HÄLSOFARA På en presskonferens på torsdagen berättade socialminister Jacob Forssmed tillsammans med representanter från Folkhälsomyndigheten att det nu pga virussjukdomen Mpox klad I - råder "särskilt läge". Såväl internationellt som i Sverige.

Mpox klad I klassas av Världshälsoorganisationen WHO som ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC). Hittills har ett fall av sjukdomen  konstaterats i Sverige och det är i Stockholm.

En annan variant av Mpox - klad II - eller Apkoppor som man sa då - härjade för några år sedan och vaccin finns. Idag är det dock fråga om en tuffare, och vad statsepidemiolog Magnus Gisslén tror mer smittsam variant av viruset.

Sjukdomen härjar nu främst i Demokratiska republiken Kongo men har på senare tid också konstaterats i bland annat Uganda, Rwanda, Kenya och Burundi. Vilket alltså lett till dagens klassificering "allmänfarlig sjukdom".

Viruset sprider sig via kroppskontakt av alla slag och skiljer sig därför från ett annat virus vi känner - covid. Som sprids via luften.
Symptom på Mpox är bla feber, halsont och vattenfyllda koppor på huden.

Om en utbredd spridning av Mpox skulle kunna anta former likt covid kunde Magnus Gisslén inte uttala sig om på presskonferensen.

- Smittspårning och överläggningar om eventuella åtgärder och rekommendationer  gällande ankommande resenärer från Afrika eller resande till kontinenten pågår på Socialdepartementet och Folkhälsomyndigheten, sa Olivia Wigzell, vikarierande gd för Folkhälsomyndigheten. Som även har täta kontakter och överläggningar med WHO och andra myndigheter i utlandet.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.