Våldsamma regn har orsakat stora problem med översvämningar på flera platser i Bjuvs och Åstorps kommuner samt i de norra delarna av Helsingborgs stad under onsdagen. Minst ett 100-tal villor har svämmats över och många vägar. Detta konstaterar NSVA på torsdagen.
Vattnet har väl på de allra flesta ställen runnit undan men det står fortfarande mycket vatten på vissa vägar och cykelvägar, framförallt under viadukter. Sedan igår har NSVA ett stort antal medarbetare och entreprenörer på plats i de drabbade områdena för att ha en aktuell bild över vad som hänt samt säkerställa VA-systemens funktion.
- Ett 80-tal kunder har hittills anmält att de drabbats av översvämning till oss, varav drygt 50 i Bjuvs centralort och 20 i Hyllinge, övriga mer utspridda i området. Vi vet att det är betydligt fler som drabbats. Det är viktigt att anmäla översvämningen till oss, framförallt för att vi ska kunna utreda vad som hänt och om det finns behov av ombyggnad för hantera regnmängderna, men också för att det i vissa fall finns möjlighet till ersättning för självrisken, säger Mats Norberg, gruppchef på NSVA.
I Bjuvs kommun har NSVA registrerat att det regnade 67 mm på några få timmar. Det är ett kraftigare regn än vad man på VA-språk kallar ett 60-årsregn, alltså ett regn som statistiskt återkommer var 60:e år. Det har varit extremt lokala regn och kan handla om ännu kraftigare regn på vissa platser. VA-ledningar har historiskt byggts för att klara minst ett 10-årsregn. I nybyggda områden bygger kommunen och NSVA system där extrema regn kan hanteras på ytan, det vill säga att vattnet kan rinna på vägar, gräsytor och tas om hand i dammar och diken.
- Vid stora nederbördsmängder blir avloppsledningssystemen hårt ansträngda och klarar inte att föra bort allt vatten. Även igenkorkade rännstensbrunnar bidrar till översvämningsrisk. Kontrollera gärna rännstensbrunnarna i ditt närområde så att inte de är fyllda med löv och liknande. Är det stopp i en rännstensbrunn anmäler du det till kommunen, fortsätter Mats Norberg.
Se upp med privata brunnar!
- Vi har fått en hel del frågor kring dricksvattnet i de översvämningsdrabbade kommunerna. Vi vill därför poängtera att för dem som har kommunalt vatten är det ingen fara att dricka vattnet. Om du har egen brunn och denna översvämmats rekommenderar vi att du vänder dig till miljöförvaltningen i din kommun om du har frågor kring dricksvattnet, avslutar Mats Norberg.
För dem som drabbats av översvämning är det viktigt att kontakta sitt försäkringsbolag samt att anmäla översvämningen till NSVA (om man bor inom NSVAs kommuner). Det sistnämnda kan man antingen göra via ett webbformulär på www.nsva.se eller per telefon 010-490 97 00.
MRG