SAMVERKAN Den 18 juni 2024 sade Bjuvs kommun upp det samverkansavtal som funnits mellan kommunen samt Omsorg i Bjuv AB och de fackliga parterna Kommunal, Lärarfacket och Vision. Parterna fortsätter istället att tillämpa MBL (Medbestämmadelagen).

Kommunens uppsägning kom alltså den 18 juni men redan ca en vecka dessförinnan hade Kommunal sagt upp samma avtal.

- Samarbetet fungerar helt enkelt inte, säger förhandlingssamordnare Fredrik Hansson. Vi har under lång tid inte fått den information vi borde fått och vi vill ha ordning i vårt arbete. Inte minst i dessa tider och hur det går till i kommunen med alla uppsägningar stup i kvarten.

Kommunens meddelande om uppsägningen anger inget skäl utan konstaterar bara att uppsägningstiden är 3 månader vilket innebär att avtalet upphör den 18 september.

- Då kommer vi att gå över till MBL som reglerar den kollektiva arbetsrätten och där de fackliga organisationernas rätt till insyn och medinflytande i verksamheten är tydligt reglerad i lag och domstolspraxis, kan kommunens besked i korthet sammanfattas.

Uppsagd lokal
Hittills har de lokala fackklubbarna samsats i en kommunal lokal i centrala Bjuv men när samverkansavtalet sägs upp gäller detta även lokalen. Vart klubblokalen då flyttar är än så länge inte klart men det har bla talats om Almliden.

Almliden anses dock enligt uppgift numera vara en dålig arbetsmiljö. Möjligen mögelskadat och tidigare utdömt av Räddningstjänsten för den verksamhet som länge pågick där – korttidsboende för kommuninvånare som tex kommit hem från sjukhuset och ännu inte riktigt klarade av vardagens sysslor på egen hand.

Vart fackavdelningarna tar vägen lär vi alltså återkomma till.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.