UPPDATERAD VERSION  - BJUVS KOMMUN Ska Bjuvs kommun kunna fortsätta växa och blomstra krävs det bl.a. fler förskoleplatser och nya bostäder. Vilket avspeglas i årets kommunala budget.

De tyngsta posterna i budgeten är den nya förskolan i Ekeby som nu ligger på 19,5 mkr - samt kostnaden för ett helt nytt villaområde i utkanten av södra Billesholm - 11,5 mrk.

Den tredje stora budgetposten är kostnaden för lokaler åt de ensamkommande flyktingbarn som Bjuvs kommun i höstas åtagit sig att ta emot. Där har man budgeterat 5 mkr. Priset för den blivande skejtparken i centrala Bjuv är 3,5 mkr. Andra beräknade investeringskostnader 2014 är arbetat med att byta ut gatubelysningen i hela kommunen (4 mkr) till ett mer energisnålt alternativ.

Investeringarna
Investeringsbudgeten för 2014 är totalt på drygt 82 mkr. Motsvarande summa för 2013 var 59,6 mkr.

Utfallet 2013 slutade på 17,7 mkr, vilket var 41,9 mkr lägre än budget. Förklaringarna till skillnaden är i huvudsak att en tvist med Peab fortfarande är olöst och 5,4 mkr i utgifter ännu inte inträffat. Dessutom uteblev 4,2 mkr i budgeterade VA-investeringar och byggandet av förskolan i Ekeby fördröjdes liksom det nya ärendehanteringssystemet, skejtparken, bowlinghallen, Vision Bjuv och tennisbanorna.

Investeringsnivån stiger sedan för 2015, då det saknas större investeringsbidrag och de nämnda projekten väntas fortsätta.

Under 2015 är det dessutom beräknat att det nya biblioteket i Bjuv utrustas för 4,6 mkr. Kostnader lär också tillkomma för den planerade renoveringen av Brogårdaskolan.

Alternativ budget
Oppositionsledaren Ninnie Lindell och hennes parti M hade en annan syn på hur pengarna ska räcka till och lämnade därför på Kommunstyrelsesammanträdet, där frågan diskuterades, in en egen alternativ budget.

- Vi vill att vi ska klara av att genomföra den fördyrade förskolan i Ekeby som enligt ursprungsförslaget kom upp i cirka 15 miljoner kronor, säger Ninnie Lindell. Nu ligger summan istället på 19,5 mkr.

- På sittande möte fick vi presenterat för oss att de kan bygga två avdelningar till för ytterligare fem miljoner kronor. Visst, det blir billigare att göra allt på en gång men det ska ju finnas pengar också.

- Sen anser vi att vi vill vänta och se vad barn och utbildningsnämnden tycker om att få ytterligare kapitalkostnader i sin redan ansträngda budget. Så på kommunstyrelsemötet reserverade vi oss till förmån för eget förslag som bifogas, avslutar Ninnie Lindell.

Här kan du läsa M:s alternativ till budget.

Kommunstyrelsen fattar beslut om den reviderade investeringsbudgeten torsdagen den 27 mars.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.