SKÖRDETID Det grå och lite regntunga vädret gör min själ gott. Söndagen känns kravlös och jag lägger författandet på hyllan och styr kosan till växthuset istället. Nu ska här skördas - och picklas!
Ärligt talat så har vi i sommar haft så mycket tomater att jag inte längre vet vad jag ska göra med dem som finns kvar. Vi byggde vårt efterlängtade växthus och köpte kvalitetsplantor i en välrennomerad handelsträdgård. Fyra stycken noga räknat. Och så hade jag redan innan växthuset var klart inhandlat fyra plantor i vår lokala mataffär.
De åtta plantorna frodades och växte och gav mängder av tomater. Förstås. Alltför många för två personer att äta, kan jag konstatera. Och när nu både släkt och vänner fått sin beskärda del återstår fortfarande en hel del i varierande färger.
Jag är så långt ifrån en pysslande person man kan komma men förra sommaren picklade jag ändå med stor nyfikenhet de sista tomaterna jag odlat längs väggen. Inte kan man kasta prima matvaror!
Positiv överraskning
Och när jag med viss skepsis mitt i vintern närmade mig burken som jag hade ställt i kylen, blev jag glatt överraskad över hur goda de inlagda tomaterna var till kött!
Det var alltså med den lärdomen jag idag gick ut och plockade in några kilo av denna sommars sista tomater. För att laga tomatsås att frysa och för att pickla. Det sistnämnda tillsammans med de sista vaxbönorna - som inte smakar så mycket om man bara kokar dem - men som med lite inlagningstrix kanske blir denna vinters positiva överraskning.
Har du också många tomter kvar som du inte orkar äta upp á la naturelle? Då kanske du ska prova att göra som jag gjorde?
Här är receptet jag använder:
1 kg små gröna fasta tomater
vatten och salt
Till lagen:
2 dl ättiksprit + 3 dl vatten
4 dl strösocker
10 hela kryddnejlikor
1 kanelstång
Koka tomaterna i lättsaltat vatten i ungefär 10 minuter. Ta upp och lägg i burkar. Koka upp lagen och häll den kokande över tomaterna. Sätt på locket och låt stå över natten. Dagen efter häller du försiktigt av lagen och kokar upp den på nytt. Skumma och låt kallna och häll den sedan över tomaterna igen. Inläggningen är klar att ätas med det samma men håller hela vintern om du förvarar den svalt.
Upphovet till receptet är Bitte Assarmo.
Tomatsås i frysen
Det sista tråget röda tomater gjorde jag en enkel tomatsås på. Jag kokade tomaterna med lite vatten, salt och peppar. Och så kryddade jag dem med oregano.
Tomatsåsen tar jag ur frysen och använder antingen som den är till kokt pasta, eller så kryddar jag den och använder den som bas i lasagne eller vad jag nu blir sugen på att laga längre fram.
Igår, på vägen hem från Stockholm, stannade jag och Jossi förresten i en skogsglänta längs den gamla vägen till Norrköping, för att plocka lite svamp. Överallt den senaste tiden har jag läst om att det finns så gott om svamp överallt men själv har jag inte haft tid förrän igår, att hoppa ut i skogen och plocka lite själv.
TIll sist lite svamp
Bara några meter från bilen hittade vi en hel kasse prima matsvamp. Närmare bestämt brunsopp och tegelröd björksopp, båda med två stjärnor i min svampbok och alltså bland de godare att tillaga.
Så ikväll blir det hemgjord tomatpaj, lagad på ett recept som liknar det berömda från Tomatens Hus i Kvisttofta. Och till det en svampomelett.
Och så fort jag hinner i veckan som kommer ska jag upp på Söderåsen och se om jag inte hittar mer svamp. Svamp är gott och alldeles gratis!
För att vara på den säkra sidan plockar jag dock aldrig VITA svampar. Om det nu inte är små bebisröksvampar, taggsvamp eller fjällig bläcksvamp.
Ett råd till dig som är osäker på svampar men intresserad att gå ut och leta: Köp en svampbok med fotografier så kan du inte ta fel. Och börja med kantareller, soppar och kremlor. Ingen av dem är nämligen giftig!
Smaklig spis!
Marianne