Uppdaterad - POLITIK Nyligen fick Bjuvs kommunpolitiker en förfrågan från en privat aktör om hur man ställer sig till att bygga en sk Klass 2-anstalt i gamla Skrombergaverket i Ekeby. De flesta sa ja, Moderaterna ville veta mer. Sverigedemokraterna sa nej. Och kommunalrådet Anders Månsson (S) darrar inte på manchetten i sin syn på avslaget.
Samtliga partier, utom Sverigedemokraterna var positiva till förslaget som potentiellt skulle innebära cirka 300 arbetstillfällen till 300 interner dömda på 3-5 år.
- Det finns många fördelar med en anstalt i Ekeby. Bland annat skulle Ekeby få en hög polisnärvaro och många arbetstillfällen, och inte minst skulle vi få en statlig myndighet i kommunen. Det säger oppositionsrådet Mikael Henrysson (SD).
Sverigedemokraterna anser ändå att nackdelarna överväger fördelarna. Henrysson förklarar:
- Den tänkta placeringen innebär att anstalten skulle förläggas i ett tättbebyggt område, med närhet till skolor, fritidsgårdar, fotbollsplan och näringsidkare. Vi är oroliga över vilka som skulle komma att röra sig ut och in ur fängelset för att besöka interner och hur det kan påverka omgivningen. Det finns naturligtvis också en oro över att huspriser och kommunnamnet påverkas negativt.
Säkerheten avgjorde
- Men den största och absolut mest avgörande faktorn för Sverigedemokraterna var att det allt mer hårda samhällsklimatet kan komma att innebära terrorattacker mot anstalten i försök att frita interner. Detta är en risk som Sverigedemokraterna inte är villiga att ta. Därför valde vi att säga nej till en klass 2-anstalt i Ekeby, avslutar Mikael Henrysson.
Anstalten i fråga är samma anstalt som Svedala röstade nej till i en folkomröstning den 26 maj i år.
Anders Månssons reaktion
- Den 14 augusti fick jag frågan från två entreprenörer hur jag såg på möjligheten att bygga ett fängelse (*säkerhetsklass 2) med 300 platser på industriområdet Skrombergaverken i Ekeby, Bjuvs kommun. Det man noga påpekade var att Kriminalvårdens organisation inte på något sätt var tillfrågade om detta fram till nu. Det man från entreprenörernas sida var mycket noga med var att politiken i vår kommun skulle vara positiva för att man skulle gå vidare i processen. Det finns vad jag vet fler kommuner i Skåne som hittills har visat intresse för en etablering.
- Efter detta har jag haft samtal med företrädare för alla partier. Alla har nu inkommit med svar och Sverigedemokraterna är det enda partiet som är negativa till en etablering.
- Sverigedemokraterna säger nej till en etablering som skulle ge cirka 300 arbetstillfällen. Sverigedemokraterna säger nej till en investering i Ekeby på 3 till 4 miljarder. Sverigedemokraterna säger nej till att ett industriområde omvandlas till ett område där verksamheten skulle bli omfattande, behovet var runt 30 hektar.
Området skulle stå klart om 4 till 5 år. Påverkan på Ekeby som kommundel skulle enligt mångas mening vara positiv på många sätt. Det lokala näringslivet skulle säkert få ökade möjligheter till försäljning av varor och tjänster. Många i närområdet skulle säkert få en möjlighet till arbete. Närvaro av en statlig myndighet i Ekeby av denna omfattning skulle ju innebära en hel del rörelser av personal och transporter i vår kommun, med ökad trygghet.
- Sverigedemokraterna har i och med sitt beslut sett till att Bjuvs kommun har förlorat möjligheten till:
-Utveckling av ett stort industriområde i Ekeby
-Arbetstillfällen i Ekeby
-Personintensiv verksamhet i Ekeby
-Utveckling för företag i vår kommun
-Statlig etablering i vår kommun
Marianne Rönnberg Galmor