SKOLAN På onsdagen tillkännagav Bjuvs kommun att man på tisdag nästa vecka säger upp cirka 30 elevassistenter pga arbetsbrist. – Vi gör det för barnens bästa, säger Carina Leffler. Fackförbundet Kommunal ser annorlunda på saken.
Runt 30 elevassistenter kan komma att beröras av uppsägningen när Bjuvs kommun i och med uppsägningarna i nästa vecka tar bort funktionen elevassistent. Bakgrunden till uppsägningarna äri beslut som kommunfullmäktige och barn- och utbildningsnämnden (BUN) tagit tidigare om att man i framtiden i Bjuvs skolor ska arbeta för ”full måluppfyllelse” och för att skapa de bästa förutsättningarna för varje barn och elev i kommunen.
Den 12 mars tog BUN:s ledningsgrupp, bestående av förvaltningsledning och rektorer och förskolechefer, följdriktigt ett enhälligt beslut som rör organisationen för elever i behov av särskilt stöd. Beslutet innebär att man ”ska höja kompetensen i organisationen för elever i behov av särskilt stöd genom att ta bort elevassistenterna och istället utöka andelen lärare, förskollärare, fritidspedagoger, specialpedagoger och annan högskolekvalificerad elevhälsopersonal i verksamheterna.”
Skarpt läge nu
Förändringsprocessen inleddes redan i februari i år när kommunen vidtog sk personalpolitiska åtgärder i frågan om elevassistenterna. För att "lindra fallet". I praktiken innebar det att elevassistenterna gavs möjlighet att söka andra lediga tjänster i kommunen innan dessa utannonseras externt. Responsen på detta erbjudande blev dock svag, enligt Carina Leffler. Som tillägger att det nu är ”skarpt läge”. Att man nu kommit till den punkten att man måste säga upp assistenterna för att istället börja rekrytera personal med specialkompetens.
- Varje skolchef är nu redo med anpassade planer för hur just deras verksamhet ska kompletteras med ytterligare kvalificerad personal som kan se varje enskilds elevs behov och arbeta för att just han eller hon ska nå de uppsatta målen i skolan.
- Vi gör detta för att det ska bli bättre för barnen, tillägger Carina Leffler.
Handlar det om pengar?
- Nej, inte alls, fortsätter Leffler. Detta handlar absolut inte om några besparingar. Vi har mer pengar i budgeten i år än vi hade året innan.
- Det här är helt enkelt ett väldigt medvetet beslut som ska tolkas som att vi tar barnen på allvar. Vi satsar på kvalitet för vi vet att med kunniga lärare kan vi få alla barn att lyckas i skolan. I en inkluderande mijö, inte vid sidan av.
Vad händer nu?
De elevassistenter som inte arbetsgivaren sedan de personalpolitiska åtgärderna sattes in i februari lyckats omplacera blir alltså uppsagda.Ett besked som kommer att lämnas av respektive chef i början av nästa vecka. På tisdag den 14 april kommer Omställningsfonden dessutom till Skeneholmssalen i Billesholm, för att informera om det stöd de berörda kan få via dem. Var och en kommer också att ”inom kort”erbjudas ett personligt möte med fonden.
Facket bevakar
Ett 30-tal personer som hittills arbetat i kommunen som elevassistenter berörs av uppsägningen. Deras uppsägningstider löper från 6 månader till ett år och de ska arbeta tiden ut.
Bjuvs kommun förhandlade på onsdagen med fackförbundet Kommunal om de kommande uppsägningarna. Kommunal organiserar så gott som samtliga berörda.
- Vi har varit med i samtalen med kommunen under hela tiden sedan februari, säger Liselott Ljung, Kommunalordförande i Bjuv. Men Kommunals policy är att vi aldrig godkänner uppsägningar av arbetsbrist, som det här är frågan om.
Kommunal har haft samtal med sina medlemmar efter mötet med kommunens representanter och också under onsdagen meddelat arbetsgivaren sina ståndpunkter. Fortsättningen är det för tidigt att sia om.
- Vi fortsätter helt enkelt att på nära håll bevaka våra medlemmars intresse i den här frågan, avslutar Liselott Ljung.
Marianne Rönnberg Galmor