På en konstfestival i Danmark fick publiken själv gå loss på duken. Hur det blir i Bjuv, återstår att se.
 
KULTUR & FRTIID Redan i fjol infördes vissa förändringar men i år gäller den full ut. Alltså Bjuvs kultur och fritidslivs nya ”årssnurra”.

Kultur och fritidslivet i kommunal regi omfattar många olika verksamheter. Från traditionellt Valborgsfirande etc, till Bjuvskalas, julskyltning och numera också nyheter som tex Bjuv Film Festival.

Valborgsfirandet i kommunal regi stadfästes redan förra året och ska alltså numera vara på Gröningen i Ekeby. Med Musikkår, Drillflickor och hela baletten.

Inom parentes ska sägas att musikkårerna i Billesholm och Bjuv kanske inte kommer att framträda där. I Bjuv t.ex. planerar Musikkåren tillsammans med föreningslivet, ett eget firande. På Gruvtorget på Platsen och med stöd av kommunen i vissa delar. Även om det officiella firandet alltså är i Ekeby.

Varje kommundel ska ha sin del av den traditionella fest- och högtidskakan, har det bestämts i kommunhuset,  och eftersom nu Ekeby fick Valborg så är motsvarande del för Bjuv Bjuvskalaset och Billesholm Nationaldagsfirandet den 6 juni.

Jultraditionerna
Kring jul finns mycket tradition också förstås. Julskyltningen t.ex. – som officiellt hålls i Bjuv den 27 november. Den 4 december blir det Julkonsert med kommunala Musikskolan och under veckorna 51 till 1/2017 utarbetas ett Jullovsprogram på Kultur- och Fritidsförvaltningen.

Januari-december
Ser man till hela årscykeln så inleds kommunens kultur- och fritidshjul med ett särskilt biblioteksprogram som spänner från februari t.o.m. maj. Vecka 8 kommer det särskilda sportlovsprogrammet och vecka 12 påsklovsprogrammet.

Den 21 maj firas det 1-årsjubiléum för Skejtparken i centrala Bjuv. Säkert med en rad för tillfället okända men icke desto mindre coola, kanske också något spektakulära, inslag. Förvaltningen har visat sig vara bra på att locka ”namn” till kommunens erkänt fina skejtramper.

Den 29 maj är det Billesholms tur att visa framfötterna – med Musikens Dag – nu spikad Billesholmstradition.

Konstfest
Den som gillar konst kan fr.o.m. i år glädja sig åt att Bjuv nu har en egen konstfestival – Bjuvs Art Festival. Under tiden 2-4 juni. Förvaltningsledningen vill gärna också se lokal konst på plats – kanske till och med skapad på plats – och är nu i dialog med olika tänkbara konstnärer.

Nationaldagen den 6 juni har vi redan nämnt och den hålls alltså i Billesholms Folkets Park. Under sedvanlig pompa och ståt och med överlämning av flaggor etc. Firandet här har hållits i kommunal regi de senaste åren.

Sommarfest
Förutom jubiléumsfest så blir det också Sommarfest i Skejtparken. Närmare bestämt den 16 juni. Festen går av stapeln när Sommarlovsprogrammet redan startat. Programmet som sträcker sig mellan 10 juni och 18 augusti.

En höjdpunkt i det lokala kulturlivet blir säkert den Gatuteaterfestival som anordnas för andra året under veckorna 30-31. Förra årets var enligt Kent Andreasson, chef för Kultur- och Fritidsförvaltningen, mycket lyckad och uppskattad.

Augustis Tivolikvällar – även de etablerade sedan ett par år tillbaka men numera flyttade till området kring Skejtparken – återkommer också. Och pågår under tre fredagar i augusti.

Bjuvskalaset går av stapeln den 26-27 augusti.

Under september och fram i december händer det särskilt mycket på biblioteken – under rubriken Biblioteksprogram.

Filmfestival
Nytt för i år är införandet av Bjuv Film Festival. Boka tiden 19-22 oktober för detta. Det var ju länge sedan byarna i kommunen hade sina egna biografer i gång så att filmen återvänder kan knappast vara annat än populärt och välkommet.

För dig som undrar så hade alltså både Bjuv, Billesholm och Ekeby egna biografer där det alltid visades nya och populära filmer. Byggnaderna i Bjuv och Billesholm finns kvar men knappast inredningen. I Bjuv ryms bl.a. en unik bilverkstad i den gamla biografen och i Billesholm har det mycket länge funnits såväl livsmedelsaffärer som pizzeria där undertecknad en gång i tiden såg sin första Elvisfilm!

Tillbaka till programmet så är efterföljaren till filmfestivalen Höstlovsprogrammet för vecka 44.

Återstår julskyltningen i Bjuv den 27 november, julkonsert med Musikskolan den 4 december och jullovsprogrammet för veckorna 51/2016 och 1/2017.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.