PRESSFRIHET På lördag den 21 maj uppmärksammar bjuvsnytt.se tillsammans med tre övriga seriösa webbtidningar i Skåne att den svenska pressfriheten fyller 250 år.
Uppdrag Gransknings ansvarige utgivare Nils Hanson (bilden) är med oss. Liksom Berit Önell, som blev av med jobbet för att kommunpolitikerna fick ”nog” av hennes granskning.

Förutom Bjuvsnytt så är arrangörerna Frilagt i Hässleholm, Fyren i Höganäs och Burlövs Nyheter. Seminariet äger rum i aulan på Norra Station i Hässleholm.

Vi fyra är alla, precis som Nils Hanson på UG, ansvariga utgivare för våra tidningar, samt chefredaktörer. Vi ses som uppstickare i

 vår egen bransch – mediebranschen. En bransch som när det gäller papperstidningar lever under synnerligen hårda villkor och där såväl sammanslagningar som nedläggningar blivit vardagsmat.

Något annat vi fyra har gemensamt är att vi jobbat många år som journalister. Tillsammans täcker vi faktiskt in alla genrer och områden som finns inom journalistiken. En närmast outtömlig källa att ösa ur.

Detta betyder förstås att vi har varit med om det mesta när det gäller utvecklingen och numera också tillbakagången inom vårt eget yrkesområde. Jag tänker särskilt på pressfrihet och yttrandefrihet. Rättigheter vi alla i Sverige åtnjuter men som nu även här numera ifrågasätts. Inte minst av dagens politiker. Behandlingen av Berit Önell på Norra Skåne visar tydligt vad som händer.

Politiker som inte höll måttet
På mikroplanet, sett ur det globala perspektivet, var det just politiker – valda i förtroende av människor för att bl.a. värna vår demokrati – som inte höll måttet i Hässleholm utan lät känslorna styra och utsatte redaktionsledningen på Norra Skåne för tryck som ledde till att man tvingade bort en duktig och erkänt kunnig kommunreporter. I klartext för att hon var obekväm. Störde de styrandes egna intressen.

Berit gjorde precis vad en bra journalist ska göra! Glöm inte det.

Även om de rättsliga instanserna en efter en senare gett Berit rätt är det som hände henne ett illavarslande tecken på att något fundamentalt viktigt i Sverige är på väg att förändras. I Hässleholm agerade C. I Stockholm, bland våra riksdagsvalda inte minst, pratas det om att ”gammelmedia” inte är att lita på och bör ersättas av det som kallas ”alternativa medier”. SD har bedrivit en ren kampanj mot de etablerade redaktionerna och journalisterna. Smutskastat och baktalat.

Vi gör det vi ska
Det betyder också det i klartext att vi journalister är obekväma och att det idag finns makthavare som är beredda att gå långt för att ”oskadliggöra” oss. Vi som har grundlagsskydd för det vi gör. Lagar kan komma att ändras. Insynen inskränkas ytterligare.

Vår uppgift ÄR att granska makten. Punkt. Politiker och andra makthavare SKA tycka det är lite osäkert när en journalist granskar deras förehavanden. Kollar så de håller sig inom sina givna ramar för uppdraget de fått.

Men när våra egna sviker? Som de gjorde på Norra Skåne när de lämnade ut kommunreportern till vargarna?

- Att medier skulle ge efter för politiska påtryckningar är en helt annan sak, skriver Berit Önell själv i en artikel inför seminariet på lördag i Hässleholm.

Oroande utveckling
De senaste månaderna har ett stort antal debattörer samfällt hävdat att de traditionella medierna, och särskilt papperstidningar med mångårig historia, aldrig skulle samarbeta med den politiska makten för att ”mörka” vissa nyheter. Norra Skånes chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk – alltså Berit Önells f.d. chef - har stämt in i kören och förklarat att tidningen aldrig skulle riskera sin trovärdighet på det sättet – trots att det är precis vad som hänt.

- Hur vanligt sådant är vet jag inte, säger Berit själv. Men jag vet att jag blev av med jobbet på Norra Skåne på grund av att ledande kommunpolitiker 2014 fick nog av min granskande journalistik och vände sig till tidningsledningen.

- Ett exempel på att fakta ”mörkas” var Norra Skånes version av nyheten om att Hässleholm fick Föreningen grävande journalisters skampris Årets rullgardin. Den officiella motiveringen var att kommunens politiker, tillsammans med ledande företrädare för den lokala pressen, försökt minska allmänhetens insyn och försvåra kritiska granskningar. Men Norra Skånes läsare fick bara veta att kommunen fått priset.

Lugnt i Bjuv - för tillfället
Norra Skåne är knappast den enda tidning som gett efter för politiska påtryckningar. I Bjuvs kommun anses bjuvsnytt.se för tillfället mer vara en tillgång än motsatsen. Vilket i en journalistskalle tolkas på två diametralt olika sätt. Beroende på hur man ser på sin egen roll:

1 – Allt är frid och fröjd och det är bara att jobba på.

2 – Du har missat något! Gräv djupare. Nu!

Även om det är behagligt att vara populär lutar jag nog åt den senare tolkningen. Så huka er gubbar och kärringar. För nu laddar hon om!

Läs Berit Önells artikel inför lördagens seminarium här.

Välkomna till oss på lördag den 21 maj i Hässleholm. I Norra Stations aula mellan kl 13 och 17. GRATIS!

Marianne Rönnberg Galmorbjuvsnytt.se

tillsammans med

Berit Önell - frilagt.se

Susanne Ravani - nattidningenfyren.se

Tommy Paremo - burlovsnyheter.se

Gruppen för Oberoende Press

Föreningen Fyren i Höganäs

Studiefrämjandet MittSkåne

LANI video Bjuv

 

 

Foton King och Mandela: WAN IFRA/Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

 

 

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.