På morgonen kom första tipset: Findusflaggan är på halv stång! Trodde nog den skulle tas ner men några timmar senare var den fortfarande kvar. En något märklig inramning till den lunch arbetarna bjöds på. Tordes inte ledningen ta ner den eller såg de den inte?
FINDUS Regntunga skyar bäddade in Bjuv på den allra sista dagen av sannsagan Findus. Nu är det slutjobbat på företaget som i stora delar gav orten Bjuv med omnejd dess identitet. Riktigt HUR ledsna arbetarna är idag symboliseras av att någon hissade Findusflaggan på halv stång.
Av de 450 som varslades har ju resten fått nya jobb eller löst "livspusslet" på annat sätt men vid denna nedläggningens sista timme var det dock också många som inte hade något nytt att gå till. De som snabbast fick nytt jobb när ägarna Nomad Foods via VD Henrik Hjalmarsson aviserade att man har för avsikt att stänga Bjuvsanläggningen var nog de anställda på Findus verkstad. Av 11 anställda försvann merparten mer eller mindre dagarna direkt efter.
Tjänstemännen var därefter den grupp som snabbt fick nya jobb. För livsmedelsarbetarna gick det generellt inte lika snabbt. Eftersom det utbetalas avgångsvederlag har många räknat med att stanna så länge som möjligt så att man får ut maximalt men här och nu måste man ju också börja leva för det kapitalet. Eftersom A-kassan inte betalas ut så länge man har vederlag.
Okänd nyhet
Kanske kan en del av de kvarvarande få nya jobb i den planerade livsmedelsindustri som av allt att döma kommer att uppstå i Bjuv. Oklart exakt när men stora satsningar görs via Bjuvs kommun, Region Skåne och Jordbruksdepartementet för att den gamla Findusidéen Food Valley of Sweden ska bli verklighet.
- Vi ska gå på luchen för vår egen och soldidaritetens skull, sa de anställda när det tog en rökpaus på gården.
Att det planeras något sådant kände dock kvinnorna i rökrutan utanför personalingången på Findus inte till på torsdagen. Efter att ha fotograferat den bara till hälften hissade Findusflaggan växlade jag några ord med dem. Frågade dem bl.a. om de skulle gå på den lunch som skulle serveras i matsalen någon timme senare.
- Ja, vi ska gå på lunchen, sa de. Men vi gör det inte för företagets skull utan för vår egen. För att visa att vi håller ihop.
Hålla ihop ja. Att jobba på Findus har i det stora perspektivet hållit ihop Bjuv. Bjuv har blivit Findus och Findus var från starten och i många decennier synonymt med Bjuv. Vid nedläggningen idag räknar man däremot med att cirka hälften av de anställda var bosatta i kommunen medan andra halvan var från andra orter.
Generation efter generation Bjufsingar och Bjuvsbor har dagligen och år ut och år in setts cykla på traden från och till byn. Mig har det alltid invaggat i någon sorts trygghet att se både män och kvinnor sakta trampa till jobbet. Och så hem igen.
Färdigtrampat
Men nu är det färdigtrampat. I alla fall för ett tag. För även om det säkert kommer nya verksamheter till kommunen och rent av Findusområdet så har ingen ännu köpt anläggningen. Den är till salu, i handen på en särskild mäklare, som fick uppdraget i december förra året.
- Det tycker jag var sent påkommet, säger Anders Månsson, kommunstyrelsens ordförande. Vi tycker att företaget skött nedläggningen som man kan förvänta sig, men försäljningen hade kunnat påbörjas tidigare. Sedan kan det finnas skäl till att det blev som det blev men det är den anmärkning jag har.
"Illa skött"
Thomas Persson, fackombud för Livs i Helsingborg, tycker att nedläggningen var illa skött redan från start. Att inte facket informerats liksom företagshälsovården, när "bomben" släpptes, menar han är skandal.
- De trodde väl de kunde göra det här i hemlighet, säger Persson. Och börjar man fel så går det inte att rätta upp sedan. Nedläggningen har skötts illa, enligt oss på Livs, och nu mår folket skit.
Enligt mäklaren finns det många intressenter. Den bilden bekräftar också kommunen. Både Anders Månsson själv och tidigare också näringslivssekreteraren Bengt Fellbe.
Bjuvs bidrag
Just Bengt Fellbe är enligt Anders Månsson också det konkreta bidrag Bjuv deltagit med i hela nedläggningskarusellen. Så fort varslet lagts bildades en särskild arbetsgrupp mellan Findus och kommunen. Som ett slags "stötdämpare" eftersom även Findus svenska ledning förstod att nedläggningen var en hård stöt för lilla Bjuv. Och just näringslivssekreterarens medverkan har behövts, enligt Månsson.
I övrig har Bjuvs kommun inte satsat något i affären, enligt Anders Månsson. Två privata företag - Nomad Foods och vem det nu blir som köper Findusanläggningen inklusive reningsverk och mark - gör affär med varandra och egentligen behöver ju inte kommunen vara med i den leken överhuvudtaget. Men är det i form av personella resurser.
Inga åtaganden
- Vi har inte gjort några som helst åtaganden, bedyrar Anders Månsson när jag förtydligar frågan. Vi har inte gått i borgen eller gjort några som helst utfästelser från kommunens sida. Vårt bidrag är Bengt Fellbe.
Findus Bjuv finns officiellt inte längre även om det går kvar ett 15-tal anställda som ska tömma och städa i fabriken ett tag till. Nu får vi istället rikta blicken framåt och försöka se vem som blir nästa aktör på området.
Marianne Rönnberg Galmor