FLYKTINGAR Samtliga boendena för ensamkommande barn och ungdomar i Bjuvs kommun befinner sig mitt i en omorganisation. Tre HVB-hem ska nu istället bli ett HVM-hem och ett stödboende.
- Det har varit ett långt arbete och snart är vi i fas med att jobba enligt den nya organisationen, säger Åsa Malmström, verksamhetschef Socialtjänstens barn- och ungdomsgrupp.
Skälet till en ny organisation bottnar i det nya ersättningssystem som trädde i kraft den 1 juli i år. Migrationsverkets ersättningar och styrningen till kommunen gjordes då om, vilket medförde att kommunen ända sedan hösten 2016 jobbat för att hitta en rätt organisation i förhållande till volymerna barn och de nya ekonomiska förutsättningarna. Alltså lägre ersättningar och mer schablonbaserad ersättning.
Rosentorp kvar
Rosentorp utanför Bjuv blir kvar som HVB-hem och Flamman i Ekeby görs om till stödboende. På stödboende bor de ungdomar som bedöms lite mer självständiga. Bofinken i Bjuvs gamla sjukhus avvecklas. De lokalerna tillkom vintern 2015 när behovet var som mest akut, men är inte riktigt bra att bedriva verksamhet i, enligt verksamhetschefen. Eftersom man inte får bygga riktiga rum pga brandkraven.
Inga nya sedan 2016
Antalet ungdomar i Bjuvs kommun är nu färre eftersom det inte kommer nya barn sedan januari 2016. Och det förväntas inte heller fler i prognosen för 2018 heller. Möjligen kan det komma 2-3 högt räknat, enligt Åsa Malmström.
- De befintliga ungdomarna blir dessutom äldre, berättar hon. En del får uppehållstillstånd och när de blir myndiga eller inte bedöms i behov av vård med stöd av socialtjänsten så ska de vidare i sin integrationsprocess med ett mer vanligt boende och utbildning.
18-årsgräns
En del ungdomar får ju inte heller uppehållstillstånd och när de blir 18 år ”släpper” vi dem. Oavsett om de fått något beslut eller inte. Vid 18 går ansvaret över till Migrationsverket.
Åsa Malmström räknar med att kommunen kommer att ha cirka 35 ungdomar i boendena Rosentorp och Flamman tillsammans, och sen har kommunen cirka 18 i familjehem utöver detta.
- Utöver dessa så är ungefär 10 ungdomar redo för utflytt, dvs de är alltså över 18 år och har uppehållstillstånd och bedöms klara sig utan särskilt stöd. Dessa ungdomar söker eget boende och ska vidare i integrationsprocessen, avslutar Åsa Malmström.
Släpper Kleinska
Kleinska villan i södra Bjuv, som också varit ett kommunalt boende för lite äldre och mer självständiga unga män, kommer kommunen i och med omorganisationen och att det kommer färre antal barn, att lämna under hösten.
Marianne Rönnberg Galmor