FLYKTINGAR På onsdagen fattade Kommunstyrelsen beslut om att ge Tekniska i uppdrag att förbereda för två nya boenden för ensamkommande flyktingbarn. Vid Flamman i Ekeby och i Tibbarp i Bjuv, på tomten mitt emot Snickerifabriken.
Flyktingströmmen till hela Sverige har inte mattats av. Dagligen kommer cirka 1 000 människor till vårt land och trycket på i stort sett samtliga Sveriges 290 kommuner att dela på ansvaret att ta emot dessa människor är mycket stort.

Detta gäller så klart också Bjuvs kommun som har avtal med Migrationsverket om att ta omhand ensamkommande flyktingbarn. På Rosentorp, som förra året köptes av kommunen och iordningsställdes för 12 ensamkommande flyktingbarn, bor idag hela 22 barn.Totalt har Bjuvs kommun ansvar för 43 barn.

Migrationsverket skickar fler barn än avtalat till Bjuv – liksom till alla övriga orter i landet. Helt enkelt för att det kommer fler och för att mottagningscentralen i Trelleborg nu är överbelastad.

Den svåra nöten att knäcka för handläggarna, oavsett om det är i Bjuvs kommun eller någon annanstans i landet, är att hitta boende för barnen. I Bjuvs fall har det redan flera gånger inträffat att man inte lyckats med detta utan varit tvunget att köpa platser på andra håll i landet som t.ex. i Stockholm, Göteborg och Ängelholm.

För att inte behöva fortsätta så skrev Barn- och utbildningsförvaltningen för knappa två månader sedan skrev till Fastighetsavdelningen för att be dem undersöka förutsättningarna för ett nytt s.k HVB-boende. Man beräknade då att det skulle behövas ytterligare 15 platser utöver befintligt antal. Men den uppskattningen är inte längre aktuell utan förvaltningsledningen har sedan dess uttryckt att behovet i dagsläget är ännu större.

På onsdagens möte i Kommunstyrelsen fick förslaget grönt ljus och på Tekniska förbereder sig chefen Kerstin Wulff för uppdraget att utreda och söka bygglov för att sätta upp paviljonger – både i Ekeby och Bjuv.

Driftskostnaderna bekostas av Migrationsverket och paviljongerna beräknas vara på plats i Bjuv och Ekeby tidigast under december i år.

Etableringen av de nya boendena kräver en investeringskostnad för kommunen på 1,4 miljoner kronor. Till det kommer ytterligare 250 000 kronor för inventarier och övrig utrustning. För varje barn får Bjuvs kommun från Migrationsverket enligt Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson 1 990 kronor per dygn.

Allt duger inte
Det skrivs mycket om att det ställs för höga krav på de boenden flyktingarna ska bo i. En del har till och med uttryckt att det väl räcker med tält.

Svaret på detta är att det finns lagstadgade regler för hur ett boende ska se ut för att vara godkänt av myndigheterna som mänskliga bostäder. Ventilation, brandsäkerhet och mycket annat måste vara godkänt innan människor kan tillåtas bo i utrymmena. Men i dagarna förväntas det att regeringen presenterar en nyordning där kraven på de bostäder flyktingarna ska anvisas, sänks.

Om det blir så finns det säkert fler befintliga hus som kan bli aktuella för ytterligare boenden. Om det visar sig behövas. Bjuvs gamla sjukhus kan vara ett sådant exempel. Och kanske kommer också den tredje platsen på Tekniska rådets förslagslista för nya boenden - det Billesholmarna kallar Gröningen mellan Skolgatan och Västergatan - då att platsen för ytterligare paviljonger.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.