HYGIEN Söderåsen miljöförbund har vid flera tillfällen det senaste året kritiserat livsmedelshanteringen på Rosentorp. Åtgärdar inte kommunen bristerna till den 9 oktober kan all livsmedelshantering på HVB-hemmet förbjudas.
Trots detta har Bjuvs kommun inte tagit till sig kritiken och vidtagit de åtgärder förbundet krävt.
Kritiken handlar bl.a. om att ytorna i den sk Livsmedelslokalen innefattande köket, rummet innanför med frys- och kylskåp, samt rummet intill där frukt förvaras, med dess inredning och utrustning, inte har hela, släta ytor som är lätta att rengöra.
Specifikationen från Miljöförbundet får fantasin att skena hos var och en som vistats i ett kök någon gång:
- Väggar, tak, golv, inredning, fönsterbågar och karmar, rummet innanfor köket innehållande frys och kyl, samt rummet därintill där frukt förvaras ska vara rena. Kylskåp, frysskåp och dess lister, värmeskåp, diskmaskin samt övrig utrustning ska vara rena.
Vidare heter det i Miljöförbundets kravspec att kommunen måste:
- ….säkerställa att skadedjur inte tar sig in i livsmedelslokalen vilket innebär att dörrar och fönster ska hållas stängda eller att man ska installera tätslutande insektsnät som hindrar skadedjur från att ta sig in i livemedelslokalen”. Och ”Hål i väggar ska lagas”.
För nedkylning och omhändertagande av överbliven mat gäller att ”verksamheten ska kassera överbliven varm och kall mat. Överbliven varm mat får inte heller kylas ner och sparas i kylskåp. All mat som varit ute på buffen ska kasseras och livsmedel ska inte återtas från servering och förvaras for att serveras på nytt.
- Samtliga ovanstående punkter ska åtgärdas senast den 9 oktober 2017. Om miljöförbundet konstaterar att föreläggande inte följs i sin helhet kan beslut fattas om att förbjuda hela livsmedelsverksamheten. Detta beslut gäller omedelbart oavsett om det överklagas.
Förbundet kritiserar såväl själva inredningen i köket på Rosentorp som det sätt livsmedel hanteras på.
Högre krav på Rosentorp
- Det är högre krav på det här boendet eftersom Rosentorp betraktas som en livsmedelsanläggning, förklarar Åsa Malmström, verksamhetschef på socialtjänstens barn- och ungdomsgrupp i Bjuvs kommun.
- Miljöförbundet följer upp alla våra HVB-hem, liksom förskolor, skolor och liknande. Det ingår i arbetet. Vi har hela tiden en dialog med dem om hur vi kan åtgärda brister som de påpekar. Men i det här fallet har vi inte åtgärdat bristerna tillräckligt snabbt. Orsakerna är både brist i kommunikationen mellan olika verksamheter och brist i hur jag har följt upp att arbetet blir gjort och efterlevs.
Vad händer nu?
Nu arbetar Åsa Malmström tillsammans med fastighet och städ för att se till att arbetet blir gjort. Samtidigt som nya uppföljningsrutiner för den fysiska miljön och mathanteringen arbetas fram. Detta för att möta Miljöförbundets kvalitetskrav och undvika att det blir anmärkningar fler gånger.
- Jag som chef tar ansvar för detta och kommer varje vecka att följa upp hur verksamheten möter kraven, avslutar Åsa Malmström.
Marianne Rönnberg Galmor