VISIONEN Framtidsdokumentet Vision 2020 har uppdaterats och heter nu 2030. Målet från start var att göra Bjuvs kommun till en ny företags/industriort. Nu är siktet istället inställt på att förvandla Bjuv till en unik boendeort som lockar folk med goda inkomster.
I höstas kom svaren. Vilka sedan legat till grund för uppdateringen av Visionen.
Kort sagt har gruvan och industrin format en uppfattning bland både invånare och politiker av att det enda som gäller för att samhället ska fungera är att det finns många små och stora industrier på orten. Då har folk jobb, betalar skatt och hjulen snurrar.
Förlegat synsätt
Idag leder det synsättet dock fel. Det är inte så det ser ut i samhället. Jobben finns i de större orterna men människorna som utför jobben vill bo unikt. I härlig miljö, tryggt och vackert. Utanför staden i många fall. Gärna med någon form av twist! Närheten till den underbara naturen på Söderåsen kan vara en sådan.
Vill köpa Findus mark
Anders Månsson, kommunstyrelsens ordförande, talar t.ex. om att försöka köpa Findus mark på den södra sidan av Bjuv, Selleberga. Den villamark som tidigare funnits är numera så gott som slutsåld och för att växa är ambitionen att bygga mer och olika sorters boenden. Med kvalitet. Det blir alltså om Månsson får som han vill inte enbart fler relativt billiga hyreshus från kommunala fastighetsbolaget Bjuvsbostäder utan förmodligen också bostadsrätter och villor. Och höghus!
Det Bjuv som jag själv växte upp i hade ”allt”. Här fanns gruvor, tegelbruk, verkstäder, glasull. Alla sorters affärer man kan tänka sig. Speceriaffärer, cykelaffärer, konditorier, bryggeri, mejeri, måleri. Dambutiker, skoaffärer, urmakare osv osv. Inte behövde vi någonsin resa till staden för att få vad vi behövde. Köpcentrum var ett okänt begrepp.
Har vi tur så innebär kommunarkitekt Göran Skoogs satsning på att hänga på Kairos framtidsundersökning att Bjuv både växer rejält och håvar hem fler skattekronor snart.
Ett frågetecken återstår
En sak undrar jag bara över; Om man förstått Kairos budskap för framtiden att Bjuv bör inrikta sig på att bli en unik och eftertraktad boendemiljö – inte en industriort – varför tillåter man då att en enskild holländska tomatodlare blott några meter från det tänkta framtida boparadisets ena gräns, får bygga gigantiska växthushav med höjden 10-15 meter? Är man en klok samhällsplanerare så ser man väl till att de kräsna, nya Bjuvsborna i alla delar får en vacker utsikt och miljö. Inte räknar man väl kallt med att de som bor granne med Findus ska betala för något som innebär att man sitter och glor rakt in i en glasmur. Och en evig ström av långtradare som kör tomater kors och tvärs genom området. Något som den nära 100-mannastarka oppositionsgruppen Sellebergagruppen också frågat kommunledningen om.
"Svar om 6 månader"
Jag frågar Kenneth Bolinder, byggnadsnämndens ordförande om det stämmer att man ändrat fokus efter att ha hört vad Kairos future haft att säga om Bjuv och framtidsmöjligheter. Och att Bjuv blir en ort känd för attraktivt boende – inte företagande i första hand. Jag blir inte mycket klokare av hans svar men här är det i alla fall:
- Den nuvarande visionen pekar på tre områden: boende, miljö och näringsliv, förklarar Kenneth Bolinder. Den nya visionen, som är under omarbetning, är en vidareutveckling av den nuvarande baserat på ny information, lokalt, regionalt och nationellt. Först om 6 månader ska beslut fattas om denna.
Jaha? Vi får alltså vänta och se. Klart är i alla fall att skatteintäkter till kommunen är ett måste. Och vill man hänga med i utvecklingen så gäller det att lyssna och ta till sig när experterna på framtiden talar.
Marianne Rönnberg Galmor