En fastighet i Bjuvsbostäders bestånd. Huset har inget konkret med innehållet i artikeln att göra.
POLITIK Det faktum att Sverigedemokraterna i det senaste kommunvalet blev lika stora som Socialdemokraterna gör att det blåser rejält i de olika sammanhang där politiska beslut fattas. Det märks tex både i Bjuvs kommunhus och i Kommunfullmäktige.
Hur det praktiskt ska gå till har de olika politiska blocken såklart olika uppfattningar om. Högerut talar man bl.a. om bolagisering av Vård- och omsorgsverksamheten och utförsäljning av 30 procent av det kommunala bostadsbolaget Bjuvshems bestånd. Vilket i siffror innebär drygt 300 lägenheter miljoner kronor. Oppositionsrådet och SD-ledaren Mikael Henrysson lämnade i våras ett sk initiativärende för att få upp försäljningen på agendan.
Inom regerande Socialdemokraterna och dess stödpartier, är detta inga tilltalande förslag.
Högern kör över den gamla eliten
På septembermötet i Kommunstyrelsen, instansen som bereder förslagen så att den politiskt beslutande församlingen Kommunfullmäktige, framförde både SD och M förslaget om att i sparsyfte sälja ut 30 procent av det kommunägda bolaget Bjuvsbostäders bestånd. Med EN rösts övervikt, men i full demokratisk anda, röstades därmed den i Bjuv ”alltid” tidigare så allenarådande S-koalitionen ner. Ett svårsmält faktum för kommunalrådet Anders Månsson mfl socialdemokrater.
Anders Månsson anser att istället för att enligt förslaget från SD och M sälja ut 30 procent, så skulle man låtit Bjuvsbostäder få komma till tals i ärendet för att hitta andra lösningar än att sälja av beståndet.
S-ledningen märkbart påverkad
Gemensamt för SD och M i fallet med Bjuvsbostäder är att man tycker det är bra att lösgöra kapital som kommunen kan använda till annat. Och att det kan vara livgivande att släppa in andra företag i leken och därmed skapa lite konkurrens som kan få litet ”fart” på bostadsmarknaden i kommunen.
Jag frågar kommunalrådet Anders Månsson om han tycker det är besvärligt att M röstat med SD i den här frågan. Liksom i andra. Hur är det över huvud taget att befinna sig i en situation där man som socialdemokratisk företrädare alltid kunna räkna med att få igenom sin linje, som nu plötsligt blir nerröstad? Trots att man innehar ”regeringsmakten”. För det är ju så det nu är på var och vartannat möte i kommunfullmäktige – SD och M röstar lika och får då 16 av fullmäktiges 31 röster (SD 11+M 5) . Medan S och deras anhängare inte kan få ihop mer än 15 röster (S 11+KD 1+L 1+C 1+V 1).
”Så är det nuförtiden”
Anders Månsson låter trött på rösten när han svarar:
- Ja det är klart. Moderaterna röstar ju hela tiden med Sverigedemokraterna. Det är så det är nu.
- När det gäller beslutet de fick igenom i Kommunfullmäktige senast, om att till viss del sälja av lägenheter så förstår jag inte hur det ska sluta. Det hade enligt min mening varit bättre om man bestämt att de i Bjuvsbostäder fick vara med och arbeta fram ett förslag. Nu finns det bara ett beslut som säger ATT något ska göras. Inte HUR. Trettio procent betyder ju runt 300 lägenheter och det är mycket och får konsekvenser för många.
”Vi sköter vårt uppdrag”
När vi frågar Bjuvsbostäders ordförande Stefan Svalö hur han ser på beslutet som fattades i KF så säger han:
- Vi ska inte obstruera. Får vi ett uppdrag från KF så ska vi självklart göra vårt bästa för att leverera.
- Blir det tal om så stora nedskärningar som 30 procent så kan det dock bli svårt att genomföra detta utan att själva bolagets existens kan komma att behöva ifrågasättas. 300 lägenheter är ju en tredjedel av verksamheten och ingen liten del.
SD öppnar initiativärenden
Sverigedemokraterna Bjuv använder som metod för att få upp frågor som intresserar dem på dagordningen börjat skapa sk initiativärenden. Vilket betyder att man själv tar initiativ till att en fråga kommer upp. Nu senast gjorde SD Bjuvs ledare Mikael Henrysson såväl frågan om bolagisering av Vård- och omsorgsverksamheten som ett eget krav på att kommunfullmäktige ska avsätta Stefan Svalö och hans kollega i presidiet för Bjuvsbostäder, vice ordförande Alf Nilsson. Vilka SD anser vägrat samarbeta med ägaren kommunen i viktiga driftsfrågor, och därför är olämpliga att sitta kvar.
- Det Henrysson påstår är inte sant, säger Stefan Svalö. Vi har inte vägrat samarbeta. Vi har bara följt vårt ägardirektiv vilket i det konkreta fallet innebär att vi inte fullt ut låtit en extern konsult, anlitad av kommundirektören, få insyn i Bjuvsbostäders verksamhet. I den delen du kan kalla ”företagshemligheter”.
- Dessutom har jag och bolaget inte kallats av kommunen/ägaren till några ägarsamtal kring frågan, fortsätter Svalö. Vilket är brukligt. Vi har bara förväntats öppna upp böckerna för en extern person. Vilket vi alltså inte bedömt möjligt enligt hur vi tolkar vårt uppdrag.
Svalö sällan ifrågasatt
Stefan Svalö, tidigare kommunalråd i Bjuvs kommun i ett antal år, är en stridbar och dominant man som i decennier styrt och ställt i kommunpolitiken. Är han över huvud taget van vid att ifrågasättas och hur ser han på SD:s krav? Som alltså nu måste granskas och avgöras av Kommunfullmäktige?
- Nej, jag inte van vid att ifrågasättas på detta vis, säger han. Det har bara hänt en gång tidigare vad jag kan minnas, och det var när jag som ny på kommunalrådsposten skrev fel siffror i en budget. Något som självklart rättades till. Men jag fick några gliringar om saken från KD.
Tror han då att SD:s krav på att han och kollegan ska avgå kommer att gå igenom?
- Det är en fråga för KF men detta är inte Vilda Västern, trots allt. Lagar och regler ska följas, vilket vi har gjort.
- Och det kan inte vara så att bara för att en person är missnöjd och har missuppfattat saker och ting så ska han få som han vill, avslutar Stefan Svalö.
Redaktionen avslutar med att som många gånger tidigare rekommendera invånarna i Bjuvs kommun att besöka mötena i Kommunfullmäktige som vanligtvis äger rum den sista torsdagen i månaden och hålls i aulan i Varagårdsskolan, Bjuv. Att själv se och höra det sk politiska spelet, ger absolut den bästa insikten om hur och vilka som styr livet i kommunen. Nästa möte i KF är torsdagen den 26 september klockan 19.00. I Varagårdsskolans aula.
Marianne Rönnberg Galmor