BJUVS KOMMUN Torsdagens möte i kommunfullmäktige blev ovanligt känslosamt sedan Allan Jönsson (SD) utvecklat varför han och hans partikamrater motionerat på temat mobbning i skolan. En motion som besvarades med avslag.

Allan Jönsson och Sverigedemokraterna föreslog i augusti i år i en motion att ” Bjuvs kommun genom alla skolor i kommunen genomför en undersökning/enkät, för att få ett underlag som påvisar mörkertalet för hur många barn som får byta skola pga mobbing, som i sin tur konstaterar hur ofta skolan missar i sin roll som utbildningsinstans”.

Kommunstyrelsen förslog kommunfullmäktige att avslå motionen eftersom man ansåg att ett aktivt arbete mot mobbning i skolorna i Bjuvs kommun redan pågår. Och ”att det från och med läsår 2013/14 i samband med skolbyte erbjuda elever och föräldrar svara på enkätfrågor där anledning till skolbyte redogörs.”

”Sopas under mattan”
- Jag blir fruktansvärt arg och ledsen när jag hör detta, sa Allan Jönsson och fick medhåll av såväl Heidi Kronvall som övriga SD-ledamöter i fullmäktige.

- Hur kan en så pass viktig fråga bara sopas under mattan på det sättet, fortsatte han. Utan vidare diskussion.

Jönsson tilltalade alla i möteslokalen där han stod i talarstolen:

- Hur kan ni bara avslå en så viktig fråga, fortsatte Allan Jönsson.  Vi har ju ansvar för att barn inte far illa i våra skolor.

Iskall skolledning?
- Jag känner till flera fall där barn i 6-, 7-årsåldern mobbats kontinuerligt och där skolans reaktion har varit iskall, fortsatte Jönsson. Den familjen jag tänker på har nu flyttat till en annan ort och jag skäms för att vi inte kunde hjälpa dem få rätt på situationen.

För att få kommunstyrelsens ledamöter att förstå hur illa det kan vara berättade Allan Jönsson om hur han en dag på Varagårdsskolan såg hur en grupp elever spottade på en ung flicka med slöja.

- Det är ju inte klokt, sa han. Så får det bara inte gå till. Sådant sätter ju spår i den som kränks. Spår och sår som finns kvar hela livet. Så kan vi väl inte ha det!

Därefter fortsatte han med att läsa högt ur ett par olika tidningsartiklar om händelser som drabbat mycket små barn. Sjuåringar som kontinuerligt utsatts för misshandel och trakasserier av äldre skolkamrater och där föräldrarna vänt sig till skolledningar som inte förmått ändra på situationen.

Känslor i gungning
Jönssons högläsning satte ledamöternas känslor i gungning och en efter en gick de upp i talarstolen och förklarade varför de bifallit Kommunstyrelsens förslag att avslå motionen. Det var inte för att de inte tycker lika illa om mobbning som Allan Jönsson och hans partikollegor. Utan för att motionen var skriven på ett sådant sätt att det inte gick att bifalla den.

- Du och jag är överens Allan, om att det inte ska finnas mobbning i vår skola, sa Stefan Svalö, kommunstyrelsens ordförande.

- Är det någon här inne som inte tycker så, så räck upp en hand, fortsatte han sedan vänd till publik och åhörare.

Inga händer räcktes upp och diskussionen övergick i ett personligt vittnesmål från Stefan Svalö om hans personliga erfarenheter av mobbning.

Fel formulering
- Jag vet verkligen vad det handlar om. Men tyvärr så är er motion så formulerad att den inte kan besvaras på något annat sätt än med ett avslag, sa Stefan Svalö.

- På skolorna i vår kommun pågår ju redan ett gediget arbete mot mobbning. Och det ni i er motion begär - en enkät med svar på vad de som byter skola har för skäl till det – har vi redan beslutat ska finnas. Och därmed kan svaret inte bli mer än avslag, förklarade Stefan Svalö.

Avslutningsvis tillade Stefan Svalö:

- Jag hoppas du känner den ärliga intentionen här Allan. Jag vill skicka med rådet att vi alla ska försöka vara goda förebilder för barnen. Vi ska stå upp och försvara dem som blir påhoppade.

- Om alla vågar lägga sig i kommer vi att komma långt. Ingen ska helt enkelt bli retad, slagen osv vare sig för ursprung, utseende, tro eller någonting annat, avslutade Stefan Svalö.

SD reserverade sig mot Kommunfullmäktiges beslut.

Text: Marianne Rönnberg Galmor

 

Ett test från USA på hur folk reagerar när de ser mobbning

I skrivandets stund dök denna film om mobbning upp på Facebook. Unga män testar hur människor reagerar när de ser någon bli misshandlad och mobbad. Här finns både dåliga och goda exempel på personer utan - och med civilkurage nog att ingripa.

MRG


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.