På Findus fd mark som kommunen idag äger finns det härliga promenadstråk och grönytor för de boende att ta del och njuta av.  Inte minst längs med Vege å. Foto: Marianne Rönnberg Galmor
BJUVSWEEK – POLITIK Måndagskvällens möte i Bjuvs kommunfullmäktige var över på mindre än en halvtimme. Tjugoåtta närvarande ledamöter slösade denna kväll ingen tid på långa anföranden eller protester och ordföranden kunde klubba igenom punkterna på dagordningen snabbt och lätt.

När vi på tidningen skulle sätta upp vår utrustning för att som vanligt direktsända mötet i fullmäktige upptäckte vi att vi inte längre hade tillgång till ljudet som fullmäktige tidigare låtit oss tappa från anläggningen i Varagårdsskolans aula. Denna lilla överraskning var inget jag och Lasse Nielsen kunde åtgärda med kort varsel och kommunens inställning var att eftersom Bjuvsnytt var nedlagd kunde man inget annat än beklaga. Den lilla detaljen att jag för en vecka sedan informerade fullmäktiges ordförande Pia Trollehjelm om att vi - under namnet Bjuvsweek - fortsätter sända som vanligt, hade uppenbarligen inte nått ända fram.

Det som istället stod till buds var att försöka fånga in det allmänna högtalarljudet i aulan. Eftersom akutstiken där är erkänt dålig var det inte utan att vi var oroliga när mötet drog igång. Till min lycka skrev tittare till mig och sa att ljudet var okej och mitt i oturen hade vi alltså ändå tur. Hur det blir nästa möte i juni återstår att se. Eller snarare höra..... Men vi på redaktionen gör i alla fall vårt bästa! Ett valår som detta vill vi ju verkligen hänga med i politiken och berätta allt vi hör och ser för er läsare och tittare.

Måndagens möte i detalj
Den fråga på dagordningen som fick mest uppmärksamhet denna måndagkväll var den om den Grönstrukturplan - som också antogs. De politiska parhästarna Mikael Henrysson (SD) och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) tog sig båda upp i talarstolen och yrkade bifall till Kommunstyrelsens förslag.

Även Kristdemokraternas ledare i Bjuv, Urban Berglund, som ingår i den politiska oppositionen i tillsammans med Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Vänstern, yrkade bifall till liggande förslag och var också den som bäst uttryckte vad en Grönstrukturplan ska tjäna för nytta i en kommun:

- Varje ort eller by behöver mångfunktionella ytor som kan fungera både som sociala mötesplatser, rekreationsområden, fördröjare av dagvatten eller som refug för vilda växter och djur, sa Urban Berglund. Grönområden i tätorter och på landsbygden hänger samman och bildar en helhet – en grön struktur.

- Många delar av grönstrukturen är viktiga offentligs rum och miljöer som har stor betydelse för människors livsmiljö. Vi behöver grönstruktur som fyller många olika behov – rekreationsområden, offentliga mötesplatser, gång- och cykelstråk, ytor som minskar risker för översvämningar, med mera. Att planera för bra grönstruktur är att planera för mer attraktiva, trygga och hälsosamma livsmiljöer.

Syftet med att ha en Grönstrukturplan då?

- Den ska utgöra ett underlag för den fysiska planeringen, fortsatte Urban Berglund. Utifrån den kan man ange mål, strategier och ställningstagande för kommunens arbete med planering och förvaltning av grönstrukturen.

Urban Berglund fortsatte:

- Med en Grönstrukturplan på en övergripande nivå kan man peka ut strategiska åtgärder och strategiska val för vidareutvecklingen av kommunens gröna och blå, struktur. Den kan påvisa ytor och områden som ökar kommunens attraktivitet. Den kan vara ett underlag och stöd för utformning av grönstrukturen, prioritering och verksamhetsplanering inom de förvaltningar som ansvarar för planering och förvaltning av parker, natur och fritid.

Och sist men inte minst:
- Den kan bidra till att de nationella miljökvalitetsmålen, folkhälsomålen och målen för friluftsmål kan uppfyllas på lokal nivå.

Urban Berglund avslutade sitt inlägg med att han varmt rekommenderar alla som bor i Bjuvs kommun att läsa Grönstrukturplanen. Som redan finns att läsa på kommunens hemsida.

De två följande punkterna ”Årsredovisning Kommunalförbundet Medelpunkten 2021” samt ”Årsredovisning för Söderåsens samordningsförbund 2021” anntogs av fullmäktige utan vidare diskussion. Under den senare punkten anmälde socialdemokraten Christer Landin jäv och deltog inte i röstningen.

Ut och in och vakant
Den politiska vilden Lisbeth Madsens avsägelse från uppdraget som ersättare i Kommunstyrelsen godkändes av fullmäktige. Någon ersättare utsågs inte och enligt kommunalrådet Michael Henrysson lämnas posten vakant mandatperioden ut.

Lisbeth Madsens avsägelse som borgerlig vigselförrättare godtogs också. Någon ersättare för henne i den rollen utsågs inte heller utan.

Ännu en moderat ledamot avsade sig en uppgift -  Mikael Dinesson -  som varit ersättare i Byggnadsnämnden. Till hans efterträdare utsågs partikollegan och tillika deltidskommunalrådet Jörgen Johnsson.

Fotnot: Fullmäktige har under innevarande mandatperiod haft tre politiska vildar; Sven-Ingvar Blixt fd Liberalerna, Kenneth Bolinder fd Socialdemokraterna och Lisbeth Madsen fd Moderaterna. Alla tre representerar nu Sverigedemokraterna på olika förtroendeposter.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.