NATTVANDRING För en tid sedan bestämde sig Bjuvsbon Peter Persson för att bilda ett nattvandrarteam i Bjuv. Inspirerad av de 900 som skrivit på en protestlista mot bus och förstörelse i centrum. Nu har Persson tvingats ge upp sin idé och är mycket besviken.
I somras lade fastighetsägaren till Köpcentrum mitt emot Folkets Hus i centrala Bjuv ut protestlistor mot buset i centrum. Listorna fanns på många håll i byn. I livsmedelsbutiker, kiosker etc. Cirka 900 personer skrev under på att de ville att bus och förstörelse skulle upphöra.
Men att skriva under med sitt namn på en allmän lista är tydligen en sak. Att vara beredd att bidra till att önskemålen också blir verklighet, en annan. Det vet inte minst Peter Persson.
"Borde vara en enkel match"
- Eftersom det var så många som skrev under trodde jag att det skulle vara en enkel match att få ihop några till ett nattvandrargäng, säger han. Vi är ju många som har barn som är ute i byn och att se till att miljön på gator och torg är bra tycker jag är vårt ansvar som föräldrar.
- Men att få ihop en grupp visade sig trots detta så gott som omöjligt, fortsätter Peter Persson.
Han har via en rad olika kanaler spridit sitt budskap om att han söker intresserade till nattvandringar. Via kommunen och riksorganisationen för Nattvandrarna har han också lyckats fixa både lokal för vandrarna att träffas i och jackor.
Peter Persson gav upp
- Men några fler som vill vandra har jag knappast hittat, säger han när vi träffas och fikar i Bjuv. Det har kommit mindre än en handfull. Heder till dem men när vi efter ett par möten bara var ett par kvar så gav jag upp, berättar Peter Persson.
Vi sitter med en av Peters vänner och diskuterar vad som kan vara bra med att nattvandra. Det är ett sätt att träffa andra vuxna och byta både erfarenheter och åsikter. Det är också ett sätt att visa de unga att man som vuxen faktiskt bryr sig om hur de har det, kommer vi också fram till. Men om vuxna i dag bryr sig i grunden om vad barnen gör och hur de mår, kan man efter Peters erfarenheter klart undra.
"Väldigt besviken"
- Jag är väldigt besviken på att inte fler kunde tänka sig att ställa upp, säger han. Jag kan inte förstå att 900 skriver under på att de vill ha ordning och reda på gator och torg. Och så är det så gott som ingen som verkligen är beredd att jobba för det.
Summan av kardemumman är att Peter Persson nu gett upp sitt försök.
- Skulle det finnas någon som vill ta över så är det okej för mig. Lokal och jackor finns ju till att börja med.
- Men jag lägger själv inte ner mer krut på det här. Vill någon vandra så finns det en coach att tillgå hos Nattvandrarna Ängelholm.
Ekeby lyckades - varför inte Bjuv?
I Ekeby kläckte Jonas Persson idéer om lokala nattvandrare och där slog idéen också väl ut bland de boende. Cirka 35 personer anslöt sig till Nattvandrarna Ekeby som bildades med stöd bl.a. av Nattvandrarna Ängelholm, kommunen som upplåter möteslokal samt praktiskt sponsorstöd från lokala företag i byn i form av tex lokal för medlemsmöten.
För en tid sedan var bjuvsnytt.se med på ett medlemsmöte i Ekeby och mötte ett 15-tal engagerade vandrare i olika åldrar. Från småbarnföräldrar till nestorn i sammanhanget, Bengt Ekdahl, 76 år. Medlemmarna anmäler själv när de kan vandra och nattvandrarna i Ekeby går fredag-lördag mellan 20.00 och bortåt midnatt, eller rättare sagt, så länge det verkar behövas.
Ett sätt att "betala tillbaka"
- Vi vill ge tillbaka litet till samhället av det de vuxna gav oss när vi var ute och "härjade", säger Jimmy Jimpa Karlsson, en av medlemmarna i Ekeby, när jag frågar vad som motiverar honom att vara med.
Mannen fångar nog med de orden själva kärnan i varför det är bre med vuxna nattvandrare i de ungas värld.
Varför människor i Ekeby lyckas samlas för en insats för sin by när inte Bjuvsborna gör det, förtäljer dock inte denna historia.
Läs mer här om Peter Perssons tankar om Nattvandrare Bjuv.
Läs här om Nattvandrare Ekeby.
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor