POLITIK Torsdagens kommunfullmäktigemöte upptogs till största delen av debatt. SD ville veta hur många HVB-hem Bjuv ska ha och hur många ensamkommande som ska bo i kommunen. M pratade om integritet och kortade öppettider på återvinningscentralen.
Åhörarläktaren i Varagårdsskolans aula, där kommunfullmäktige sammanträder, var ovanligt fullsatt. Inte bara av de närmast obligatoriska S-medlemmarna utan även av andra Bjuvsbor av varierande politisk färg.
Huvudnumret på februarimötet i Bjuvs kommunfullmäktige var det tänkt att Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö skulle stå för i ett föredrag om framtidens bostadsfrågor. Vad som egentligen hände med Schönström på torsdagen fick man dock aldrig veta eftersom han sa sig vara på väg men till slut aldrig dök upp. Inte kan det väl vara så svårt att hitta till Bjuv eller?
Frågan om ändrade övertidsavgifter för spelfilm och TV-spel på biblioteken behandlades vilket i praktiken innebär att förseningsavgiften för vuxna låntagare sätts till 10 kronor per dag.
Allan Jönsson, Framstegspartiet, intog talarstolen och påpekade att även om han tillstyrkte Kommunstyrelsens förslag i sak så undrade han om inte ärendet som sådant var för bagatellartat för att tas upp i kommunstyrelsen. Bert Roos upplyste då både Jönsson och församlingen om att avgiftsfrågor alltid hör hemma i KF.
HVB och flyktingar
Nästa fråga att diskutera var Sverigedemokraternas interpellation med rubriken ”Vad är det som gäller vid byggande av HVB-hem och hur många ensamkommande barn ska Bjuvs kommun ta emot?” SD Bjuvs nyvalde ordförande Mikael Henrysson intog talarstolen och fick svar av såväl Anders Månsson som en rad andra ledamöter.
Anders Månsson svarade att för Bjuvs kommun är det beslutat att det ska finnas 45 platser men hur de ska fördelas går idag inte att säga. Det beror på hur verksamheterna fungerar. Kostnaderna för detta är inberäknade i gällande budget.
Branden fördyrande
I sammanhanget sa Månsson också att man bygger upp det HVB-boende som stacks i brand i Ekeby för en tid sedan. Ett bygge som pga av vandaliseringen kostat mycket, mycket mer än beräknat.
Mikael Henrysson frågade därefter hur många ensamkommande barn Bjuv är tvingat att ta emot och var avtalet gällande den frågan finns.
Månsson replikerade med att Bjuvs sk fördelningstal är 92 barn och att detta är en siffra som Länsstyrelsen räknar ut för varje enskild kommun. Beroende på befolkningsmängd, ekonomi mm. Till saken hör också att kommunen får 1 900 kronor per barn och dygn och att inkvarteringen av ”Bjuvsbarnen” tidigare kostat betydligt mer än så. Och att det är för att hålla den kostnaden nere som man bygger boende på hemmaplan.
- Av de 1 900 kronorna, sa Månsson, får vi ett litet överskott. Det är svårt att beräkna men vi kan säga att kostnaderna totalt för 2015 var 5 miljoner kronor.
Upprördheten i Tibbarp
SD-ledaren hade mer på hjärtat och intog talarstolen än en gång. Nu gällde frågan det tänkta HVB-boendet i Tibbarp i norra Bjuv. Där bygget väckt många minst sagt negativa reaktioner bland villaägarna.
- Ska vi lyssna på Tibbarpsborna eller gå efter gällande lagar? undrade Mikael Henrysson.
- Den fick jag läsa flera gånger innan jag förstod, svarade Månsson. Och mitt svar hittar jag i regeringsförklaringen som säger att all offentlig makt utgår från folket och att riksdagen är folkets främsta företrädare. Vars uppgift är att instifta lagar, skatter och att bestämma statens budget.
”Svensk lag gäller”
- Och självklart ska Svea rikes lagar följas. Också av oss här i Bjuvs kommun. Att vara folkvald och sitta i fullmäktige innebär ett stort ansvar. Därmed har du också fått svar på dina fem frågor, avslutade Anders Månsson.
- Det var ett lite luddigt svar sa Henrysson, men det klarar väl efter hand. Men just det där med TIbbarp kan jag förstå att folk reagerar på. Huspriserna kommer ju att sänkas när det blir ett HVB-hem där och det är inte acceptabelt, tycker folket som bor där.
"Följ upp kostnaderna"
Nu kände sig Allan Jönsson manad att stötta Henrysson:
- Jag har en följdfråga, sa han. Vad är kostnaden för hela HVB och de ensamkommande? Kommer ni att göra uppföljningar på kostnaderna? Oavsett plus eller minus är det ju intressant om vi kan ha koll på siffrorna.
- I exempelvis Helsingborg redovisas dessa öppet och jag har efterlyst samma sak här i fullmäktige i 4-5 år. Men fortfarande har det inte hänt något.
Jönsson menade också att om man inte går ut med info så går ryktena – oftast osanna – och ju mer insyn folk har desto färre lögner och villfarelser.
Anders Månsson replikerade:
- Mikael du tycker att boendet ska byggas på annan mark. Du som själv sitter i byggnadsnämnden kan ju där lägga förslag på annan mark.
Sedan lade han till:
- Ska vi få ihop vårt åtagande med 45 platser i år så blir det 15 platser i Ekeby. Sedan får vi se hur de andra fördelas. Var den ekonomiska brytpunkter ligger. Det går inte att säga hur många som ska bo på varje boende men det är inte bra om för många bor ihop. Det måste vi titta på.
- Hur som helst så lär vi behöva fler platser utöver Tibbarp och Ekeby när vi kommer längre fram.
Mikael Henrysson greppade på nytt mikrofonen:
- Fördelningstalet säger jag inte något om men det har ju hänt mycket sedan de räknade ut det. På sistone har ju antalet som kommer till Sverige sjunkit drastiskt. Hur påverkar det oss?
Anders Månsson kontrade med att han tror att beräkningen 92 personer för Bjuv är baserad på det antal flyktingar som redan finns i Sverige, inte på hur många som nu kommer.
Så här långt in i debatten ville även andra politiker vara med i diskussionen. Bertil Olsson(M) berättade att han varit på Rosentorp, som blivit en förebild för kommuner utanför Bjuv, och att han själv är mycket imponerad av hur väl verksamheten fungerar.
Olsson frågade SD hur de egentligen vill ha det eftersom de både är emot boende i Bjuv och att kommunen köper platser på andra orter.
Prognos - ökning
Ann-Sofie Fridehjelm (S), ordförande i barn och utbildningsnämnden, sa att Migrationsverkets prognos för 2016 kommer att revideras – dvs utökas – eftersom det under vår och sommar beräknas komma fler asylsökande igen. På sistone har antalet minskat.
Ann-Sofie Fridehjelm berättade också att SD inte deltog på mötet där frågan om utökade HVB-hem klubbades. Men att SD i efterhand ville reservera sig mot det beslut som togs.
En snopen Mikael Henrysson tillstod att han trott att SD-representanten reserverat sig och att han ska fråga vad som hänt, nästa gång de två träffas.
Även Anders Månsson kommenterade att SD inte reserverat sig.
- Ni vill inte att vi ska bygga - och så reserverar ni er samtidigt mot att vi ska köpa platser på annan ort. Hur vill ni då vi ska göra? Vi måste ju ta hand om dem som placeras här – på ena eller andra sättet.
- Visst, vi kan ju reservera oss in i döden men det hjälper ju inte, svarade Henrysson uppgivet. Det kvittar ju vad vi gör. Ni gör ju ändå som ni vill.
Om inte tidigare, så höjdes nu ett och annat ögonbryn i församlingen, och frågan om inte själva essensen i vårt demokratiska system är att majoriteten avgör, hängde i luften.
Henrysson undrade också om alla kommuner tar emot flyktingar. Han tycktes tro att antalet som kommer beror på hur många kommunen själv söker om att få……
Alla skyldiga ta emot
Här måste det direkt sägas att samtliga 290 kommuner enligt gällande lag måste ta emot ensamkommande flyktingbarn. Däremot inte flyktingar generellt.
Anders Månsson hänvisade Henrysson till kommunens hemsida för inhämtande av mer fakta och information i frågan.
Allan Jönsson grep då än en gång in till SD:s försvar . Sa att folk väl får fråga vad de vill och att det uppstå frågetecken ibland. Särskilt när ett parti bytt ut nästan samtliga sina representanter. Av vilka alla inte hunnit lära sig rutiner mm.
Mikael Henrysson svarade Bertil Olsson och Anders Månsson så här:
- Vad vi vill? Det är inte vi som öppnade gränserna för det var väl Bertils chef och sedan har Anders chef hängt på. Men nu kan vi ju se att de börjar stänga gränserna. Precis som vi sagt man ska göra.
- Men det är ju klart bättre vi tar hem de som ska vara här till kommunen.
”Behövs fler som arbetar”
- För mig är det alldeles självklart att Bjuvs kommun ska hjälpa till med flyktingsituationen på det sätt vi kan, sa Martin Fridehjelm (S).
- Vi behöver fler händer i vården, fler lärare och fler bostäder. Befolkningspyramiden är idag helt fel eftersom antalet ökar mest och det behövs helt enkelt fler som arbetar.
- Jag är glad det finns en klarsyn även hos Allan och Mikael kring att de vi får hit måste vi också ta hand om, sa Urban Berglund, ledare för KD i Bjuv. Vi har faktiskt ett föräldraansvar för dessa barn. Det måste vi ta på oss. Vi måste göra det bästa möjliga för dem.
Kommunen "extraförälder"
- Och även om SD styrt Bjuv hade ni varit tvungna att ta ansvar för dem.
- Gör vi så att barnen lyckas här – då blir det något positivt för alla i Bjuvs kommun, avslutade Berglund.
Återstod på dagordningen att besvara Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) fråga till Anders Månsson (S)rörande synpunktshanteringen i kommunen. Samt frågan från Margit Johansson (M) om varför Anders Månsson i egenskap av ledamot i NSR:s styrelse, gått med på att öppettiderna på återvinningscentralen minskats.
Hammar Johnsson vill se en separat adress i fråga om sociala spörsmål och inte som idag att alla synpunkter skickas till en och samma mottagare.
- Det känns inte bra att frågor kring den egna sociala situationen, tex vad gäller behov av hjälp och stöd, hamnar i samma ”inkorg” som frågor som rör hål i gator, snöröjning, gräsklippning etc, sa Hammar Johnsson.
Anders Månsson svarade att han håller med och att man ska ”se över saken”.
Märkligt budskap
Vid ett besök på återvinningscentralen i Bjuv i januari fick Margit Johansson en information om ändrade öppettider med rubriken ”NSRs återvinningscentraler förbättras – mer kvälls- och helgöppet”. Vid en närmare koll ser Johansson att detta stolta meddelande i själva verket innebär en försämring. För hur man det kallas förbättring när man går ifrån att ha öppet måndag-lördag till att ta bort fyra av de dagarna? Och lägga till söndagen samt en kvällstimme rakt över på öppethållandet?
Till Margit Johansson sa Anders Månsson att det var tjänstemännen på NSR som räknat fram de nya öppettiderna men att han själv informerats om att folk använder återvinningscentralen i mindre utsträckning än man kanske tror.
Dessutom sa Månsson att hans förhoppning är att Bjuv snart kommer överens med Åstorp om att bygga en gemensam och större återvinningscentral.
Revisionens rapporter
Mötet i kommunfullmäktige omfattade slutligen också revisionens granskning av tre upphandlingar samt revisionens synpunkter på ledning och styrning av teknisk verksamhet. Vi återkommer om dessa vid ett senare tillfälle.
Marianne Rönnberg Galmor