UPPDATERAD FACKLIGT Missnöje riktas från olika fackliga håll mot kommunledningen i Bjuv. Fyra fackförbund har redan sagt upp sina samverkansavtal och de övriga kräver skärpning för att inte göra detsamma.
I fredags meddelade Akademikerförbundet SSR att man säger upp sitt samverkansavtal med Bjuvs kommun. Detta sedan man under lång tid anser sig ha haft problem med hur kommunchef Christer Pålssons sätt att arbeta efter avtalet.
- Vi har helt enkelt haft olika tolkningar av hur ett samverkansavtal ska användas, säger Charlotte Risman, lokalt ombud för Akademikerförbundet SSR.
Under ett års tid har vi t ex varit i dialog med Christer Pålsson om något så grundläggande som APT-träffar, som han inte anser vara nödvändiga men vi anser ska finnas.
- Nu har kommunledningen också anställt nya chefer och slagit ihop ett par förvaltningar. Utan att ha några samverkansmöten med oss så nu har vi tröttnat och sagt upp avtalet, säger Charlotte Risman.
Akademikerförbundet SSR har under året som gått haft ett par medlemmar som behövt fackligt stöd i förhandlingar med Bjuvs kommun och där man bedömer att ärendet från kommunens sida inte skötts på ett tillfredsställande sätt i alla delar. Och dessa ärenden finns också med i den samlade bedömningen som gjorts inför uppsägningen.
Fler missnöjda
Men också andra fackklubbar än SSR är missnöjda med kommunchefens hantering av personalärenden. Sveriges Ingenjörsförbund och Vision har också sagt upp sina samverkansavtal med Bjuv. Och på måndagen 21 oktober anslöt sig också Kommunal.
På måndagens samverkansmöte överlämnas därtill en skrivelse till Bjuvs kommun undertecknad av inte mindre än 6 fackförbund med medlemmar i verksamheten: Akademikerförbundet SSR, Lärarförbundet, Kommunal, Sveriges Ingenjörer, Vision och DIK.
Klagomålet från de sex fokuserar på hur de nyrekryteringar som bl.a. gjorts till chefstjänsterna inom Kultur- och fritid samt Byggnadsförvaltningen samt tjänsten som Teknisk chef, gått till. Christer Pålsson har själv både inom och utanför kommunicerat att man nu erbjudit ett antal sökande dessa tjänster. Men några samverkansmöten har inte föregått tillsättningarna och omorganisationen, enligt de fackliga organisationerna.
Fundera på saken
- När vi förra måndagen påpekade för Christer Pålsson att vi inte accepterar att detta gjorts utan samverkan med våra fackliga organisationer gav han oss en vecka att fundera på saken, säger Charlotte Risman, SSR. Och det är så klart inte så det ska fungera.
- Nu får det vara nog, säger också Rolf Löfberg, chefsförhandlare centralt på Akademikerförbundet SSR i Stockholm.
- Tanken med Samverkansavtal är att det ska råda transparens i verksamheten. Det kom ju på 1970-talet och det är inte precis en nyhet. Men i Bjuv på kommunledningskontoret lever man idag inte upp till detta och vi finner det fullständigt oacceptabelt att fortsätta så här. Därför sa vi i i fredags upp vårt avtal.
Rolf Löfberg tillägger att han under sina 30 år av fackligt arbete aldrig tidigare varit med om att säga upp ett avtal på ett liknande sätt.
"Olyckligt och tråkigt"
Kommunchef Christer Pålsson bekräftar att han i fredags fick uppsägelser från Akademikerförbundet SSR och Sveriges Ingenjörsförbund.
- Jag tycker det är mycket olyckligt och tråkigt att dessa två fackliga organisationer inte längre vill diskutera med arbetsgivaren i viktiga frågor om kommunens utveckling, vår arbetsorganisation och medarbetarnas arbetsmiljö. Kort sagt, alla de frågor som har en avgörande betydelse for verksamhetens resultat, utveckling och medarbetarnas arbetssituation, säger Christer Pålsson.
Pålsson fortsätter:
- Jag och övriga chefer som företräder Bjuvs kommun som arbetsgivare är angelägna om att lyssna och alltid ha en bra dialog med de fackliga organisationerna. Det är till och med en förutsättning för att åstadkomma en bra utveckling, för Bjuvs kommun såväl som för den enskilde medarbetarens arbetssituation.
- Ibland är samarbeten svårt och vi kommer naturligtvis från gång till annan att ha olika uppfattning i frågor, det följer av de olika roller vi har. Just därför är det så viktigt att vi alltid är beredda att sitta ned och tala med varandra om hur vi tillsammans åstadkommer en bra utveckling.
"Inget staben vill ha"
Charlotte Rismans kritik beträffande de långvariga förhandlingarna om APT (Arbetsplatsträffar) avvisas av Christer Pålsson som påpekar att inte bara han utan ”Samtliga 6 personer i staben efterfrågar inte APT och SSR har för övrigt inga medarbetare i staben”. Pålsson tillägger:
- Premisserna för medarbetare i staben, när organisationen bildades, var glasklara. Staben är ingen avdelning och man ska inte ha förväntningar på APT om man jobbar där. Vilket de inte heller har.
Vision tillkommer
Personalchef Johnny Wedin bekräftar att SSR och Ingenjörsförbundet sagt upp samverkansavtalen och tillägger att han nu också fått in en uppsägning från Vision. Wedin berättar att han personligen arbetat mycket för att få samverkansavtalen att fungera och att kommunen investerat ganska mycket pengar i att få det att fungera.
- Det är mycket smidigare att arbeta enligt dessa avtal men den senaste tiden har vi inte följt dem på det sätt vi tidigare gjorde, säger Johnny Wedin. Nuvarande kommunledning har haft en annan tanke kring hur vi ska arbeta.
- Personligen hade jag dock gärna sett att vi återgått till att arbeta som vi tidigare gjorde. Det är mycket smidigt att följa samverkansavtalen för då slipper man kalla till MBL etc. Man löser helt enkelt de frågor som kommer upp på ett betydligt smidigare sätt.
Vill fortsätta samarbeta
Uppsägningar eller ej. Kommunchef Christer Pålsson säger sig inte vilja att man slutar samverka med de fackliga organisationerna:
- Jag hoppas att Akademikerförbundet SSR och Sveriges Ingenjörer överväger att fortsätta vårt samarbete, för bägge parters skull. Jag vill gärna fortsätta dialogen om hur vi tillsammans kan utveckla vår samverkan, avslutar Pålsson.
Marianne Rönnberg Galmor