhistoria
Tretton nattvandrare. Det är alltså vad alla försök under närmare 10 år för att bilda en nattvandrargrupp i Bjuv, Ekeby och Billesholm kokat ner till. Under ledning av främst Susanne Bakken.

Först ut i Bjuv var Peter Persson men uppslutningen uteblev. Ungefär samtidigt samlades ett gäng kring Jonas Persson i Ekeby. Den gruppen var aktiv ett längre tag. Under tiden gjordes ett försök att bilda en nattvandrargrupp också i Billesholm. Under ledning av Mikael Nerberg.

Men inte förrän Susanne Bakken tog sig an uppgiften, inledningsvis i Bjuv, började det hända saker.

Och även om Susanne gör vad hon kan för att lyfta fram hela gruppen istället för att själv hela tiden hamna i rampljuset så kan hon inte förneka att det krävs "det" för att lyckas med det hon som 1:a Eldsjäl i Nattvandrarna Bjuv gjort. Utan hennes driv i kombination med hennes stora intresse för både människor och det samhälle hon lever i hade nog inte heller denna grupp lyckats hålla ihop kväll efter kväll. Vecka efter vecka. År efter år.

Gruppens gemensamma beslut är att varje medlem ska ut och gå ett pass i månaden. Men här är det ingen som går så sällan.

- Det skulle vara omöjligt att hålla ihop verksamheten på bara 13 personer om inte alla faktiskt var aktiva, konstaterar Susanne Bakken och alla runt bordet instämmer.

Engagemang och ödmjukhet
Engagemang kombinerat med ödmjukhet är dagens motto. Det är sådant som uppenbart gör att man kan bli bäst i Sverige på att nattvandra.

Eller för att uttrycka insatsen med prisjuryns motivering:

”Med stort engagemang, ödmjukhet, lugn och inspirerande glädje har man engagerat vuxna, alltid med fokus på att vara positiva, trygga vuxna för barn och ungdomar men också för att skapa en trivsammare och tryggare miljö i Bjuvs kommun.

Nattvandring i Bjuvs kommun har genom ett väl genomtänkt ideellt arbete skapat en verksamhet som är välkänd och syns i hela kommunen.

Genom att aldrig ge upp, se möjligheter och inte problem, har man skapat en verksamhet som varit och är stabil.

Viljan att finnas där det händer, innan det händer, är en självklarhet.”

Bjuv står modell för hela riket
Janne Lundholm, verksamhetschef för riksorganisationen Nattvandring.nu var på plats i Bjuv tillsammans med Johan Nilsson, Sverigeordförande. Förutom att dela ut priset redovisade Janne Lundholm också resultatet av det projekt Nattvandrarna Bjuv tillsammans med Skånetrafiken och busschaufförerna på Nobina genomförde strax innan Coronapandemin bröt ut.

I enkäten som gjordes efter att man slutade vara ute och åka buss konstaterar man att de ungdomar som deltog överlag tycker sig ha fått större tillit till vuxna och större förståelse för både andra och deras tillhörigheter.

Själva framgångsfaktorn
- Vi krävde att ha samma chaufförer hela tiden, tillägger Susanne Bakken. För att kunna bygga upp ett stabilt förtroende. Det är det som är själva framgångsfaktorn.

Incidenterna på bussarna är numera mycket få men Bakken och chaufförerna håller kontakten och hörs av om det skulle vara nödvändigt.

Nattvandrarnas insats har riksorganisationen i Stockholm beräknat motsvara arbete för 650.000 kronor.

- Det är en liten kostnad för en stor förebyggande åtgärd, konstaterar Janne Lundholm. Förut sjukskrev sig många chaufförer. Det var mycket personligt lidande och en stor samhällskostnad förknippat med stökiga ungdomar på bussarna. Och mycket reparationer.

- Men efter detta lyckade projekt ligger den ungdomsrelaterade brottsligheten nästan på noll, fortsätter han. Ungdomarna har helt enkelt i och med att de blivit bekanta med de vuxna i projektet fått bättre relationer och större förståelse. Också till att skadegörelse kostar pengar.

Blir den nya modellen
- Resultatet blir grunden för vår nya modell att arbeta, säger Janne Lundholm. Vi ska mäta alla nattvandrargrupper i Sverige på samma sätt som i Bjuvsprojektet.

- Tack vare er i Bjuv kan vi stärka hela vår verksamhet i landet. NI ÄR FANTASTISKA!

Priset Nattvandrarna Bjuv vunnit består av ett diplom och en check på 10.000 kronor.

Fotnot: Det finns cirka 450-460 grupper av nattvandrare i Sverige.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.