FINDUS Idag onsdag går sista skiftet av på Findus. Imorgon städas fabriken. På fredag är sagan Findus Bjuv slut. Men det finns ett liv efter detta. I alla fall för en del av Findus ärtodlare. Via det nya livsmedelsföretaget i Bjuv - Foodhills AB.
Idag på morgonen väcktes jag inte av fågelsång utan av en Finduströska som efter en morgontvätt kördes iväg på ett flak. Bort från Findusområdet, destination för mig okänd.
En stund senare hör jag i radions P1 en reporter som intervjuar såväl Findusanställda som Bjuvs kommunalråd Anders Månsson. De befinner sig på Findusparkeringen ochs amtliga tillfrågade tror på en ljus framtid även om Findus nuvarande ”ärtkung” Enar Magnusson, en av de intervjuade, framhåller att han från start varit kritisk till säljarnas påstående om att man minskar avstånden och därför säljer anläggningen i Bjuv.
Till radioreportern säger Magnusson att den ärtproduktion som först skulle gå till Italien nu istället flyttats till England. Vilket han menar ligger lika långt från marknaden som Bjuv.
Nåja, kontraktet mellan Findus Sverige och den tidigare bittra konkurrenten Toppfrys i Brålanda är påskrivet och klart och i den lilla orten i Dalsland är folk förstår glada åt tillskottet till sin företagsflora.
Bjuvsborna som förlorat ”sitt” Findus – som ju blivit en del av mångas identitet i bygden – får istället hoppas på att nya företag dras till orten. Kanske under det ”paraply” av verksamheter som kommunen kallar Food Valley of Bjuv. Det projektet kan sägas vara inlett genom att räkodlingen – eller försöken till räkodling – påbörjades för ett par år sedan. Några räkor har dock ännu inte sett dagens ljus i Bjuv men försöken fortsätter.
Smolk i bägaren?
De växthus i Selleberga som också skulle vara en del av projektet lyser också fortfarande med sin frånvaro. De boende i det intilliggande Selleberga Trädgårdsstad, som skulle få den gigantiska anläggningen som närmsta granne, har överklagat till högre instanser, och de holländska odlarna som först ville köpa marken av Findus för att bygga växthusen på, har försvunnit. Sånär som ett, som finns registrerat i Lund hos inkubatorföretaget WA3RM, som Findus nyligen slöt avtal med.
Det enda som just nu är konkret – och därmed kanske också kan innebära fler jobb inom livsmedelssektorn - är faktiskt det nystartade livsmedelsföretaget Foodhills AB, med kapital i ryggen bland annat från ”Peab-brodern” Eric Paulsson och dennes imperium Backahill.
Priset för Bjuv?
Hur Foodhills AB eventuellt är knutet till Food Valley of Bjuv är dolt i dunkel. Men eftersom projektet är förankrat från Bjuv och Findus och hela vägen upp i hierarkin – via bl.a. Region Skåne – så är det väl inte orimligt att tänka att här finns en mängd ekonomiska bidrag att hämta. Inte minst EU-pengar. Findus förhandlar om försäljning och har lovat Bjuvs kommun bistå via inkubatorföretaget WA3RM för att om möjligt hitta nya jobb åt dem som får lämna Findus. En sorspelare som Backahill kommer in i bilden. Var kommer då själva kommunen in i bilden? Jag menar, om det bara handlade om en ren fastighetsaffär skulle ju Findus och Eric Paulsson fixa den själv. Har Bjuv lämnat någon form av ekonomisk garanti i det hela? Eller; Om projektet Food Valley of Bjuv inte lyckas – vad blir kostnaden för skattebetalarna i Bjuv? Detta är definitivt frågor som bör få sina svar. Innan dealen görs upp. Vilket förmodligen sker i denna vecka.
Odlar fler ärtor
Eric Paulsson med sitt byggimperium har i och för sig varken bekräftat eller förnekat att han är med i det nya företag som just nu styrelsen med ordförande Bengt Persson skissar på, men en genomlysning av styrelsen talar sitt klara språk. (Se vår tidigare artikel här). Sedan artikeln skrevs har heller ingen från Foodhills förnekat äktheten i vår analys.
Vid sidan av – eller kanske snarare inbakat i – Foodhills AB uppstår av allt att döma ny och utvidgad grönsaksodling. Även odling av gröna ärter! För en av delägarna i Foodhills AB – Magnihill i Mörarp – har på sistone utvidgat odlingsarealen för ärtor från 120 till 500 ha.
- Det stämmer att vi skaffat en större areal för ärtodling, säger Wiveca Pehrsson Almgren, som äger Magnihill och även är styrelseledamot i Foodhills AB. Vi odlar ärtor i juli och augusti. Inte den sort som vår goda granne använt utan andra sorter, som passar våra jordar.
Har köpt en tröska
Magnihills ärtor bereds i de egna lokalerna och det är snart dags för sådden. För att klara utvidgningen har man också köpt en av Findus ärttröskor. Foodhills har köpt ett par och de övriga lär ha gått till södra Europa. Medan exempelvis ett par av morotsmaskinerna numera finns i Italien.
Ärtodlarna har för övrigt inte ägt tröskorna utan dem har Findus själv stått för, så någon ekonomisk förlust i maskinparken hos odlarna av just ärtor, innebär nedläggningen inte.
Ärtodlarföreningen å andra sidan har länge försökt att få fortsätta odla ärter. Men trots ihärdiga försök och förhandlingar har de mötts av kalla handen. Odlingen ska ske längre upp i landet och skötas av Toppfrys.
Ärtodlarnas hövding optimistisk
Så sedan en tid tillbaka återfinns odlarföreningen i närheten av Foodhills AB. Det nystartade företaget, som ännu inte har någon fysisk hemvist i Bjuv men ”skissar på det”, har enligt Kjell Svegrup, ordförande för odlarna, önskemål om samarbete.
- De har signalerat att de skulle vilja ha våra medlemmar knutna till sig, säger Svegrup. Men än är inget bestämt eller påskrivet.
Kjell Svegrup, själv ärtodlare, ska i år inte ha ärtor men säger att ärtodlingen hur som helst just 2017 inte kommer att bli särskilt omfattande. Bengt Persson, ordförande i Foodhills AB, håller med om det. Ärtor måste sås alldeles strax och i ett nystartat företag måste man arbeta parallellt också med annat än var råvaran ska komma ifrån.
Parallella processer
Klart är i alla fall att det även i framtiden kommer att finnas skånskodlade gröna ärtor. Frågan är bara om de också kan stämplas med avsändare Bjuv……
- Vi jobbar hårt med en rad olika processer och har en bit kvar innan jag kan säga dig vad vi ska producera och tillsammans med vem, säger Bengt Persson.
- Vi gör ekonomiska kalkyler, har rekryterat folk som ska arbeta hos oss, arbetar med potentiella kunder om hur vi lägger upp processen framåt. Men jag kan inte säga något bestämt än för om det sedan visar sig inte hålla, skapar det bara stor besvikelse. Det dröjer ett tag ännu innan vi kan vara mer konkreta än så.
Företag utan lokaler!
Processer i all ära – det stora frågetecknet som inte suddas ut av något av det logiska Bengt Persson talar om är – VAR ska det nystartade livsmedelsföretaget Foodhills AB finnas rent fysiskt? Finns det en chans att de etablerar sig i Findusanläggningen? Kommer Findus att tillåta detta? Hittar storkapitalet en gemensam väg att gå för att undvika rå konkurrens? Eller slutar det med att Nomad Foods beslutar sig för att sälja av linjerna till metallvärdet?
Idag – onsdag – är media ”kallat” till Findus för att varje redaktion för sig få träffa paret Henrik Hjalmarsson – Anders Månsson. Findus VD i förening med Bjuvs kommunalråd. Kanske får vi några svar då.
Att dela in ett pressmöte som det på Findus idag, i sk One on ones, är för mig som journalist mycket ovanligt. Till och med i Rosenbad samlar man ju hela presskåren till möten. Till och med Trump gör det! Men i Bjuv är det idag uppdelat.
Jag återkommer naturligtvis med vad just jag på lilla lokala bjuvsnytt.se fick med mig från detta möte med Arbetet och Kapitalet.
Marianne Rönnberg Galmor