BJUV Den 27 januari är Förintelsens minnesdag. Dagen högtidlighålls runtom i landet. I synagogor runt om i Sverige och för romerna i nordvästra Skåne t.ex. i Dunkerska kulturhuset i Helsingborg.
Hitlers doktrin om att mentalsjuka, handikappade, judar, romer, homosexuella m.fl. skulle utrotas ledde till att bl.a. 6 miljoner judar och 1 miljon romer dödades. För att hedra dessa och övriga offer anordnas minnesceremonier på olika håll i bl.a. Sverige. Förutom att hedra är syftet också att påminna om hur fasansfulla vi människor kan vara mot varandra. I hopp om att vi inte ska upprepa gräsligheterna.
Andra världskriget tog slut och koncentrations- och förintelselägren Auschwitz-Birkenau befriades den 27 januari 1945. Sedan 1999 har det i Sverige varit en nationell minnesdag som lyfter fram engagemanget hos alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag.
"Aldrig mer"
Det som inte redan var känt bland folk om vad människor utsattes för i nazisternas koncentrationsläger kom bit för bit upp till ytan och till omvärldens kännedom.
Begreppet "Aldrig mer" myntades.
Sedan dess har inte världen och mänskligheten blivit bättre. Antalet krig har tvärtom ökat decennium efter decennium. De grymheter vi dagligen via media och rapporter ser och hör att människor överallt på jorden utsätts för - av sina egna eller av motståndare - vet inga gränser.
Göran Persson gjorde under sin regeringsperiod ett försök att påminna om Andra världskrigets fasor. I syfte att förhindra en upprepning. Han tog initiativet till läroboken "Om detta må ni berätta" som delades ut till alla landets skolelever.
Men sedan har det mest varit tyst.
Vackra tal
Då och då håller någon företrädare för politiken eller någon förening ett tal där man påminner om Förintelsens fasor och slår fast att detta "aldrig får hända igen". Men allmänhetens okunskap om vad som egentligen hände växer samtidigt. Inte sällan hör man numera - parallellt med de vackra talen med de stora orden - människor som anser att judarna - och romerna, när de pratar om Förintelsen, "tjatar".
Israels nutidspolitik misshagar också många och synpunkterna på den fördunklar tydligen människors förmåga till att tänka klart. Israel utpekas som en apartheidstat likt det Sydafrika en gång var.
Och judar - oavsett ursprung och i vilket land de lever i - buntas ihop med den israeliska bosättningspolitiken och blir ett med "förtryckare och rasister". Också i Sverige och i svenskarnas ögon.
Så här gick det till
Frågan "Hur kunde det hända" blir allt lättare att besvara. "Det var precis så här det gick till", kan svaret snart vara. För i takt med både den religiösa och de kommersiella bojkotterna mot Israel ökar i antal närmar vi oss den farliga gränsen för vad vi tycker det är ok att utsätta judarna för.
Och om den kommersiella bojkottvågen övergår i en diplomatisk - ja, då är det dags att dra öronen åt sig.
Jag vill inte vara del av den utvecklingen. En i kören av röster som arbetar för att staten Israel förintas. Därför sällar jag mig också till dem som idag i Tivolihuset i Höganäs högtidlighåller minnet av 1900-talets förintelse av judar. Jag vill helt enkelt göra skillnad. Inte bara lyssna på vackra ord och starka tal. Utan verkligen se till att historian inte upprepar sig. Igen.
Vorta Drom
Denna dag har romerna i Helsingborg varit en del av en minnesceremoni i Dunkerska kulturhuset. I form av en manifestation mot främlingsfientlighet, rasism och antisemitism i Sverige och övriga världen. Arrangerad av Dunkers kulturhus, Forum för levande historia och romska föreningen i Helsingborg Vorta Drom.
Marianne Rönnberg Galmor