Hela parkettgolvet i Rotunand i Folkets Park stod under ett 5-centimeter högt lervattentäcke efter "festen". Bara det beräknas kosta mer än 100 000 kr att reparera. OM det alls går att reparera.

KULTUR Ett stort gäng från Helsingborg som hyrt Rotundan i Billesholms Folkets Park totalförstörde såväl den som intillliggande toalett och gjorde även åverkan på Musikkårens hus.Att reparera skadorna går på långt mer än 100 000 kronor.

Jag möter Reijo Turja i parken när jag kommer dit. Hantverkare och stödbolag är i full färd med att försöka återställa åtminstone det mesta på den sönderslagna och nedsmutsade toalettbyggnaden. På damtoan är porslinet förstört och utrymmet är därtill nedspytt och fullt av avföring.

I Musikkårens hus som ligger i bakre delen av Parken har de som hyrde Rotundan för en privat fest tagit en skumsläckare vars innehåll de sedan roat sig med att spruta ner lokalen med. En del av innehållet har även sprutats ut inne på Rotundans dansgolv tillsammans med innehållet från ytterligare en släckare.

 

 

Inne i Rotundan står värmefläktar och jobbar i ett försök att torka upp vätan som finns i parketten efter ”festen”. Den tidigare välhållna parkettgolvet är nu oigenkännligt. Det är grått och täckt med mer eller mindre torr lera. På delar ser man att det stått helt under vatten.

Golvet dränkt av lervatten
- När den förste av oss kom hit låg golvet under minst 5 centimeter dyngvatten , berättar Reijo Turja, medlem i Folkets Parks Styrelse.

 

 

Men hur de som varit här inne och härjat fått in allt vatten och lera känns svårt att föreställa sig. Lerigt och vått har det varit också utanför bland borden och vid baren. Någon har ställt sig i frysboxen med leriga skor för där finns skoavtrycken kvar. Liksom på de flesta bord varav 3 är helt knäckta.

På ett par bord ligger spyor kvar och spytt har ”gästerna” gjort på många andra håll i anläggningen. På damtoan, som sagt, men också på trappor och ingångsramper.

Polisen tidigt på plats
Det är svårt att föreställa sig hur det var här på själva festkvällen. Eller morgonen efter då en annan styrelsemedlem kom för att ta en titt. Enligt Reijo Turja har busslaster med människor från Helsingborg kommit till Parken och redan på eftermiddagen har enligt samma källa polisen varit på plats och beslagtagit 60 liter sprit.

Polisen ska ha kommit till Parken även senare samma kväll och varför man inte kontaktat någon i Parkens styrelse om det som måste ha bedömts som förstörelse eller risk för förstörelse, är det i dagsläget ingen i Parken som vet. Även Räddningstjänsten ska ha varit på platsen men detta får vi återkomma till när vi fått kontakt med ledningen där.

Röjarskivan hördes "i hela byn". Bland annat har jag träffat människor i villorna på Östervång som stördes så av den högljudda musiken att de inte kunde sova. Enligt både dem och Reijo Turja var den slut först halv tre på morgonen trots att deadline för hyran är kl 01.00.

Rekordstor kostnad
Under tiden vi står och tittar på förödelsen kommer PRO för att ha sin traditionella dans i Rotundan. Inte heller de kan förstå vad som har hänt här.

 

   
   

 

- OM det går att torka parkettgolvet här inne och tvätta och vaxa det så går det på minst 100 000 kronor, säger en ganska uppgiven Reijo Turja. Jag säger OM för vi vet idag inte om det ens går att fixa till igen.

Kan man över huvud taget hyra ut Parken efter detta, är en given fråga. Och har medlemsföreningen Billesholms Folkets Park råd till detta? Ekonomin har ju länge varit skral.

- Jag vet ingenting idag om hur vi ska gå vidare med det här, säger Reijo. Vi måste ta oss en rejäl funderare och se oss omkring efter eventuell hjälp.

"Det får ni väl räkna med"
Polisen har varit på plats och tagit emot en polisanmälan. Den kommande veckan måste Parkens styrelse kontakta Folkets Hus och Park – den riksförening de är medlemmar i – och höra vad de anser om det som hänt. Finns försäkring? Kan riksorganisationen bistå på något sätt`?

Reijo Turja har vid ett par tillfällen pratat med personen som hyrde Parken i sitt namn. Denne anser att några av hans vänner städat upp efter sällskapet och att nu har han inte mer med resten att göra.

- En kommentar jag fick av honom var ”Sånt får ni väl räkna med”, berättar Reijo. Och en kommentar var att ”det kan ni inte juridisk binda oss till”.

- Man blir ju alldeles matt. Men det är klart vi ska kontakta expertis och gå vidare med det här. Vi har nu olika hantverkare här för att reparera det som går att reparera. Sedan samlar vi ihop alla räkningarna vi får för det arbetet och skickar till personen som hyrde. Vi har ju hans namn. Om han sedan bestrider går vi så klart vidare.

Mannen från Helsingborg hyrde Rotundan en kväll för 3 500 kronor. Han hade också lagt 2 000 kronor i depositionsavgift.

 

Till och med scenen på upphöjningen inne i Rotundan är nedkletad med lera och full av fotavtryck. Hur lera och vatten kommit dit upp är ett mysterium både för Reijo Turja och för oss alla andra.

 

Är detta slutet för Parken?
Nu är den mer än 100 år gamla Rotundan förstörd intill oigenkännlighet. Vandaliserad. Väl insatt i såväl Parkens historia som tämligen skrala ekonomi är det inte utan att jag undrar: 

Överlever Billesholms Folkets Park detta? Vår stolta park grundad 1898, som stått pall för mycket. Finns det en chans att den kommer över detta grova angrepp?

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.