BILLESHOLM Föräldrar och barn har samlats utanför Forsärlans skola där skylten redan är nedpackad. – Vi vädjar till politikerna: När ni fattar ert beslut så tänk med hjärtat – inte hjärnan, säger de.
Forsärlans Miljöskola är en profilskola som inrymmer barn från alla tätorterna i Bjuvs kommun samt också elever från närliggande kommuner.
Just nu är alla lediga men sommarlovet har varit sisådär för eleverna. Oron över att inte kunna gå tillbaka till sin vanliga skola har hela tiden legat i bakhuvudet och gnagt.
Anna Lindahl ska börja i nian och är från Ekeby:
- Det är för det första inte så roligt att gå runt och undra om man kommer tillbaka, säger hon. Sedan är jag orolig för mina betyg. Om jag ska till en annan skola med andra lärare som inte känner mig, så vet jag inte hur det kan gå med dem.
Anna får medhåll av Hampus Schultz som ska börja i sjuan:
- Lärarna här kan våra svagheter och styrkor. De ser oss som enskilda individer och ser till att vi hamnar rätt i studierna. Varför ska detta tas ifrån oss? Forsärlan är en bra skola och jag vill gå kvar här.
Varför göra skillnad?
Föräldrarna är ledsna för att barnen mår dåligt och förstår inte varför det skulle vara ett problem att tillfälligt ge lov till skolan att bedriva verksamheten på Fibergatan. Ja, det vill säga, de förstår naturligtvis att det finns regler som åberopas men undrar ändå över hur de tillämpats hittills. Och varför kommunen nu verkar så strikt?
- Inom samma zon som huset vi vill vara i ett år, ligger ju både privata bostäder och kommunal verksamhet för barn. Förskola till exempel, säger flera av föräldrarna och även en mormor som kommit till mötet eftersom hon oroar sig för barnbarnets framtid.
- Hur kan det komma sig att de andra kan ligga inom skyddszonen år ut och år in medan vi inte verkar få tillstånd ens för ett år? undrar Inga Smyczek.
Barnen i kläm
Enligt föräldragruppen har både kommunen och ägaren till Forsärlan dabbat sig vad gäller hanteringen av frågan. Och att då, som man säger, låta eleverna ”komma i kläm” tycker de inte är acceptabelt.
- Palmlunds blev försenade i hanteringen, säger Niklas Schulzt, ordförande i Forsärlans föräldraförening. Men kommunen har inte heller varit tydlig.
Matti Kucer och andra håller med.
- Men det ska väl inte våra barn lida för? När tjänstemännen sett att något saknats i ansökningshandlingarna hade de väl kunnat upplysa skolan om detta med en gång. Istället för att påpeka en sak i taget. Vilket gjort att ansökan dragit ut på tiden.
God sammanhållning
Forsärlans Miljöskola AB är en liten skola. Enligt föräldrarna är alla som studerar och arbetar här som ”en enda stor familj”. En miljö som borde uppmuntras snarare än splittras. Här deltar alla föräldrar på föräldramöten, barnen får lära sig att ta socialt ansvar genom exempelvis den årliga Faddergalan. Vars intäkter går till hjälp åt fadderbarn eleverna har i Ghana och på andra håll i världen.
Föräldragruppen oroar sig ytterligare för en sak som enligt dem är en realitet.
- Så fort Billesholmsbarnen börjar på Forsärlan så existerar de inte för de elever som går till Jens Billeskolan. Det blir som två grupper som inte hälsar på varandra längre, säger en grupp mammor och får medhåll av de övriga vuxna på plats.
- Om det är redan är så och vi ska tvingas dit, hur blir det då för oss? undrar Hampus Schultz.
Toppar resultatlistan
Föräldraföreningen överlämnar ett utdrag från SVT Pejl som visar studieresultaten för de fyra skolor i Bjuvs kommun som har åk 9. Den säger att Forsärlan med sina 128 elever, med ett medel i slutbetyget på 208,4, har de bästa resultaten av alla. Detta är också ett argument de vuxna menar borde bita på politikerna. En sådan skola borde bejakas istället för att riskera nedläggning, är den allmänna uppfattningen.
De vuxna har startat en namninsamling som ska komma Byggnadsnämnden tillhanda snart och som de hoppas ska tala till Forsärlans fördel. På en vecka har man samlat in en bra bit över 400 namnteckningar runt om i kommunen.
- Vi tycker helt enkelt att det här är en bra skola, säger Magnus Fellwing, vice ordförande i föräldraföreningen. Som är värd att kämpa för. Annars hade vi så klart inte brytt oss om vad som händer.
Varför acceptera?
Lars-Inge Olsson undrar:
- Kommunen säger att de ska ta hand om våra barn om Forsärlan försvinner. Men hur vet de att vi vill ha deras lösning? Varför skulle vi acceptera den? Om vi valt det här, ska våra barn då gå där kommunen bestämmer?
Samtalet handlar därefter om att det är valår i år och om rätten att fritt välja var man vill att barnen ska gå i skola. Lars-Inge Olsson refererar till det faktum att S i Skåne aktivt beslutat att agera mot det fria skolvalet och undrar om det har något att göra med den ”kris” som uppstått.
Mötet avslutas med en vädjan:
- Ta beslut nu så barnen får lugn och kan ha sommarlov ett tag. Mår inte barnen bra så mår inte vi bra. Och vi måste också kunna gå vidare oavsett hur beslutet blir, säger en mamma.
- Vi hoppas att skylten på byggnaden ska komma upp igen, avslutar Matti Kucer, och de övriga instämmer.
Fotnot: Byggnadsnämnden sammanträder den 21 juli klockan 16.30.
Läs tidigare artikel här om Forsärlan med uttalanden från Niklas Svalö, byggnadsnämnden, och Anders Månsson, Kommunstyrelsens ordförande.
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor