På Futuru - Bjuvs eget Komvux - hjälper rektor Bo Stenqvist och assistenten Ann-Sofie Grankvist dig att skräddarsy en utbildning som just du behöver för att komma vidare i ditt liv.
STUDERA MERA Tänker du ibland att du borde plugga vidare? Innan det är för ”sent”? I så fall har du Futurum i Bjuv som hjälper dig vidare. Oavsett om du behöver lära dig svenska eller ta dig igenom och förbi gymnasiet.
Det har gått fem år sedan jag flyttade till Bjuv och med jämna mellanrum har namnet Futurum dykt upp. Bland annat har jag träffat studenter från Futurum på språkcaféet på Bjuvs bibliotek. Där de tränat svenska med olika privata volontärer.
Men när jag ska köra till skolan har jag svårt att hitta. Jag vet att jag ska in på Gunnarstorpsvägen men sedan snurrar jag runt ett tag innan jag kommer in på rätt parkeringsplats bland hyreshusen.
En tjej jag bedömer skulle kunna vara elev på Futurum går mot en parkerad bil intill mig och jag hojtar till henne om hon vet var skolan ligger.
Hon vet och har också vänligheten att eskortera mig till dörren så att jag kommer in i rätt tegelbyggnad. På Vintergatan 6. Tack så hjärtligt!
Varför det inte finns skyltar med Futurum ute på Gunnarstorpsvägen är efter mitt besök på skolan den enda kvarvarande frågan. Den slungar jag glatt vidare till kommunen.
När jag talar med rektor Bo Stenqvist och Ann-Sofie Grankvist på expeditionen är det ju kristallklart att man vill få fler som bor i kommunen att ta sig hit. För att plugga vidare. Komplettera med olika ämnen för att kunna bli antagen på linjen man alltid drömt om.
Borde man då inte börja med skyltningen? Jag menar - om inte jag hittar – vilka hittar?
Från början
Låt oss ta det från början. Bo Stenqvist tillträdde tjänsten som rektor på Futurum den 1 augusti 2016.
- Det här är som Komvux, säger han. Enda skillnaden är att i Bjuv heter det Futurum. Eftersom Bjuv inte har något gymnasium så erbjuder vi här individuella studieprogram för dem som behöver nå upp till eller komplettera gymnasiekompetensen.
- Dessutom har vi vuxenutbildning bestående av SFI (Svenska För Invandrare) samt grundläggande gymnasieutbildning motsvarande grundskolans 7-9.
Särskilt lyckat
Futurum vill slå ett slag för sina särskilda två utbildningar – Butik och Undersköterska. Genom att knyta praktik på arbetsplatser direkt till studierna så kommer eleverna snabbt in i det riktiga yrkeslivet och just dessa två linjer har fungerat väldigt bra.
- Här har vi uppnått väldigt bra resultat, berättar Bo Stenqvist. Våra elever har i princip fått jobb direkt efter att de slutat utbildningen. Tack vare att de både får praktiskt erfarenhet och lär sig det språk som behövs inom området de arbetar inom.
Minsann! Min erfarenhet av att ordna praktik åt arbetssökande elever mfl i Bjuv med omnejd är annars allt annat än positiv.
Lätt hitta praktik
- Vi har närhet till den delen av näringslivet där det vi lär ut efterfrågas, och vi har överhuvud taget ett bra kontaktnät, säger Bo Stenqvist. Så vi har inte alls svårt att få praktikplatser till våra elever.
Antalet studerande på Futurum är cirka 500 men alla är inte i skolan samtidigt. Hälften läser in gymnasieämnena. Den andra halvan går på SFI. Arabiska är det språk som talas av de flesta eleverna. Det kommer ständigt nya elever till skolan och därför är intagningen kontinuerlig, dvs den görs en gång i månaden. Skolan gör en ”kartläggning” för varje ny person. För att bedöma på vilken nivå vederbörande bör placeras.
Eleverna på Futurum måste vara folkbokförda i Bjuvs kommun men de kan söka plats fritt inom familjen Helsingborg. Studierna är gratis men kostnaden för böcker och studiematerial står eleven själv för. Futurum är öppet för alla i Bjuvs kommun upp till 65 års ålder.
Drömmar förverkligas
Ann-Sofie Grankvist, som arbetar på Futurum, är själv ett exempel på att det lönar sig att studera här.
- Jag gick 2-årig ekonomiutbildning på Nicolaiskolan i Helsingborg men har senare kompletterat här på Futurum. Precis som min son.
- Futurum är helt enkelt din chans att förverkliga dina drömmar. På din hemort! Här finns en inkörsport för dig och vi är så flexibla när det gäller att hitta personliga lösningar att vi i princip kan skräddarsy en plan som passar just dig, säger Ann-Sofie och Bo.
Många av eleverna frågar om de får praktisera på skolan och det tar ledningen som att de trivs här.
En som lyckats
En som just nu praktiserar på Futurum är Zsolt Rostas som flyttade till Bjuv med sin familj när han var 13-14 år gammal. Idag är han 28 och har egen familj.
Zsolt Rostas siktar numer på att själv bli lärare i Svenska som andraspråk. Han vet hur viktigt språket är för integrationen.
- I Ungern, där jag är född, hade jag inte gått ut grundskolan så jag började på SFI när vi kom till Sverige. Här i Bjuv skrev jag sedan in mig på Futurum för att jag ville studera vidare. Efter en tid kom jag fram till att jag ville satsa på en lärarutbildning och nu siktar jag på att undervisa i Svenska som andraspråk samt matematik.
Zsolt och jag pratar om betydelsen av att invandrare lär sig svenska och han kommenterar:
- Jag fick själv hjälp med det och det är viktigt. Nu vill jag själv ge tillbaka lite. Se andra människor utvecklas språkmässigt så som jag gjort. Så att man kan integreras i samhället.
- Jag praktiserar här nu genom att bistå en av lärarena och till våren påbörjar jag mina studier. På distans på Dalarnas Högskola i Falun. Jag bor kvar i Bjuv alltså medan jag studerar och så åker jag till Falun två gånger per termin, förtydligar Zsolt.
På Futurum har han fått allt det stöd han behövt från lärarna.
- Jag är mycket nöjd. Lärarna har alltid varit tillgängliga när jag behövt hjälp. Futurum är en jättebra skola, avslutar Zsolt Rostas.
Marianne Rönnberg Galmor