FLYKTINGBOENDE Att öppna och driva ett sk HVB-boende för flyktingar är inget för oerfarna, om än aldrig så välvilliga. Det har Monica Persson och hennes vänner fått erfara sedan de startade Möjligheternas hus AB i Bjuvstorp.

Monica Persson och en grupp likasinnade i Helsingborg fick för sig att på något sätt vara behjälpliga när strömmen av flyktingar från Syrien var som störst. Ett par av dem satsade också pengar när man hittade den gård i Bjuvstorp som tidigare var Bed and Breakfast. Med 16 rum, 3 kök, 10 000 kvm tomt, en fotbollsplan, en verkstad mm.

- Vi letade först närmare Helsingborg men föll för anläggningen i Bjuv, berättar Monica Persson, som i det aktiebolag som bildades för ändamålet står som ensam ansvarig.

- Det var lite panik över det hela. Platserna sa sig Carina Leffler i Bjuvs kommun vilja ha direkt när jag ringde henne och vi försökte ordna det som krävdes för att verksamheten skulle kunna komma igång snabbt.

Ett tillsynsbesök för att kolla brandskyddet var ett måste. Räddningschefen Christer Nilsson från Bjuv kom, hade en del anmärkningar bl.a. på hur många barn som fick bo i husens olika och meddelade att dessa skulle vara åtgärdade vid hans återbesök den 11 maj.

Bristerna åtgärdades
En anmärkning gällde att hemmet var byggt för 10 ensamkommande barn men vid Christer Nilssons besök bodde det 14 barn där. Utifrån ett skäligt brandskydd, som Nilsson uttrycket det, så kan 12 barn tillåtas bo i lokalerna.

Övriga anmärkningar gällde kontroll av handbrandsläckare, felkopplade lampor och avsaknad av information om tex utrymningsvägar.

- OVK:n släpade lite efter, säger Monica Persson. Men vi fixade till det. Satte in ett mekaniskt ventilationssystem för en halv miljon. Vi åtgärdade även de övriga kraven som Nilsson reste. Jag anställde dessutom 15 personer för att sköta hemmet. Men det räckte inte tydligen.

Förbud omgående
Monica Persson berättar att hon en dag när hon befann sig på Kastrups flygplats utanför Köpenhamn fick besked om att Bjuvs kommun hade beslutat sig för att stänga hennes HVB-hem och föra de barn som bodde där – 12 stycken – till Flamman i Ekeby samt ett HVB-hem i Åstorps kommun.

På Byggnadsförvaltningen i Bjuv förklarar plan- och bygglovschef Gulistan Batak på plan- och byggavdelningen:

- Att man fått ett bygglov betyder inte att man får ta in barn dirket. Det är i själva verket ganska långt kvar tills det är möjligt. Och så fort vi fick veta att det brast i brandskyddet därute tog vi ett sk delegationsbeslut. Det var den 15 maj och innebar att ett förbud mot driften genast utfärdades. Vi är ju tillsynsmyndighet och ska se till deras bästa så det var helt enkelt tvunget att göra som vi gjorde.

Chockad på Kastrup
- Jag är fortfarande chockad, säger Monica Persson. Vi hade ett tillfälligt kontrakt med Bjuv i väntan på att komma igång och blev också lovade ett 4-årskontrakt. Och så stänger de istället! För rena bagateller. Jag behöver väl knappast säga att jag är ruinerad på detta!

Vi pratar en stund om att det gäller att vara både rutinerad och noggrann i frågor av den här sorten. Både som kommun och uthyrare.

- Jag är inte vad vid sådana här saker, erkänner Persson. Vi ville bara göra vårt för att barnen som kommer skulle få en dräglig tillvaro här.

Konflikt under uppsegling?
Nu har Persson sagt upp personalen som på måndagen vände sig till organisationen Human Rights Watch i ett försök att få rätsida på saken.

- Jag hänvisar i dagsläget också till FN-konventionen om Barns rättigheter, lägger Monica Persson till.

- Det hela är helt enkelt fruktansvärt. Så här kan man inte behandla dessa barn. Alla var nöjda med Möjligheternas hus: Skolan där killarna som bodde här gick, deras gode män, killarna själva förstås. De kommer hit och hälsar på emellanåt och tror de ska få flytta in här igen. Men så blir det nog inte.

Ny upphandling pågår
På måndagen fick Monica Persson ett mejl från Carina Leffler, förvaltningschef på Barn- och utbildningsnämnden i Bjuvs kommun. Budskapet är att PBL-lagen, som styrt kommunens stängningsbeslut, är en tuff men mycket tydlig lag. Leffler skriver också att Möjligheternas hus, med sina nu tomma men nybäddade sängar, är välkommet att delta i den nya upphandling som för närvarande pågår.

Bjuvsnytt har under dagen också talat med Carina Leffler som säger att i samband med att byggnadsnämnden den 16 maj 2016 beslutade att stänga HVB-hemmet, Möjligheterna hus i enlighet med PBL, plan och byggnadslagen, så flyttades de boende ungdomarna till andra HVB-hem.  Orsaken till beslutet om stängning var att fastigheten inte uppfyllde de krav som finns för HVB-hem.

Bäddat och klart
- När en del i kommunen – här byggnadsnämnden – beslutar att stänga så kan ju inte vi fortsätta samarbetet utan måste också dra oss ur, fortsätter Leffler.

- Men nu när Möjligheterna hus har åtgärdat bristerna och återigen är öppet så är de välkomna att delta i vår nya upphandling. För närvarande har Bjuvs kommun har dock inga barn placerade där.

Monica Persson är mycket skeptisk till erbjudandet:

- Jag har 12 platser som står bäddade och färdiga. Det har jag meddelat 30 andra kommuner. Vi får se vad som händer.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.