FAMILJ Imorgon lördag är det åter dags för Familjelördag på Mejerigatan 1 i Bjuv. Det är Tania Bauder och ytterligare några eldsjälar som hoppas kunna bygga en permanent mötespalts för alla. Både unga och gamla.

För två veckor sedan ”smyginvigdes” de nya mötesplatsen i Bjuv - Hotellet Penta Helix. Inbjudan spreds på Facebook, där jag själv fick syn på nyheten. Tania Bauder, ett vid det här laget i Bjuv engagerat föreningsproffs som numera titulerar sig samhällsentreprenör, skrev att hon nu tröttnat på att vänta på att Bjuvs kommunpolitiker ska komma till skott med det där kulturhuset det talats så länge om. Och att hon nu själv hyrt Mejerigatan 1, med ett 13-tal större rum och mindre utrymmen, för att tillsammans med andra engagerade personer, bygga en mötesplats för kultur-, förenings- och företagsverksamma.

- Poängen med det här är att skapa en mötesplats för tvärsektoriell samverkan, förklarar Tania Bauder.

- Vi utgår från skapande och utveckling får vi genom att koppla samman aktiviteter från olika sektorer.

Tanken är att bygga en arena för idéer och projekt att utvecklas. Tania och kollegorna som redan är med vill få hit engagerade människor. Exempelvis ungdomar som vill starta ett musikband.

- De har inga pengar, säger Tania. Men jag vet hur man söker bidrag så då kan jag med min kompetens hjälpa dem att få ihop det.

Skapar tillsammans
Hotellet Penta Helix är inte en färdig plats att vara på. Här är det istället upp till dem som vill vara med att bidra till utformningen av både verksamheter och aktiviteter. Det kommer också att finnas kontors- och konferensutrymmen att hyra för den som vill sitta centralt och jobba etc.

- Jag hyr detta i mitt eget företags namn, förklarar Tania Bauder. Från Bjuvsbostäder, som gett mig tillstånd att hyra ut i andra hand.

Den som redan idag är sugen på att hyra in sig på Hotellet i Penta Helix och prova sina idéer kan göra det. Det finns tre ”kontorsrum” och det först till kvarn som gäller.

 

 

Populärt pyssel
Linda Ydén är med på banan från start. Hon har även varit med Tania när man drev Familjesöndag i Flamman och senare i Billesholm. Linda är pysselansvarig och när jag är på besök så har det pysslats hjärtan av alla de slag. Småflickorna, som sedan de klippt och sytt ett tag springer runt tillsammans med övriga barn på besök, håller snällt upp sina små verk när jag ber dem posera för kameran.

- Jag är här med mina egna flickor 4 och 6 år gamla, säger Linda Ydén. Jag håller i pysslet men har även barnyoga.

- Och den idé jag har med mig in i det här är att jag vill göra saker som är bra för mina barn. Men samtidigt vill jag förstås att det ska komma större barn också. Här finns ju massor av utrymme för alla åldrar. Och särskilt för de äldre barnen behöver vi komma på bra saker att göra.

Sömnad och scrapbooking
Lotta Mårtensson från Påarp är också här denna lördag och hon ansvarar för sömnad. På bordet står en symaskin.

Sandra Eriksson, som har ett företag med Scrapbooking i Hyllinge, har kommit för att hjälpa till att hålla både i det ena och det andra eftersom hon också tilltalas av idén med en samlingsplats av det här slaget. Detsamma gäller Jonna Lange som också finns på plats denna ”invigningsdag”.

Ny vecka
När vi en vecka senare talar med Linda Ydén berättar hon att antalet deltagare ökat sedan invigningslördagen.

- Det sprider sig på bygden att vi är här och pysslar och har det trevligt, säger hon.

- Annars är det just marknadsföringen som är det svåraste, fortsätter hon. Både barn och vuxna vill ha något sådant här att gå till, det är jag övertygad om. Men hur man får många att höra talas om det är en annan fråga.

 

 

Imorgon lördag 27 februari är det hur som helst dags igen. Mejerigatan 1 i Bjuv, är adressen.
 

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.