Uppdaterad POLITIK På lördagen kom beskedet från Stockholm att det inte blir något nyval i mars 2015. Eftersom den röd-gröna regeringen med Stefan Löfven i spetsen har kommit överens med den borgerliga Alliansen om ett samarbete fram till 2022.
Sittande statsminister Stefan Löfven har den senaste månaden fått svidande kritik för att vara ”oduglig” som regeringschef. Han duger som facklig förhandlare men vet inget om regeringsarbete, har det sagts.
På lördagen rosades han istället av många för att skickligt ha rott i hamn ett samarbete med Alliansen, dvs M, C, FP och KD.
Oavsett vilken version som stämmer så aviserade S-ledaren på en gemensam presskonferens med MP och Alliansen på lördagen att man skapat en samverkansram som ska gälla fram till år 2022. Inom denna ram – som fått namnet Decemberöverenskommelsen - ska ledaren för det parti som får flest röster i valet 2018 ha statsministerposten. Det betyder att det fr.o.m. idag är Stefan Löfven och hans S-MP-regering som innehar regeringsmakten men blir M större än S i nästa val så är det de som istället utser statsminister.
Något helt nytt
Uppgörelsen är något alldeles nytt i svensk politik. Den presenteras som ett sätt att visa att politikerna tar ansvar för att Sverige kan regeras, tärker möjligheten att regera Sverige.
regeringar mandat att enklare få igenom sin politik. Sverige har länge regerats av minoritetsregeringar men aldrig tidigare i modern tid har en socialdemokratiskt ledd regering samarbetat med de borgerliga på detta sätt.
Alliansens partiledare hävdar att det går alldeles utmärkt att både befinna sig innanför ”staketet” med S och MP och samtidigt bedriva oppositionspolitik. Hur det blir med den saken, återstår så klart att se. Kanske tycker väljarna att ledarna i och med detta tagit stort ansvar för Sveriges framtid eller så suddas de redan små borgerliga partierna helt ut från den politiska kartan. Vilka konsekvenser samarbetet får för S och M och vad deras väljare tycker om detta, diskuteras som bäst just nu.
V och SD utanför
Sett ovanifrån så har alltså 6 av Sveriges 8 riksdagspartier bildat en koalition. De två ”utestängda” partierna är V och SD. Statsminister Löfven sa dock på lördagen att han under hela förhandlingsperioden med Alliansen hållit Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt informerad om utvecklingen. Sjöstedt bekräftade också på lördagen detta och tillade att han tycker uppgörelsen är bra.
I korthet går decemberöverenskommelsen ut på att Sverigedemokraternas inflytande ska minimeras genom att Alliansen är generösa mot de rödgröna och tvärtom. Behövs det så lägger de ner rösterna i stället för att rösta på det egna alternativet.
SD osynliggjordes
I de rapporter och analyser på TV i såväl SVT1 som TV4 som följde direkt på regeringens tillkännagivande om samgåendet samt att det inte blir nyval nämndes Sverigedemokraterna endast en gång och då var det av en reporter, ingen politiker.
Migrationsfrågan omnämndes inte heller utan kom upp i form av en fråga från en journalist, efter tillkännagivandet.
Sedan nyheten om den nya regeringen blivit känd kom reaktionen från Sverigedemokraternas ledning: Vi riktar en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven, sa vikarierande partiledaren för SD, Mattias Karlsson, via ett TT-meddelande.
Flera opinionsundersökningar som genomförts efter Löfvens besked om att utlysa extraval har visat på att Sverigedemokraterna kunde komma att vinna ökat stöd.
Inte förvånade
Linus Bylund, riksdagsledamot och tidigare pressekreterare för den nu sjukskrivna partiledarenJimmie Åkesson, säger till Aftonbladet att SD räknat med att valet inte skulle bli av.
– Det är fullt förståeligt att de väljer att göra så här. Det är sju partier som riskerar att förlora på ett nyval, så därför har jag hela tiden trott att de inte skulle utlysa det, säger han till AB.
En önskedröm?
För att en missförtroendeomröstning skulle få statsminister Löfven på fall krävs att Alliansen röster med SD. Och ett sådant scenario är självklart i dagsläget en ren utopi.
Tre områden som man ska finna gemensamma lösningar för är den nya regeringskoalitionen redan överens om och det är: Försvars-, pensions- och energifrågorna.
- Vi kommer också att diskutera migrationsfrågor i olika sammanhang, sa Stefan Löfven, som svar på en fråga från pressen.
Vinnare – förlorare?
På Facebook diskuteras Decemberöverenskommelsen förstås flitigt. Den har sina anhängare – liksom sina motståndare. Anhängarna talar om ansvarstagande. Kritikerna om ett nederlag för demokratin.
Aftonbladets ledarskribent Lena Mellin utser SD till dagens stora förlorare:
- Sverigedemokraterna är därmed uppgörelsens stora förlorare. De berövas inflytande över riksdagens viktigaste beslut under de närmaste åtta åren.
Marianne Rönnberg Galmor