PROTESTMÖTE Just nu diskuterar de styrande politikerna om verksamheten kring de sju personer med personlig assistans i Bjuvs kommun ska läggas ut på en privat aktör. Personal och anhöriga är oroade. Från politiken heter det  ”Inget beslut före sommaren”.

På måndagskvällen hade de som arbetar som personliga assistenter till de sammanlagt sju personer i kommunen som har personlig assistent, samt några av deras anhöriga, kallats till ett protestmöte. Mötet ägde rum i fackföreningen Kommunalt lokaler i Bjuv. Facket hade ställt lokalen till sina medlemmars förfogande men det var några av de personliga assistenterna som varit sammankallande och också bjudit in media.

Ett 15-tal personer kom. Gruppen personliga assistenter som arbetar i Bjuvs kommun är 35 stycken. Den 2 maj fick assistentgruppen ett mejl från arbetsgivaren Bjuvs kommun med information om att politikerna överväger att privatisera tjänsten och att en utredning därför gjorts. Detta utan att någon av de 35 varken tidigare känt till det som diskuteras eller långt mindre blivit tillfrågade om att medverka i utredningen. När mejlet kom hade däremot  några redan läst i tidningen om vad som var på gång.

Sedan dess är oron stor såväl bland de anställda som anhöriga. Och ett möte häromdagen med politiker och tjänstemän i kommunen gjorde dem inte lugnare.

En ren tjänstemannaprodukt
Enligt de personliga assistenterna Gittan Roos, Jonna Dezessar och Camilla Jansson så har det i den utredning som kommunen gjort alltså inte funnit med någon sakkunnig från professionen utan det rör sig om en ren tjänstemannaprodukt.

- Vi träffade kommunalrådet Mikael Henrysson häromdagen och pratade om denna utredning, säger Jonna Dezessar. Det var förutom Sverigedemokraten Mikael Henrysson hans partikollega Baloo Engström som är ordförande i Socialnämnden, Jessica Alfredson chef på socialförvaltningen och ytterligare några tjänstemän. Ingen av oss hade tillfrågats i sammanhanget. Vi som är de som vet hur arbetet går till och vad som krävs för att bibehålla den kvalitet vi är kända för i Bjuv.

- Tydligen var utredningen då precis klar men när vi ville veta vad den kommit fram till så hette det att de inte hunnit läsa den ännu. Och när vi undrade vad kommunen skulle tjäna på en sådan förändring sa de: Fem miljoner kronor.

Oro i luften
Ingen av de sex personliga assistenter som närvarade på mötet på måndagen var intresserad av att börja arbeta i en privat verksamhet. Många frågor hängde i luften. De hade försökt räkna på löner tex och kommit fram till att de skulle tjäna flera tusen mindre i månaden jämfört med idag. Och att den minskningen skulle tillfalla det privata företaget istället.

- Och vad händer med anställningstryggheten i sådana fall? undrade assistenterna. Om brukaren vi arbetar för en dag inte längre finns så har vi i kommunal tjänst kvar vår anställning. Men det är inte garanterat i privata sammanhang.

”Inget är beslutat”
När Mikael Henrysson senare på måndagen hör om vårt möte med de personliga assistenterna och anhöriga förklarar han följande:

- Det finns ett beslut i Kommunfullmäktige om att när en nämnd går med underskott – vilket den Sociala verksamheten gör - så ska förvaltningschefen ta fram förslag på åtgärder som ska få budgeten i balans.

- Chefen på socialförvaltningen Jessica Alfredson har tagit fram flera olika förslag. Varav det om personlig assistans är ett. Och det är dessa vi nu ska gå igenom.

Kommunalrådet Henrysson fortsätter:

- Just nu är det alltså bara fråga om en utredning. Det råder ingen politisk enighet om det här utan vi ska först diskutera förslaget i vår parlamentariska grupp och se om vi över huvud taget får gehör. Och detsamma ska vår samarbetspartner Moderaterna göra.

”Inget beslut före sommaren”
Henrysson lämnar över telefonen till Baloo Engström, ordförande i socialnämnden. Som bekräftar att det redan ligger en färdig utredning på bordet.

- Men det kommer inget beslut i frågan före sommaren, säger han.

Kan du lova det?

- Ja det kan jag lova, svarar Engström.

”Mota Olle i grind”
När kvällens möte inleddes var öppningsorden:

- Det lönar sig inte att ringa brandkåren när huset redan är nerbrunnet. Det gäller att mota Olle i grind och därför träffas vi ikväll. På onsdag sammanträder socialnämnden och då är det kanske för sent för oss att reagera.

Baloo Engströms löfte att det inte kommer något beslut före sommaren gav åtminstone tillfälligt de berörda ett visst andrum.

Hur det hela slutar återkommer vi såklart till längre fram.

Marianne Rönnberg Galmor

LÄS OCKSÅ:

Vet de ens hur vi arbetar?


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.