SOLIDARITET En fjärdedel av Sveriges befolkning mellan 18-80 år kan utan tvekan tänka sig ett frivilliguppdrag för utsatta barn och ungdomar. Antingen som familjehem, jourhem, kontaktperson, kontaktfamilj, god man för ensamkommande barn eller särskilt förordnad vårdnadshavare. Det visar en ny undersökning som Socialstyrelsen låtit ta fram.
De uppdrag som flest personer ”utan tvekan” kan tänka sig är kontaktperson (17 procent), kontaktfamilj (11 procent) och god man (9 procent). Det finns också en större grupp som ”under vissa förutsättningar” kan tänka sig uppdragen: 26 procent som kontaktfamilj, 24 procent som kontaktperson och 40 procent som god man för ensamkommande barn.
Färre personer kan tänka sig uppdrag som innebär att barnet eller ungdomen flyttar in i det egna hemmet. Av de svarande kan 3 procent ”utan tvekan” tänka sig att vara familjehem, och ytterligare 19 procent kan tänka sig uppdraget ”under vissa förutsättningar”.
Tidsåtgång en osäkerhetsfaktor
De främsta skälen till tvekan bland de som kan tänka sig ett uppdrag är osäkerhet kring möjligheten att byta uppdrag om det inte känns rätt, tidsåtgången i vardagen och längden på uppdraget.
- Tidsåtgången varierar beroende på vilket uppdrag det gäller. Uppdraget som kontaktperson är exempelvis inte lika tidskrävande som att vara familjehem. Även det enskilda barnets behov och ålder påverkar tidsåtgången, säger enhetschef Annika Öquist.
Längden på de olika uppdragen varierar också. Uppdraget som god man för ett ensamkommande barn avslutas exempelvis när barnet fyller 18 eller får permanent uppehållstillstånd. I familjehem kan ett barn placeras under en längre tid.
- Många saknar kunskap om att möjligheten att avsluta ett uppdrag finns. Samtidigt är det viktigt att förstå att barn har behov av kontinuitet och att det kan vara dåligt för barnet att avbryta. Men om det inte fungerar för någon av parterna är det ju inte heller bra att fortsätta, säger Annika Öquist.
Många kvinnor och unga vill engagera sig
Kvinnor har en högre vilja att ta uppdrag än män. Unga personer i åldern 18-29 år har ett signifikant högre intresse för att engagera sig. Bland de yngre är intresset stort hos både kvinnor och män. Det gäller särskilt uppdraget som kontaktperson.
- Eftersom kommunerna behöver unga som kontaktpersoner är det ett positivt resultat. Den erfarenhet personen får kan också göra att man senare i livet kan tänka sig att ta andra uppdrag, säger Annika Öquist.
Undersökningen är framtagen som underlag för Socialstyrelsens regeringsuppdrag att med informationsinsatser underlätta kommuneras rekrytering av privatpersoner till frivilliguppdrag. Informationsinsatserna genomförs 2016-2018.
Ladda ner:
Rapport från TNS Sifo Intresset för att engagera sig i olika sociala insatser/frivilliguppdrag
MRG