BJUVSWEEK – NATO På tisdagen släppte Turkiet sitt veto vilket innebär att man gått med på att låta Sverige och Finland bli Natomedlemmar. Men först sedan punkterna i det särskilda avtal som skrivits uppfyllts. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) efter flera timmars samtal i Madrid med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Finlands president Sauli Niinistö.
- Vi har nu nått en överenskommelse, sade hon till SVT Nyheter.
Länderna har skrivit på ett avtal med konkreta åtaganden. Enligt turkiska Daily Sabah åtar sig Sverige och Finland bl.a. att förhindra aktiviteter från PKK och individer ”inspirerade” av PKK.
På måndagen, alltså kvällen före den officiella invigningen av Natomötet, sa generalsekreteraren Jens Stoltenberg att Sverige har ändrat lagar och inlett nya polisutredningar mot PKK för att tillmötesgå Turkiets krav för medlemskap.
Är lagen tillräcklig?
Riksdagen godtog på onsdagen regeringens förslag om en ny svensk lag om straff för terroristbrott. Den nya lagen hänger samman med EU:s rambeslut om bekämpande av terrorism som Sverige anslöt sig till förra året. För att följa rambeslutet måste svensk lagstiftning anpassas. Men om detta var tillräckligt för att få president Tayeb Erdogan med på noterna eller om överenskommelsen med Magdalena Andersson även döljer mer konkreta åtgärder mot personer med ursprung i Turkiet, numera bosatta i Sverige, det återstår att se. Detaljerna kring överenskommelsen kommer att utarbetas under de kommande dagarna.
“Fick vad vi ville”
Från Turkiet hette det på onsdagen att “vi fick vad vi ville” inklusive ”fullt samarbete….i kampen mot” rebellgrupperna”.
- Vår överenskommelse understryker viljan hos Finland, Sverige och Turkiet att ge fullt stöd mot hot mot respektive lands säkerhet, sa Finlands president Sauli Niinistö efter sammanträdet.
Marianne Rönnberg Galmor