BJUV Nikolaos Pechlivanidis önskan om att få bygga ut Sibyllagrillen på Norra Storgatan i Bjuv slutade med att verksamheten måste flytta senast i april 2014. Anledningen är att den inte passar in i kommunens framtidsvision för Bjuvs centrum.

För åtta år sedan köpte Nikolaos Pechlivanidis och hans hustru Sibyllagrillen på det som numera kallas Sibyllatorget i centrala Bjuv.

Enligt Nikolaos sades då inget om att gatuköket bara fick stå kvar på tomten ytterligare ett tiotal år. På grund av att det uppförts på ett så kallad tillfälligt bygglov. Och att ett permanent lov aldrig skulle komma att ges eftersom kommunen räknar in platsen i sin vision om framtidens Bjuv. En vision som inte inrymmer ett gatukök på den aktuella tomten.

- Hade jag fått veta det hade jag så klart inte köpt, säger Nikolaos. Vi letade efter en trygg verksamhet som vi kunde jobba med fram till pensionen. Och så hamnar vi i detta!

- Jag känner det som att jag blivit offer för en maktkamp som pågår mellan Bjuvs kommun och Folkets Hus-föreningen, tillägger Nikolaos Pechlivanidis. Jag skjutsas hit och dit mellan tjänstemännen i kommunhuset. De som jag talade med i början av ansökningsprocessen har slutat eller bytt jobb. Jag har muntligt fått både ja-, nej- och kanske-svar från en rad olika tjänstemän som kommit och gått på olika tjänster inom kommunen.

- Inte ens idag när jag varit i kommunhuset för att få ett klart svar om jag kan få vara kvar eller söka ett permanent tillstånd har jag blivit klokare. Jag vet inte vad jag ska ta mig till.

Tillfälligt tillstånd
Den rörelse som idag ägs av Nikolaos fick 1994 ett så kallat tillfälligt bygglov och i april 2014 kan kommunen enligt lagen formellt inte ge tillstånd längre.

Nikolaos å sin sida menar att om det efter april nästa år ska byggas annat på tomten så kan väl han få vara kvar på någon form av löpande kontrakt tills bygget ska starta.

- Tillståndet löper ut i april nästa år, det är ett faktum, säger Niklas Svalö, ordförande i Byggnadsnämnden och väl insatt i ärendet.

- Efter det kan inte Sibyllagrillen vara kvar där den ligger idag. Det ingår helt enkelt inte i kommunens vision för det framtida Bjuv.

Niklas Svalö betonar att varken han eller kommunen motarbetar Nikolaos Pechlivanidis personligen.

- Men han bedriver tillfällig lovverksamhet och även om jag tycker att han driver en mycket bra rörelse, som jag själv ibland besöker, så kan han nästa år inte finnas där han är idag. Så är läget, förtydligar Niklas Svalö.

Enligt Svalö är det inte fråga om några inga nypåkomna planer som sätter käppar i hjulet för Nikolaos Pechlivanidis. Kommunens strävan att bygga ett nytt, bra och levande centrum i Bjuv är enligt honom en plan som funnits i åtminstone cirka fall 20 år.

Nikolaos Pechlivanidis ord om att vara ett offer i en maktkamp vill Niklas Svalö inte kommentera.

Svalö påpekar däremot att kommunen haft en löpande dialog med Nicolas under en längre tid där man bland annat erbjudit honom olika alternativa platser att ha gatuköket på. Exempelvis den gamla taxitomten mitt emot Schaktsgatan och tomten ovanför det som idag heter Trapptorget. Platser som Nikolaos tackat nej till eftersom han inte tycker de är lika bra och funktionella som den han nu finns på. Både när det gäller tillgänglighet och parkeringsmöjligheter.

- Vi har också rått honom att försöka lösa lokalfrågan med Hällestadförvaltning AB, som äger lokalerna i Köpcentrum, mitt emot Sibyllakiosken.

- För vi vill absolut inte bli av med Sibylla och Nikolaos i Bjuv och jag hoppas därför att frågan löser sig på bästa sätt. Genom att Nicolas väljer ett av de alternativ han erbjudits.

Tillfälligt i 20 år?
Sibyllakiosken har alltså ett så kallat temporärt eller tidsbegränsat bygglov. Ett sådant kan enligt den lag som gäller idag ges på max 10 år. Där Nikolaos kiosk nu står har kommunen hittills trots detta sagt ja till hela 20 års temporärt bygglov. Men i april 2014 är det alltså stopp. Något fast tillstånd blir det inte utan gatuköket måste bort.

Vem betalar?
- Om jag ändå till slut tvingas flytta, säger Nikolaos. Vem betalar då för min kiosk som jag byggt och äger? Får jag hjälp att flytta den om jag t.ex. accepterar att ha den på en tomt som idag är obebyggd? Och när mitt lov på nuvarande tomt går ut nästa år – måste jag riva kiosken då – och betala för det?

Niklas Svalö har inga svar på dessa frågor. Han nöjer sig med att konstatera att det åligger varje fastighetsägare att själv undersöka vad som gäller i olika situationer.

Maktkamp?
Tomten som gatuköket ligger på tillhör inte kommunen utan Bjuvs Folkets Hus-förening och det är till den Nikolaos betalar hyra. En hyra som sannolikt ökar vid flytt till annan plats.

Folkets Hus-föreningen för numera en tämligen tynande tillvaro. Frågan om vad som ska hända med huset ställs ofta men har ännu inte fått något svar. Om Sibyllakiosken inte passar in i kommunens vision för framtiden är frågan om Folkets Hus gör det. Här har Niklas Svalö ingen kommentar.

Ekonomiskt kännbart
Faktum är dock att det driftsstöd Folkets Hus-föreningen tidigare fick från kommunen har dragits in. När biblioteket flyttar in i de planerade nya lokalerna i det gamla SE-bankshuset snett över gatan, försvinner föreningens intäkter för det. Och när Nikolaos försvinner blir det ytterligare minus i kassan. Kvar blir då enbart inkomsten från ett par mindre föreningar och frågan är om det kan räcka för att driva Folkets Hus vidare.

Ordförande Anette Roos har inte heller hon några svar om framtiden för Folkets Hus men säger att hon och styrelsen kämpar för att huset ska bevaras. Innan kommunen drog in driftstödet för huset hade man börjat fondera pengar för renoveringen men de har nu istället gått till driften.

Roos fördömer starkt det som nu händer med föreningens hyresgäst Sibyllagrillen:

- Att göra så här mot en skötsam affärsidkare i vår kommun är minst sagt osnyggt. Det säger jag både i egenskap av ordförande i Folkets Hus-föreningen och i min roll som lokalpolitiker och ordförande i Miljöpartiet i Bjuv.

- Det har funnits en liknande rörelse på Sibyllatorget i minst 45 år, tillägger hon. Och att bara säga åt en person att ”nu får du flytta för du har varit här för länge och så passar ditt företag inte in i vår vision”, det är verkligen inte ett bra sätt att behandla folk som arbetar och gör rätt för sig.

- Kommunen borde ta sitt ansvar för dem som vill och kan driva företag här. Inte förstöra för dem, avslutar Anette Roos.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.