Ett lyckligt och något taget gäng firade på måndagskvällen sina första gemensamma framgångar som POSK - Politiskt oberoende i Svenska kyrkan. Från vänster Anita Herder-Blixt, Hans Wilson, Emil Lord, Sven-Ingvar Herder-Blixt, Ann-Britt Lord, Senja Ewander, Susanne Ohlsson, Vicktoria Wallin-Jönsson, Annika Edwinsson och Ulf Lind.
KYRKAN Årets kyrkoval i Bjuv vände upp och ner på den rådande maktordningen i och med att nykomlingen POSK gick från ingenstans till 8 mandat. Bara ett mindre än den dominerande S-gruppen. SD gick också framåt. Längst ner på skalan hamnade Borgerlig samverkan.
OBS! Valet i Ekeby i särskild artikel.) 

Även om bara 640 av 5 700 röstberättigade deltog så får man säga att nykomlingen POSK skrällde i kyrkovalet i Bjuvs församling. Hur detta påverkar vad som sker inom kyrkan rent praktiskt återstår dock att se. Tilläggas skall dessutom att siffrorna från Svenska kyrkans sammanräkning än så länge är preliminära.

POSK – Partipolitisk Obundna i Svenska Kyrkan – är landets tredje största gruppering inom just Svenska kyrkan – efter S och någon form av borgerlig gruppering. I Bjuv är gruppen dock inte särskilt känd. Den bildades för blott några månader sedan av en sammansättning engagerade kyrkopolitiker och andra aktiva i kyrkofrågor. Merparten av medlemmarna bor i Billesholm och har varit direkt berörda av den omorganisation som pågått de senaste åren inom Bjuvs församling. Initierade av dåvarande kyrkoherden Patrik Neuhaus och påhejade av majoriteten i såväl kyrkofullmäktige som kyrkorådet. Som då enbart bestod av ledamöter från antingen S-listan eller Borgerlig Samverkan.

Het potatis
Redan före valet - och i hela landet - försiggick en debatt kring huruvida kyrkan ska vara en politisk tummelplats eller en ren religiös historia. I kyrkovalet 2013 hade SD redan insett att fältet var fritt att ta sig in på vad gäller kyrkopolitik. Och nu gjorde därför socialdemokraterna kyrkan också till sin valplattform. Men många svenskar har ogillat denna sk politisering av Svenska kyrkan och lagt sin röst på politiskt oberoende POSK.

POSK Bjuv var också aktivt före kyrkovalet på söndagen. De ägnade sig mycket åt "barnfotapredikan", bl.a. på Bjuvskalaset och där hade man kanske redan kunnat ana dess inneboende sprängkraft och eventuella förmåga att konkurrera. Åtminstone om man såg när POSK-representanter avvisades från kyrkans tält vid Trapptorget. 

Majoritet Billesholmare
Numera POSK-representanter är bl.a. Anita Herder Blixt och Ann-Britt Lord. Båda redan aktiva och erfarna kyrkopolitiker inom Bjuvs församling. Fredrik Johansson, numera diakon, är en känd och populär profil från tiden i Billesholms kyrka och församlingshem, liksom Senja Ewander m.fl. Emil Lord är tillsammans med en rad övriga medlemmar känd också från politiken inom V Bjuv. Ordförande i hembygdsföreningen Hans Wilson finns också med på listan liksom HD:s siste lokalredaktör, Ulf Lind.

Hur känns det att gå från 0 till 8 mandat, och alltså hamna bara ett mandat från S?

- Vi är både glada och mycket ödmjuka inför det förtroende som väljarna har visat oss, säger Fredrik Johansson i ett gemensamt uttalande från POSK-gruppen.

- Vi gick in i detta med gott självförtroende men vi är nog alla lite tagna av framgången. Vi kände redan från början att vi har en stark lista med god spridning gällande kön, ålder och livserfarenhet. Det känns också skönt att vi får utdelning på vårt omfattande valarbete. Jag vågar påstå att vi är den grupp som arbetat hårdast med att skapa möten med församlingsborna. Både ute på gatorna och genom sociala medier.

Hur kommer ni nu att förvalta väljarnas förtroende?

- Vi ska arbeta för det som vi gått till val på, fortsätter Fredrik Johansson. Det är ju därför som vi fått det förtroende som vi fått. Sedan är det ju så att vi inte är en egen majoritet så vi ser fram emot konstruktiva samtal med övriga invalda grupper.

Fredrik Johansson avslutar.

- En av de större utmaningarna är att kommunicera med våra väljare även framgent. Vi känner att vi varit delaktiga i att höja temperaturen på kyrkopolitiken och nu vill vi arbeta för en ökad transparens och en dialog med församlingsborna. Förtroende är ju en färskvara.

Bjuvs kyrka byggdes på 1100-talet. Den är en av församlingens fyra kyrkor. De övriga är Norra Vrams, Billesholms och Risekatslösa kyrkor. Som förr tillhörde det som hette Norra Vrams församling och där Billesholm ingick. Foto: MRG

Ännu en vinnare
En annan gruppering som flyttade fram sina positioner i kyrkovalet i Bjuv är Sverigedemokraterna. Också i Ekeby hade de framgång.

I Bjuv fick SD 132 röster, vilket ger dem 5 mandat.

I Ekeby fick de 65 röster och 4 mandat. (Se särskild artikel om valet och utgången i Ekeby. Just nu under produktion.)

Redaktionen räknar med att under dagen få en reaktion även från SD Bjuv och Ekeby.

Socialdemokratisk reaktion
Kenneth Bolinder (S) den på förhand tippade nya ordföranden i Kyrkorådet, församlingens högsta styrande organ, svarar på bjuvsnytt.se.s fråga om hur han ser på valresultatet så här:

- Min omedelbara kommentar är att vi inom (S) tillåter oss tid för att analysera situationen. Det är för stunden Business As Usual som gäller, dvs att ta fram budgeten för 2018 inom den nuvarande mandatfördelningen samt fortsätta arbetet med arbetsmiljön och målen för verksamheten.

Kenneth Bolinder säger sig inte vara förvånad över att vi nu har fyra nomineringsgrupper i kyrkofullmäktige, Bjuvs församling, då tröskeln för ett mandat legat kring 25 röster och så många röster kan alla grupper mobilisera.

- I mitt (personliga) scenario har jag utgått ifrån att ingen nomineringsgrupp får egen majoritet i kommande mandatperiod.

- Det intressanta i årets val är att (SD) fick fem mandat men har endast tre listade kandidater. Kan detta innebära att kyrkofullmäktige kommer att ha två tomma stolar, dvs. 23 ledamöter istället för 25? Detta påverkar majoritetstalet för beslut och vid eventuella voteringar.

Bolinder påpekar att valresultatet också kommer att påverka nomineringsgruppernas möjliga platser i Kyrkorådet, utskott, valberedning och andra organ inom församlingen.

- När det gäller det arbetet och mötena i kyrkorådet så tror jag att vi kommer att få fler förslag och mer diskussioner i de olika ärendena. Men kommer också att få till följd att ledamöternas förslag måste vara mer genomarbetade för att kunna läggas fram som beslutärende, avslutar Kenneth Bolinder.

Marianne Rönnberg Galmor

Texten uppdateras.

Fakta kyrkovalet Bjuvs församling:

Valdeltagande:

2017: 11,23%

2013: 8,88%

Förändring valdeltagande: 2,35%

Antal valdistrikt vars röster redovisats: 1 av 1

Antal röstberättigade: 5 700

Avgivna röster: 640

Giltiga röster: 634

Ogiltiga röster: 6

 

Fakta kyrkovalet Ekeby församling:

Valdeltagande:

2017: 15,18%

2013: 13,07%

Förändring valdeltagande: 2,11%

Antal valdistrikt vars röster redovisats: 1 av 1

Antal röstberättigade: 2 135

Avgivna röster: 324

Giltiga röster: 321

Ogiltiga röster: 3

Texten uppdateras.

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.