FLYKTINGAR Kommuntjänstemän och -kvinnor jobbar stenhårt med att ordna boende för den allt stridare strömmen av ensamkommande flyktingbarn. Samtidigt går rykten på bla Facebook om att de som redan bor här har vandaliserat på Rosentorp. Anders Månsson försöker nu ta död på ryktet.
 
För en dryg vecka sedan dök det på de lokala Facebooksidorna i Bjuvs kommun upp ett påstående om att några av de ensamkommande flyktingbarnen som bor på Rosentorp hade haft sönder möbler och annat på boendet. Saker som kommunanställda sedan fick köra till tippen.

De ansvariga i kommunhuset har sedan dess försökt få stopp på ryktet, som enligt dem är osant.

Chefen för Rosentorp, Daniel Johansson, har liksom Carina Leffler, chef för Barn- och utbildningsförvaltningen och nu även Anders Månsson, har gång på gång förklarat att de möbler etc som kördes till soptippen var sådant som den förre ägaren lämnat kvar. Och eftersom man nu renoverat Rosentorp åkte skräpet ut. Att någon eller några medvetet skulle ha slagit sönder saker stämmer alltså inte.

Men rykten är envisa och när Anders Månsson i veckan hört och läst dem upprepade gånger i olika kanaler tyckte han det fick vara nog. Därför tog han också till det något ovanliga greppet att själv skriva något om saken som mest kan liknas vid en artikel.

I korthet går texten ut på att Månsson, genom att citera Daniel Johansson, gör ett personligt försök att döda det han ser som ett illasinnat rykte.

- När jag fått en del påståenden till mig från olika håll om att barnen skulle ha förstört på Rosentorp tyckte jag det fick vara nog. Jag ville helt enkelt bidra till att balansera situationen. Berätta hur det egentligen förhåller sig. Så att ryktesspridningen upphör.

- Det var både partikamrater och andra som hörde av sig till mig och undrade vad sanningen var, tillägger Månsson.

Granska källan
Alla som använder Facebook och övriga sociala kanaler vet hur lätt det är att sprida ett rykte, forma en ”sanning” – eller osanning. Sociala mediers baksida är att vem som helst kan dra igång ryktesspridning, mobbning osv – och att alltför många bara läser – och tror allt de läser är sant.

- Folk måste vara mer kritiska när de läser, säger Anders Månsson. Tänka och fundera. Ställa sig frågan om detta låter rimligt. Värdera vem som säger vad, vilken trovärdighet källan har osv.

- Man vet ju själv hur lätt det är att tro på något man hör eller läser, fortsätter Anders Månsson. Men det är faktiskt mycket viktigt att också stanna upp, tänka efter, titta kritiskt på det som skrivs – och först agera därefter.

Här kan du läsa Anders Månsson artikel om den påstådda förstörelsen på Rosentorp. Och sanningen om ryktet.

Starta dialog?
Att motarbeta eller försöka stoppa rykten på Internet är ett sätt att försöka få rätsida på tillvaron. Ett annat sätt kunde vara att bjuda in folk till öppna dialogmöten. Typ de som tidigare hållits i alla tre kommundelarna på temat Framtidsbygge och Vision 2020. Invandring och migration får ju sägas vara frågor i var mans och kvinnas mun dessa dagar. Också i Bjuv. Och behovet att få säga sin mening i saken och kanske till och med bli tillfrågad om vad man tycker, är behov som på sina håll verkar vara mycket aktuella. Inte minst den senaste veckans upprepade bränder mot blivande flyktingboenden kan uppfattas som ett sådant behov.

Anders Månsson är dock inte inne på den linjen utan verkar tämligen oförstående inför frågan om kommunen diskuterar något sådant.

- Jag känner inte de stämningarna nu, säger han avslutningsvis.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.