UPPDATERAD - SAMHÄLLSINFORMATION Region Skåne har under en följd av dagar haft stora störningar i IT-systemen. Segheten beror på att Region Skåne successivt förstärkt skyddet av IT-infrastrukturen, skriver Region Skåne.

Den stegvisa förstärkningen har medfört en serie omständigheter och problem som tillsammans lett till intern överbelastning i nätverket. På grund av att felen varit olika stora och uppstått på olika ställen i verksamheten var grundproblemet till en början med svårlokaliserat.

Det visade sig att den förstärkta säkerheten i infrastrukturen reagerade på att cirka 1 000 av regionens sammanlagt 7 300 skrivare skickade ut onödig information som ledde till överbelastning i nätverket, vilket i sin tur ledde till tröghet i alla andra system. Skrivarna, som är lokala och inte är avsedda för uppkoppling i stora nätverk, var ett krav från vården när de nya skrivartjänsterna installerades 2011. Att felet upptäcktes nu har direkt koppling till förstärkningen av IT-säkerheten i regionen.

Problemen eskalerade under torsdagen i förra veckan, till en konstant seghet i IT-systemen. Vissa system låg helt nere. Efter intensiv felsökning av Region Skånes driftsleverantörer kom en första indikation påföljande dag på vad problemet kunde bestå av. Därefter testades olika åtgärder för att ringa in grundorsaken.

Det resulterade i åtgärder i Region Skånes datorer som minskar belastningen på IT-infrastrukturen. Bland annat har kapaciteten utökats och säkerheten i IT-miljö stärkts upp. Idag, måndag, har IT-systemen fungerat stabilt. Men fortfarande råder tills vidare full beredskap.

Frågor och svar

Vad är det exakt som har hänt?

Exakt vilka tekniska förändringar som har genomförts kommer att belysas i den händelseanalys som ska genomföras och presenteras så fort den är klar. Det sker om ca 2 veckor.

Hur har vården påverkats?

Mottagandet kan ha försenats och vissa planerade operationer kan ha skjutits upp. Men det vet vi inte säkert förrän chefsläkarna träffas imorgon tisdag.

Hur har patientsäkerheten påverkats?

Det kan inte vi bedöma, det kan endast vårdprofessionen och läkare bedöma. Imorgon tisdag träffas chefsläkarna i regionen för att påbörja en sammanställning av läget i respektive sjukvårdsförvaltning.

Vad händer nu?

Vi kommer ha full beredskap tills vidare. En händelseanalys är påbörjad och kommer att presenteras så snart den är klar (om ca två veckor).

Hur ska vi kunna undvika detta i framtiden?

Vid varje incident sker en händelseanalys. Baserat på den analysen sker förändringar i regelverk och rutiner. Så samma problem ska inte kunna ske flera gånger.

Kan vi lita på IT-systemen i Region Skåne?

Det sker ett långsiktigt arbete som strävar efter att stabilisera och höja kvaliteten i Region Skånes IT miljö. Arbete har pågått i ett par år och det kommer att ta ytterligare ett par år innan alla risker är hanterade. IT-miljön blir successivt bättre hela tiden. Det finns inga garantier för att det inte kommer nya kriser.

Pressrealease från Region Skåne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Region Skånes verksamheter har under fredagen haft problem med olika typer av IT-störningar. Inom vården medförde detta bland annat längre väntetider och förseningar av provsvar. I nuläget ser dock systemen stabila ut. Det meddelar Region Skåne i ett pressmeddelande.

Sedan cirka 10 dagar har Region Skåne haft olika typer av IT-störningar. Idag har alla IT-system varit påverkade av stora störningar. Vissa system låg helt nere. Akuta åtgärder har vidtagits efter hand, av driftsleverantörerna och internationella tekniker.

Vad är orsaken till problemen?
Grundorsaken är fortfarande okänd, men i nuläget ser det stabilt ut. Intensiv felsökning pågår och har pågått i flera dagar.

Hur påverkas vården?
Omhändertagande och hantering av patienter kan ta längre tid, bland annat på grund av förseningar av provsvar, transporter, röntgenundersökningar osv. Manuella reservrutiner som finns framtagna sedan tidigare för denna typ av situationer används. T.ex. meddelas akuta labbsvar per telefon.

Hur lång tid tar det innan problemen är lösta?
Det finns det i nuläget inget svar på. Vi arbetar intensivt med problemlösning.

Hur påverkas patientsäkerheten?
Det är svårt att bedöma, men akuta situationer ska kunna hanteras utan datasystem.

Påverkas patienterna på något annat sätt?

IT- problemen kan innebära att du som söker vård kan få vänta längre än normalt.

'MRG

 

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.