KYRKOVALET Visserligen kom Sverigedemokraterna in i Ekeby församling i kyrkovalet men i praktiken kommer det inte att innebära några påtagliga förändringar. – Vi fortsätter verksamheten som vanligt, säger Jörgen Hansson, ordförande i Kyrkorådet.
SD intåg kommer dock av allt att döma inte att påverka kyrkopolitiken, menar Jörgen Hansson.
- Siffrorna är visserligen fortfarande preliminära, säger Jörgen Hansson. När det är sluträknat tror jag vi i KS får 15-20 röster till och kanske ännu ett mandat. Men säkert är det inte.
- Hur som helst så är antalet platser i Kyrkofullmäktige 19 men eftersom Sverigedemokraterna bara kan fylla två av de fyra mandat de fick har vi de facto 17 platser att fördela. Och vi i KS fick nio. Nio av 17, det klarar vi oss bra på.
Att SD nu kommit in i kyrkosammanhanget ser inte Jörgen Hansson som något problem.
- Jag tror ärligt talat de menar väl med sitt engagemang, säger han och berättar att han och Pia och BennyTrollehjelm som SD-ledamöterna heter, redan hunnit tala en del i samband med valarbetet som föregick själva valet.
Förväntar sig inga problem
- Jag förväntar mig inga som helst problem med att samarbeta med dem.
Jörgen Hansson och ledaren för S-listan Hans Larsson är goda vänner sedan gammalt och har inga problem med att samarbeta även om de i utgångsläget befinner sig på olika sidor på den politiska skalan höger-vänster.
- Vi bedriver överhuvudtaget ingen politik i vårt samarbete i Ekeby församling, säger Jörgen Hansson. Och vi har inga problem att umgås.
- På det sättet kan man säga att det efter gårdagens val inte händer något nytt här i Ekeby församling, konstaterar Jörgen Hansson.
Framtidsutsikter
Vi kommer att prata om framtidsutsikter för församlingen. Ett samgående med någon annan församling har länge diskuterats. I Ekeby precis som i Bjuv och alla andra kyrkoförsamlingar i Sverige idag så sjunker medlemsantalet och därmed intäkterna. Det gäller därför att hitta nya sätt att överleva.
- Det där har vi vetat i många år, säger Jörgen Hansson. Men vi är glada så länge vi kan driva vår småskaliga verksamhet på det sätt vi gjort hittills. Och när det inte går längre får vi anpassa oss till den situationen. Vi har haft diskussioner med Lunds stift kring de här frågorna men det finns inga konkreta förslag att ta ställning till.
- Samtidigt vet vi ju att det krävs en viss bärkraft för att kunna fortsätta. Bjuvs församling är större än vår men också där är det en tidsfråga innan man måste anpassa sig till något nytt.
Samverkan nödvändig
Jörgen Hansson säger att han gärna inom 4-5 år skulle vilja att konkreta samtal med andra med samma behov av förnyelse, skulle komma igång. Han berättar om hur man gjort i Helsingborg, Malmö och Landskrona för att klara ekonomin.
- Till sist har man inte råd att ha den personalstyrkan man har idag. Lönekostnaderna är de helt dominerande i sammanhanget. I framtiden skulle man kunna gå ihop och dela på en kyrkoherdelön – en stor utgift - liksom de administrativa kostnaderna. Svenska kyrkan har idag väl fungerande proaktiva system som vi alla kan koppla upp på oss på för att få ner kostnaderna och skapa mer effektiva enheter.
- Man kan bilda pastorat där man delar på kostnaderna, fortsätter Hansson. Det har man gjort i exempelvis Helsingborg, Malmö och Landskrona.
Den lokala prägeln får dock inte gå förlorad i samband med effektiviseringen.
- Man måste fortsätta ha något att säga till om i sin församling när det gäller det lokala arbetet. Det får inte bli som i Billesholm där musten gick ur medarbetarna eftersom all verksamhet efter en omorganisation skulle utgå från eller bedrivas i centralorten Bjuv. På bekostnad av det lokala engagemang som tidigare fanns i Billesholm, avslutar Jörgen Hansson.
Marianne Rönnberg Galmor
Fakta kyrkovalet Ekeby församling:
Valdeltagande:
2017: 15,18%
2013: 13,07%
Förändring valdeltagande: 2,11%
Antal valdistrikt vars röster redovisats: 1 av 1
Antal röstberättigade: 2 135
Avgivna röster: 324
Giltiga röster: 321Ogiltiga röster: 3