BJUVS FÖRSAMLING I årets kyrkoval tog ovanligt många just i Bjuv tillfället i akt att personrösta. Snart är fördelningen av makten också klar. Men av allt att döma har personkryssen inte ruckat på den gamla ledarordningen i Bjuvs församling.

Arbetarpartiet Socialdemokraterna (S)  ställde upp med en egen lista i kyrkovalet 2013. Alternativet var listan Kyrklig Samverkan, där S tidigare ingått men som sedan partiet skapat en självständig lista nu får sägas vara borgerlig.

 

 

8,9 procent av invånarna i Bjuvs kommun deltog i kyrkovalet. S fick 51,42 % av rösterna vilket gav 13 mandat, Borgerlig samling 48,8 och 12 mandat.

När alla röster räknats meddelade Svenska Kyrkan det slutliga resultatet bland annat för vilka som fått flest röster i valet till Kyrkofullmäktige. Siffran till höger anger numret på mandatplatsen respektive person får fulllmäktige. Partivis gick valet  i sin helhet i Bjuvs församling så här:

Arbetarpartiet Socialdemokraterna:

 

Kenneth Bolinder   Arbetarepartiet - Socialdemokraterna 1
Kjell-Åke Johnsson   Arbetarepartiet - Socialdemokraterna 3
Kersti Jonasson   Arbetarepartiet - Socialdemokraterna 5
Bert Roos   Arbetarepartiet - Socialdemokraterna 7
Johnny Nilsson   Arbetarepartiet - Socialdemokraterna 9

 

Kyrklig Samverkan:

Anita Herder-Blixt   Kyrklig Samverkan i Bjuvs församling 2
Lennart Nilsson   Kyrklig Samverkan i Bjuvs församling 4
Renata Brovinius   Kyrklig Samverkan i Bjuvs församling 6
Stig Lundblad   Kyrklig Samverkan i Bjuvs församling 8
Ulla-Britt Lundqvist   Kyrklig Samverkan i Bjuvs församling 10

 

Fram tills nu
Hittills har S och Kyrklig Samverkan varvat ledningen i Kyrkofullmäktige och Kyrkorådet och ser man enbart till hur personröstsiffrorna fallit ut skulle en ny ledning för Bjuvs församling kunna bestå av följande personer:

 

Kenneth Bolinder   Arbetarepartiet - Socialdemokraterna 1
Anita Herder-Blixt   Kyrklig Samverkan i Bjuvs församling 2
Kjell-Åke Johnsson   Arbetarepartiet - Socialdemokraterna 3
Lennart Nilsson   Kyrklig Samverkan i Bjuvs församling 4
Kersti Jonasson   Arbetarepartiet - Socialdemokraterna 5

 

Anita Herder-Blixt fick med sina 51 röster allra flest personröster i kyrkovalet. Följd av Lennart Nilsson  från samma lista, med 42 röster. Det innebär att Anita Herder-Blixt gick från tredje till första plats på den listan.

Flest personröster bland Socialdemokraterna, 26 stycken, fick Kenneth Bolinder, vilket tog honom från en tredje till en första plats på den egna listan. Partikollegorna - kyrkofullmäktiges ordförande Kjell-Åke Johnsson och kyrkorådets ordförande Kersti Jonasson - som hittills utgjort toppskiktet inom kyrkan lokalt, fick därmed kliva ner ett par hack till andra och tredje plats.

Demokratiskt dilemma?
En ordförande till kyrkofullmäktige måste väljas men sedan spelar personvalsresultatet i den övriga tillsättningsprocessen ingen avgörande roll eftersom personkryssen bara är "vägledande".

Före det konstituerande kyrkofullmäktigemötet brukar nomineringsgrupperna internt göra upp vilka som ska få förtroendeposterna. S är störst och föreslår ordförande i kyrkofullmäktige och kyrkoråd. Kyrklig samverkan föreslår namn till viceposterna.

Släpper inte taget
Med tanke på det budskap som trots allt kan utläsas i valresultatet borde det finnas en demokratisk vinst i att fördela förtroendeposterna därefter. Men enligt vad bjuvsnytt.se erfar kommer personkryssen inte i Bjuvs fall att ha den avgörande roll som många kanske förväntade sig när de gick och röstade. Trots att nya krafter och förmågor uppenbarligen fångat väljarnas intresse är de gamla ledarna helt enkelt inte redo att släppa makten ifrån sig.

Nygammalt - inte nytt
På ren svenska innebär det att Kyrkofullmäktige och Kyrkorådet i Bjuv kommer att ha en "nygammal" ledning, identisk med den hittillsvarande - i form av Kersti Jonasson, Lennart Nilsson, Kjell-Åke Johnsson och Bert Roos.

Fotnot: I Ekeby, som är en egen församling, fick Jörgen Hansson och hans Borgerlig Samling flest personröster och eftersom han redan hade ledarrollen förändrade personkryssen ingenting.

Här kan du se utfallet av valet av hela kyrkofullmäktige i Bjuvs församling.

Marianne Rönnberg Galmor

Foto: Lars Svendsen

 

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.