BJUVS KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott antog på onsdagen ett förslag som sannolikt innebär att Bjuv tecknar ett tillsvidareavtal med Migrationsverket angående mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Något generellt avtal för flyktingmottagande blir det däremot inte.
Migrationsverket uppvaktar sedan ett tid Bjuvs kommun om att ta emot flyktingar.
Som ett resultat av det har därför Kommunstyrelsens arbetsutskott (Ksau), som förbereder ärenden inför Kommunstyrelsens sammanträden, givit tjänstemän i kommunhuset uppdraget att göra en nuläges- och en omvärldsanalys, samt att ta fram en lämplig strategi i ärendet.
Ksau behandlade redan den 30 oktober tjänstemännens rekommenadtioner en första gång men beslutade att en komplettering var nödvändig men på onsdagen gav utskottet alltså klartecken och skickade därmed frågan vidare till Kommunstyrelsen.
För några dagar sedan meddelade Migrationsverket att svar från Bjuv måste inkomma senast den 18 december och därför beslutade Ksau också på onsdagen om att frågan stannar i KS för beslut och att man har ett extra möte om detta den 12 december.
Ekonomisk fördel
Det bor sedan tidigare flyktingar och ensamkommande flyktingbarn i Bjuvs kommun, som trots det på senare tid fått öppen kritik, bl.a. i riksmedia, för att man är en av de få kommuner i Sverige som inte har avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingar.
Och när lagen om flyktingmottagande ändras fr.o.m. 1 januari 2014 skule Bjuvs kommun, om man inte har avtal med Migrationsverket, gå miste om 222 tkr i grundbidrag samt den prestationsersättning som införs den 1 juli 2014. Att teckna avtal torde därför vara att föredra.
Försiktig balansgång
Utredarna föreslår Ksau att ha ”ett avtal för mottagande av ensamkommande barn. För att tillförsäkra sig om de resurser som behövs för ett kvalitativt, organiserat och kostnadseffektivt mottagande.”
I klartext betyder det att det, om fullmäktige röstar ja, att från mitten av 2014 komma 4 asylsökande barn i åldern 15-17 år. Handläggningstiden är just nu 4-6 månader och det innebär att det i slutet av 2015 kommer att finnas cirka 12 barn i ett boende som kommunen själv, åtminstone inledningsvis, avser att tillhandahålla.
Orimligt för Bjuv?
Avtalet gällande ensamkommande barn föreslås alltså löpa ”tillls vidare”, med möjlighet till uppsägning. När det gäller ett avtal för generellt mottagande av flyktingar är utredarna tveksamma. Det innebär nämligen att kommunen, utöver de som själv flyttar till Bjuv, måste ha 20 platser på anvisning från Arbetsförmedlingen och/eller Migrationsverket. En beslastning som i dagsläget inte bedöms som rimlig för Bjuv.
- Detta känns bra, säger Stefan Svalö. På så sätt bidrar vi till att människor som flyr undan en fruktansvärd situation får ett bra mottagande istället för ett dåligt.
Text: Marianne Rönnberg Galmor Foto: FN