MOBBNING Tonen i samhället blir råare för varje vecka som går. Utrymme för diskussion och dialog finns nästan inte alls idag utan antingen är du ”för mig eller mot mig”. Och att mobba verkar inte heller längre vara förbjudet.

- Tycker du inte som jag så hatar jag dig. Då kan du lika gärna dö.

Ungefär så kan man sammanfatta det nya samhällsklimat som råder i dagens Sverige mellan olika intressegrupper och människor. Vi ser beteendet i samband med de demonstrationer med påföljande sammandrabbningar som är aktuella detta valår. Människor skadas och skadar andra. Eller dödar.

Hatet verkar inte ha någon gräns. Att diskutera de olika uppfattningarna är inte aktuellt. Det är direkt konfrontaton som gäller.

Parallellt läser vi ofta om hur barn mobbas – ibland så illa att de tar sina liv. Och vi undrar: Var kommer allt detta hat ifrån?

Jag brukar tänka: Barnen mobbar varandra för att vuxna mobbar varandra!

Börja med dig själv
För vuxna är minst lika ”bra” på att mobba andra vuxna som barnen är på att mobba varandra. Vuxna talar om mobbning när det gäller barn. Men hur vanligt är det att vi talar om mobbning oss emellan? Vuxen mot vuxen?

Själv vet jag massor om vuxenmobbning. Skulle kunnat ha skrivit böcker om detta om tiden räckt till. I mediavärlden i huvudstaden är det mer regel än undantag att utsätta varandra för verbala kränkningar. Utrymmet i strålkastarljuset är minimalt. Många vill vara i främsta ledet och är beredda att gå över lik för att komma fram.

Vem ger signalen?
Jag har själv sett mobbning på nära håll på en arbetsplats i Stockholm. Sett en stark och kompetent människa med stor kapacitet och stort engagemang krympa av kollegors elakhet och alla lögner som till sist fick mannen att bryta ihop och bli psykiskt sjuk.

Tänker ofta på det där och vem det egentligen är som döljer sig bakom mobbaren. Vad är det för mekanismer som sätter igång processen? Varifrån kommer signalen till flocken att: Nu sätter vi igång och attackerar den eller den specifika personen.

Djur sägs ge sig på svaga och sjuka i flocken - men människor? Det jag sett och läst om mobbning visar tvärtom att det är duktiga och kompetenta människor som oftast blir offer.

Nej tack!
För en tid sedan blev jag på nytt vittne till något som påminde mig om den där mobbningen. Det var under ett arbetspass i ett officiellt sammanhang. Plötsligt såg jag hur en grupp människor tog till maktspråk och började ”puckla på” en meningsmotståndare. Verbalt må så vara. Men likväl. Var det inte mobbning?

Jag kände mig mycket obekväm över att behöva bevittna det som skedde. Den som gör sin röst hörd och uttrycker en åsikt riskerar helt enkelt i vårt samhälle idag att utsättas för hån, hat och hot. Istället för sakliga argument. Är det rimligt?

Varannan tjej!?
Undersökningar visar att varannan tjej drabbas av kränkningar på nätet. Varannan tjej! Hur är då statistiken när det gäller  livet utanför nätet? Tanken svindlar.................

Mobbningen och våldsupptrappningen är hur som helst inte bara något som sker i Stockholm. Och det är hög tid att vi vuxna börjar rannsaka oss själva och vårt eget beteende. För att undvika att själv bli förövare i de sammanhang där vi verkar.

Marianne Rönnberg Galmor

 

Vad är mobbning?

Mobbning är handlingar som upplevs som kränkande eller på annat sätt oönskade av den/de som utsätts för dem. Handlingarna kan medföra att de som drabbas hamnar utanför den sociala gemenskapen.

Mobbning kan vara ett tecken på att umgänget, det sociala samspelet samt arbetsplatsens organisatoriska förhållanden har stora brister……….. Hur ledarskapet utövas får stor betydelse för uppkomsten av mobbning. Framförallt bidrar avsaknaden av formell ledning till en osäkerhet om vad som gäller.

Arbetsmiljöverket

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.