{mp4}folketshus2{/mp4}

POLITIK Det kändes lite sorgligt att bevittna påbörjandet av rivningen av Bjuvs Folkets Hus idag. Ösregn och kallt. Och dessutom inte en sosse i sikte trots att det var deras högborg ända sedan huset uppfördes 1952.

Denna måndag hade den politiska ledningen för Bjuvs kommun bjudit in såväl förtroendevalda som allmänheten och media att vara med om detta för Bjuv historiska ögonblick då grävskopan strax efter klockan 12.00 obönhörligen tog första ”tuggan” i husets tak. För att sedan metodiskt fortsätta riva tak, väggar och golv.

Himlen grät uppenbarligen över den lilla tappra skara som trots allt samlades under tältduken innan klockan var slagen. Åskådarna bestod av SD-politiker och de arbetare som ska göra rivningsjobbet för Hemsö Fastighets AB, byggbolaget som har fått markanvisning för Folkets Hustomten och som ska uppföra en helt ny byggnad här.

EN enda aktiv politiker från Sverigedemokraternas samarbetspartner Moderaterna i Bjuv kom till tillställningen – Göran Palmqvist.

- Jag tycker detta är bra, sa han. Visst har jag liksom alla andra Bjuvsingar många minnen från allt som detta hus står för med Blå Vinkeln osv. Men byggnaden har misskötts under så många år att den nu är bortom all räddning. Och därför är det naturligt att den rivs.

Ytterligare ett känt ansikte i församlingen var Allan Jönsson. Grundaren till Bjuvs första SD-förening som under hans ledarskap också lades ner.

 

{mp4}folketshus1{/mp4}

 

Sedan kommunalrådet Mikael Henrysson personligen inlett rivningen genom att sitta vid spakarna och styra skopan så var Allan Jönsson förare nummer två. Det berodde enligt Mikael Henrysson på att Allan under sin tidigare SD-karriär i Bjuv till en reporter från Dagens Nyheter sagt att ”det här ska rivas”. Samtidigt som han stod vid Folkets Hus och pekade på byggnaden. Och skulle nu DN också idag dyka upp så var bilden med Allan vid spakarna given. Media i form av bjuvsnytt.se, SVT Helsingborg och Helsingborgs Dagblad hörsammade förvisso inbjudan till rivningen men DN lyste med sin frånvaro.

Oppositionen rasar
Ända sedan inbjudan om rivning och korvgrillning skickades ut för några veckor sedan har den i motståndarlägret S/KD/L/C/V väckt vrede och avsky. Socialdemokraternas Ulrika Thulin – oppositionsråd i Bjuvspolitiken – har ondgjort sig över det man ser som ett ”osmakligt jippo”.

- Jag läser i ett mail skickat till min kommunala e-mail. En inbjudan till en rivningsfest den 21/2. Majoriteten i Bjuvs kommun (SD och M) vill tydligen likna denna rivning med en invigning och gör ett ”jippo” med mingel o allt. Det vänder sig lite i min mage och jag blir illamående!

Oppositionsrådet betonar att hon inte är född och uppvuxen i Bjuv och därför inte har några jättestarka band med Folkets Hus i Bjuv, men har förstått att denna byggnad har varit viktig för många personer i flera generationer.

- Nu undrar jag: hur kan man som styrande i en kommun göra en rivning till fest/jippo? Framför allt när det finns så många medborgare som har en bit av sin livshistoria kopplad till byggnaden!

Moderaterna först ut
Allra först att uttrycka avsmak och avstånd från inbjudan var dock inte oppositionen utan ingen mindre än Moderaternas Jörgen Johnsson – alltså parhästen som SD delar den politiska makten med sedan valet 2018. Johnsson är tillika – parallellt med Mikael Henrysson kommunalråd - men skrev ändå tydligt och klart på Facebook att något ”firande” av rivningen tänkte inte han delta i. Anar vi en regeringsspricka här?

Att Moderater inte deltar i angelägenheter som traditionellt rör Socialdemokrater är kanske bara som det ska politiskt. Men jag kommer i alla fall inte ifrån att dagens evenemang helt saknade ögonvittnen från arbetarrörelsen. Husets skapare och tillskyndare – det år det dessutom skulle fylla hela 70 år! Fast något vidare underhåll har Socialdemokraterna inte gett huset de senaste decennierna. Inte synligt i alla fall.

Men i Bjuv blir allt numera politik
Ingen som följer politiken i Bjuvs kommun förvånas nog över detta. I Bjuv görs numera allt till storpolitik. Valet närmar sig och med tanke på hur lite som trots allt skiljer mellan de styrande och oppositionen så ses varje fråga som den som kan komma att avgöra vilken vågskål som väger tyngst den 22 september.

Jag frågar Mikael Henrysson hur han ser på oppositionens tolkning att han bjudit in till ”firande och jippo” i samband med rivningsstarten.

- Detta ska inte ses som en fest, säger han. Vi ville ge alla som ville en chans att komma och vara med om detta eftersom människor här har så många känslor involverade i huset. Här har man dansat, träffat sin livspartner osv.

- Och när Hemsö ville bidra med lokalproducerad mat i form av grillad korv från restaurang Ärtan så tyckte jag att det var en fin gest från deras sida som passade in i sammanhanget.

Val eller inte. Folket Hus och dess tomt ska i framtiden ge plats åt ”vackra hus och byggnader” som Mikael Henrysson sa i sitt korta tal innan han satte sig vid spakarna i grävskopan. Och det är inte bara på denna tomt som kommunen låter uppföra nytt. På granntomten – den sk Kleinska tomten – förbereds ännu ett bygge. Liksom längre bort längs Möllebäcken riktning Friluftsbadet, där det planeras för ytterligare fler boenden.

Och politiskt käbbel eller inte; Efter den 22 september kommer det verkliga facit på hur Bjuvs invånare uppfattar och eller uppskattar förändringarna som politikskiftet den senaste valperioden rent praktiskt inneburit.

Den som vill följa rivningen men inte var närvarande på måndagen har god tid på sig att titta för det tar ca 2,5 månader innan allt är jämnat med marken.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.