Krister Bergsten (FP), Maria Berglund (KD), Anders Månsson (S) och Stig Lundblad (C). På tisdagen blev deras samarbete för de kommande fyra åren officiellt.
POLITIK På tisdagen presenterades den politiska fyrklöver som ska styra Bjuvs kommun de kommande fyra åren. Tillsammans har S, C, KD och FP egen majoritet i samtliga kommunala styrelser och nämnder.
Socialdemokraterna, Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet har ”samregerat” de senaste åren. Skillnaden på det samarbete de nu inleder jämfört med det tidigare är att de fyra nu inleder ett samarbete som de från start kommit överens om. När C, KD och FP tidigare kom med i leken som stödpartier till S så var det utifrån att de tre lämnade samarbetet med Moderaterna. Berörda politiker känner varandra således väl och är redan vana att verka tillsammans.
- Vi tror att det faktum att vi slår oss ihop ”på riktigt” så här blir till det bästa för Bjuv, säger Anders Månsson, kommunstyrelsens ordförande. Vi har alla uppfyllandet av Vision 2020 som vårt mål och även om vi har en del olika åsikter så kommer vi tillsammans att berika politiken och få fram de absolut bästa lösningarna för vår kommun.
- Enkelt kan man säga att tidigare var vi förlovade. Nu är vi gifta, tillägger han.
Konkreta exempel
Vad innebär då att ha Vision 2020 för ögonen i det framtida arbetet? Järnvägsövergången är ett konkret exempel på något som finns i framtidsplanen. Vilka andra konkreta exempel kommer Bjuvsborna att få se när den nya budgeten är klubbad?
- Det har redan pratats om att vi ska bygga ett s.k. Trygghetsboende, säger Maria Berglund (KD). Och så ska vi arbeta vidare med att ta fram en permanent lösning för ett bibliotek.
- Över huvud taget ska vi se över alla kommuncentra. Det som redan planeras i Billesholm och Ekeby nu närmast. Bjuv har ju redan fått ett första ”ansiktslyft”.
- Men överlag ska vi med lupp se över hur det ser ut i hela kommunen, fortsätter Maria Berglund. Rusta upp fastigheter osv.
Trygga bostäder
Stig Lundblad (C) är snabb med att flika in att han efter presskonferensen som pågår ska bege sig till Ekeby tillsammans med Krister Bergsten (FP) för att inspektera en ombyggnation där.
- Och så ska vi också titta på presumtiva platser som vi kan bygga Trygga bostäder på, fortsätter Stig Lundblad.
Här är det på sin plats att berätta skillnaden mellan Trygghetsboende och Trygga bostäder.
- Trygghetsboende har en vårdapparat omkring sig så att den boende kan få medicinsk etc hjälp när han eller hon behöver, förklarar Anders Månsson.
- Trygga bostäder är sådana som Bjuvsbostäder nyligen uppfört på Gunnarstorpsvägen. Bekväma och praktiska bostäder som man bor i på egen hand, utan vårdservice etc.
Anders Månsson fortsätter:
- Den nya budgeten lägger tryck bakom de redan befintliga planerna på att utveckla både våra skolor och äldrevården, säger han.
Bjuvs kommun gick med 20 mkr i överskott, enligt Anders Månsson. Totalt äskade samtliga nämnder motsvarande 40 mkr. En summa som skars ner och till slut landade på 16 mkr.
- Av de 16 miljonerna har vi lagt de 10 på skolan, säger Anders Månsson. Så förstår ni att det är en viktig fråga.
- Det är viktigt att skolresultatet, som numera är bra i Bjuvs kommun, stannar på en hög nivå och inte går tillbaka, fortsätter Maria Berglund.
- Det är viktigt för att våra barn ska kunna få den utbildning och de jobb de själv önskar, fortsätter hon. Istället för att behöva ta det som finns.
Fri kollektivtrafik
Visionen är en önskebok. Ännu ett axplock ur listan av framtidsönskningar är att kommunen just nu utreder möjligheterna att införa fri kollektivtrafik. Extraturer på helgerna så att ungdomar i de tre tätorterna kan komma till de aktiviteter som finns på olika håll, är redan klubbade.
Det man nu u t r e d e r är fria resor på ett bredare plan. Idag är det inte möjligt att säga vilka grupper som kommer att omfattas. Är det yngre, pensionärer, andra grupper eller alla invånare? Vilken modell låter sig göras rent ekonomiskt?
- Vi måste undersöka hur det ena förslaget slår jämfört med det andra, säger Anders Månsson. Och vi måste också ta reda på om det alls är möjligt. Genom att inhämta synpunkter från Skånetrafiken m.fl.
Brogårdaskolan kommer upp i diskussionen. En konsult arbetar redan med frågan om skolans framtid ”så det står inte still”, heter det.
Andra hjärtefrågor som nämns är en utredning om ett LSS-boende, var konstgräsplanen ska placeras, om det går att ha fritt inträde till Friluftsbadet i Bjuv och hur LOV hittills fungerat och hur man ska fortsätta implementeringen av lagen.
Personlig favorit
Fyrklövern är alltså överens om det mesta i det budgetförslag som snart ska presenteras. Men vad är då varje enskild partiföreträdare personligen särskilt stolt för att ha fått med i denna budget?
- Jag är nöjd med att vi fått med att tillgängligheten för alla i samhället ska utökas, säger Maria Berglund. För alla som sagt, men också ur åldrandeperspektivet. Jag skulle gärna se en Äldrecentral likt den Familjecentral som finns idag.
- LOV, säger Stig Lundblad. Jag var med och skrev förslag om detta på den tiden jag var med i Moderaterna och detta är fortfarande en hjärtefråga för mig.
- Jag är glad för att vi satsar på förskolan och skolan, säger Krister Bergsten. Hur det går för oss där är ju avgörande för hela livet. Och för oss Folkpartister är det också viktigt att det görs satsningar på äldreomsorgen.
Bjuv har alltså nu fått en ny(gammal) politiskt ledning som startar från en gemensam utgångspunkt. Återstår bara att se hela budgeten. Den presenteras dock i sin helhet först i början av november.
MAKTFÖRDELNINGEN I KOMMUNSTYRELSEN OCH DESS ARBETSUTSKOTT
Än har inte hela maktfördelningen de fyra partierna emellan i styrelser och nämnder offentliggjorts. Men så här ser det ut i Kommunstyrelsen (KS) och Kommunstyrelsens arbetsutskott (Ksau):
Kommunstyrelsen:
Socialdemokraterna: 7 ordinarie och 5 ersättarplatser.
Centern: 1 ordinarie och 1 ersättare.
Kristdemokraterna: 1 ordinarie och 1 ersättare.
Folkpartiet: 2 ersättare.
Kommunstyrelsens arbetsutskott:
Socialdemokraterna: 3 ordinarie och 2 ersättare.
Centern: 1 ordinarie.
Kristdemokraterna: 1 ersättare.
Folkpartitet: 1 ersättare.
Text: Marianne Rönnberg Galmor Foto: Josefine Wahlström