BJUV Det tidigare pratet om ett särskilt kulturhus i Bjuv har nu landat i ett förslag till ett kombinerat bibliotek/kulturhus i Köpcentrum i Bjuv som enligt planerna ska tas i bruk vid årsskiftet 2014-2015.

Länge har Folkets Hus i Bjuv inrymt Bjuvs bibliotek men sedan en tid har det talats om att biblioteket ska flytta till andra lokaler, tvärs över gatan från Folkets Hus räknat. In i Köpcentrum. Både Postens gamla lokaler och huset där Swedbank finns har nämnts i sammanhanget men den 4 september presenterades istället ett förslag för kommunstyrelsens arbetsutskott på en tilltänkt lokal i den del av centret som idag inrymmer ett gym samt en frukt- och grönsakshandel.

Enligt planen ska den tilltänkta byggnaden byggas till med en våning. Det nya biblioteket blir nästan dubbelt så stort som det som nu finns i Folkets Hus. Förutom biblioteksverksamhet är det också tänkt att lokalen ska användas både för kommunfullmäktiges sammanträden och teater- och musikföreställningar mm. Några delar av huset vill kommunen också hyra ut för att bättra på ekonomin.

Högre hyra
På tal om ekonomi så kommer det nya kombinerade biblioteks- och kulturhuset att, enligt dagens beräkningar, att kosta cirka tre miljoner kronor om året att hyra. Idag betalar kommunen 1,3 miljoner i hyra till Folkets hus. Av de fem ledamöterna ville de två moderaterna Ninni Lindell och Sven-Yngve Persson att ärendet skall dras i budgetberedningen inför 2014 innan Kommunfullmäktige beslutar i frågan. Men de tre socialdemokratiska ledamöterna var i majoritet och förslaget som därmed går vidare rekommenderar Kommunfullmäktige att:

- anta förslag till nytt bibliotek mm i enlighet med den föreslagna planen.

- reservera medel i 2015 års budget för ökade driftkostnader med ca 1 600 kkr.

- avsätta investeringsmedel för inventarier med 4 500 kkr och med 800 kkr till RFID (självbetjäning för ökad service på biblioteken), samt

- ge kommunchefen i uppdrag att aktivt finna finansiering och därmed annan verksamhet i byggnadsdelen med kontorslokaler utmed Norra Storgatan.

Ninni Lindell och Sven-Yngve Persson reserverade sig mot beslutet till förmån för sitt eget förslag.

Läs också Vad händer med Bjuvs Folkets Hus? här.

Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.