ÖPPENHET Justitiekanslern kritiserar Bjuvs kommun för att ha blockerat vissa e-postadresser. Det strider mot regeringsformens krav på saklighet, opartiskhet och allas likhet inför lagen liksom mot förvaltningslagen och myndigheters serviceskyldighet gentemot enskilda.
En privatperson i Bjuvs kommun har till Justitiekanslern (JK) anmält Bjuvs kommun med anledning av att kommunen har blockerat hans e-postadress och därmed inte kunnat ta emot e-post från honom.

Blockeringen har inget med virusrisk eller andra säkerhetsangrepp att göra utan förefaller ha gjorts manuellt och mot enskilda personer, anmälaren inkluderad. Dock enligt kommunens första svar till JK av person(er) som inte längre arbetar kvar på IT-avdelningen.

Som Justitiekanslern har uppfattat saken har kommunens åtgärd hindrat mottagande av e-post från de aktuella avsändarna på ett sådant sätt att e-posten aldrig kommit fram vilket innebär att det här inte handlat om att avvisa e-postmeddelanden som bedömts vara spam.

Genom att blockera e-postadresserna har kommunen åsidosatt sin serviceskyldighet på ett sätt som inte är förenligt med förvaltningslagen, skriver JK. Åtgärden är inte heller förenlig med regeringsformens krav på att en myndighet ska iaktta saklighet och opartiskhet och beakta allas likhet inför lagen.

JK imponeras inte av Bjuvs kommuns första svar i ärendet.

- Kommunen har i sitt yttrande hit angett att de aktuella blockeringarna av e-postadresser har tagits bort, skriver JK. Jag förutsätter dock att kommunen även vidtar åtgärder och utformar rutiner för att förhindra att något liknande inträffar igen.

- Det är ytterst en ledningsfråga att uppmärksamma och vidta adekvata åtgärder för att komma till rätta med sådana brister i verksamheten, avslutar Justitiekanslern.

I kommunen är det IT-avdelningen som svarar JK. Därifrån meddelar man att de just nu utreder ärendet och kommer att rapportera sina svar till JK senast den 25 september.

Fotnot: Av förvaltningslagen framgår bl.a. att myndigheter ska ta emot besök och telefonsamtal från enskilda, att det ska vara möjligt för enskilda att kontakta myndigheterna med hjälp av elektronisk post och att svar ska kunna lämnas nå samma sätt.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.