VATTEN Vattenledningarna i Billesholm med omnejd spolas just nu med metoden ispiggning. På måndagen uppstod en akut vattenläcka som ännu inte är lagad.

Ispiggning är en ny teknik för renspolning av vattenledningar med is, som inte tidigare testats i Sverige. NSVS ser nu till att den görs i Billesholm. Den genomförs rent praktiskt av det brittiska företaget Aqualogy.

- Ispiggning är en metod som framgångsrikt använts i bland annat Storbritannien, Australien och Holland. Vad vi vet har den inte tidigare testats i Sverige. Vi utför därför denna ispiggning som ett pilotförsök i samarbete med 4S Ledningsnät, som finansierar hälften av projektet, säger Andreas Waldén, avdelningschef Rörnät på NSVA.

Fällningar och mikrober
Metoden innebär att is förs in och trycks genom ledningen, från en brandpost till nästa, och rengör ledningen mekaniskt. Med isen följer fällningar och mikrobiell tillväxt som finns på insidan av vattenledningen. Isen tas omhand och renas efter att den använts. Smältvattnet riskerar därmed inte att rinna ut på gator eller ner i dagvattenbrunnar.

Akut vattenläcka
På måndagsmorgonen strax efter klockan 8 upptäckte NSVA en akut vattenläcka i området kring Böketoftavägen och Lantmannavägen. Också fastigheter i Kungsgårdsområdet berördes. Det finns inget vatten att hämta men lagningen beräknas vara klar under dagen.

Klorering i Bjuv
För att säkerställa att vattenkvaliteten är god kloreras dricksvattnet i Bjuv en tid framöver, enligt NSVA. Detta ska vara en normal driftåtgärd och helt ofarlig, men kan eventuellt medföra en svag lukt och smak av klor. Kloreringen inleddes den 11 september och väntas pågå ”en tid framöver”.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.