Åsa Malmström framför Kleinska villan i Bjuv.
FLYTT I dagarna flyttar den första ”kullen” ensamkommande flyktingbarn ut från själva Rosentorp i Olstorp utanför Bjuv och in i annexet Kleinska villan i centrala Bjuv. Redo att pröva sina vingar.
För ett år sedan skrev vi om en grupp killar, huvudsakligen från Afghanistan, som var de första som kunde bosätta sig i det kommunala boendet Rosentorp, som Bjuvs kommun köpt för ändamålet. Nu är gänget redo att pröva sina egna vingar i form av ett boende. Utanför Rosentorp i Olstorp. Flytten går till en villa som också tillhör verksamheten men som ligger en bit därifrån.
Kleinska villan har iordningställts för ändamålet. Ikeamöbler har köpts in och brandmyndigheten har slagit fast att här får 8 personer bo. Inledningsvis flyttar nu 3-4 killar in.
De är alla i 17-årsåldern och studerar på Futurum som ligger bara ett stenkast från Kleinska. I huset är det de själva som ska sköta vardagssysslorna. De får dela rum med varandra, fixa mat och övrigt som hör vuxenlivet till. Hjälpa varandra som de syskon och bröder de blivit för varandra under året på Rosentorp i Olstorp.
Stöd och uppsikt
Men de släpps inte iväg helt utan uppsikt utan personal från Rosentorp forsätter att hålla uppsikt och hjälpa och stötta ungdomarna då det behövs. Dessutom har killarna sina gode män.
- Det är inte alla våra ungdomar på Rosentorp som automatisk kan få flytta in hit, berättar Åsa Malmström, verksamhetschef för Barn och ungdom i Bjuvs kommun. Det är de som vi bedömt klarar av det, som får chansen. Vi anser att de som nu flyttar in redan är självgående och fungerar i samhället.
Så långt möjligt skapar man gemensamt ett så ”vanligt” liv som möjligt för ungdomarna. Kort sagt en vardag.
Spännande fas
- Det känns jätteroligt att vi kommit så här långt, säger Åsa Malmström. Inte minst killarna själv är eld och lågor.
- Det här är att flytta hemifrån och det minns vi väl alla hur spännande det var, fortsätter Åsa Malmström. Helt ensamma blir de dock inte. Vi på och kring Rosentorpsverksamheten finns hela tiden med i bakgrunden och ser till att allt går bra.
På själva Rosentorp är det nu trångt. Hela 23 barn bor där mot de 5-6 som från början bosatte sig i det gamla fd ålderdomshemmet, pensionatet mm. Kommunens kontrakt med Migrationsverket säger att Bjuv ska ta emot 12 personer men på sistone har flyktingtillströmningen varit så stor till Sverige att detta inte längre går att stå fast vid. Migrationsverket skickar därför fler till Bjuv – liksom till alla övriga orter i landet.
Sporrar andra
Det är tänkt att killarna som nu ska flytta in i Kleinska villan ska bo där tills de är redo att ta nästa steg och skaffa sig jobb och privat boende. Under kommunens beskydd stannar man bara så länge man studerar på gymnasienivå eller tills man fyller 20 år.
Åsa Malmström ser ännu en fördel med att de första killarna flyttar ut från Rosentorp i Olstorp:
- Det sporrar förhoppningsvis de andra som bor i Olstorp att se att det finns något att se fram emot och sträva efter. Möjligheten att kunna fortsätta till ett eget boende och en fortsättning mot ett bra och fungerande liv, blir förhoppningsvis mer konkret när man ser detta.
Kommunen har ett sk vårdnadsansvar för barnen och till det har varje barn en av Tingsrätten särskilt förordnad vårdnadshavare. Vårdnadshavare på riktigt är fortfarande föräldrar etc. Rosentorp har avtal med Migrationsverket om att omsätta 4 asylplatser. Något som sedermera blivit 12 platser när Migrationsverket beräknars sina sk fördelningstal.
Okänslig omvärld
Kvoten för hela Sverige i år har uppskattats till 12 000 ensamkommande flyktingbarn. Men på grund av tilltagande problem i såväl Mellanöstern - och främst kriget i Syrien - samt den katastrofala flyktingströmmen till Europas gränser längs Medelhavet, ökar självklart antalet och just nu är den faktiska siffran för boende på Rosentorp 23 ensamkommande barn.
Sveriges politiker har länge t ex via medlemskapet i EU arbetat för att förmå fler av medlemsstaterna att ta sitt ansvar för dem som flyr, genom att ta emot dem. Dock ännu inte med synbart resultat.
Marianne Rönnberg Galmor